Sammanfattning
Miljövård handlar om att skydda människors liv och hälsa, bevara mångfalden av levande organismer och bevara markens och vattnets produktionsförmåga. En liberal utgångspunkt för miljöpolitiken är att människan varken är naturens slav eller dess herre. Naturen sätter gränser för vårt handlande. Långsiktiga överlevnadsfrågor får inte bli föremål för avvägningar mot andra värden. Den liberala förvaltarskapstanken ställer krav på skydd för miljön och naturens mångfald, till gagn för kommande generationer. Men inom de ramar naturen sätter finns utrymme för utveckling, nyskapande och tekniska framsteg.
I öppna samhällen med marknadsekonomi kan varor och tjänster som är bättre från miljösynpunkt ersätta äldre och sämre alternativ. Förnyelsen stimuleras om miljöavgifter får belasta skadliga produkter. Marknadskrafterna tas i miljöpolitikens tjänst.
I motionen utvecklar vi tankegångar om att skyddet av miljön skall utgå från vad naturen långsiktigt tål. Det innebär att mål och normer för miljöns kvalitet skall vara styrande för vilka verksamheter och utsläpp som skall tillåtas.
1 Inledning 1.1 Liberalismen och förvaltarskapet
Liberalismens utgångspunkt är den enskilda människan. Det är hennes överlevnad och önskan om en god miljö som utgör motivet för en liberal miljöpolitik. Liberalismen innebär tilltro till människans möjligheter att rädda naturen och utvecklas i samklang med den.
Människan har en unik egenskap i det att hon är medveten om konsekvensen av sina handlingar. Det kan endast vara människan själv som sätter gränser för sitt handlande. Hon kan planera för framtiden, för sin avkomma och för framtida generationer av människor, djur och växter.
Miljöpolitik måste utgå från ideologiska värderingar. De bestämmer såväl ambitionsgrad som de styrmedel man väljer. En liberal och engagerad miljöideologi utgår från att naturen inte får utnyttjas mer än vad den tål. Människan har rätt att bruka och utveckla men inte att utnyttja och utarma.
Denna förvaltarskapstanke med historiska rötter i en kristen och humanistisk tradition hör ideologiskt samman med liberalismens ideal om livschanser för alla. En oförstörd miljö och bevarande av en mångfald av naturmiljöer utgör förutsättningen för överlevnad och valfrihet även för framtidens generationer. Förvaltarskapstanken ställer stora krav på den enskildes engagemang och medverkan. På få områden är detta så viktigt som när det gäller miljön. Ingen kan komma undan sitt ansvar för det gemensamma arvet genom att hänvisa till andra.
De principer som hittills har styrt svensk miljöpolitik har inneburit att ekonomiska och tekniska förutsättningar ofta fått väga tyngre än miljökraven. Förvaltarskapstanken går längre. Den strävar efter att sätta hänsynen till miljön framför andra intressen. Den avvisar den gröna fundamentalismen som utgår från att människan bara är en varelse bland andra. Det unika människovärdet förnekas av de ideologier, som jämställer människorna med djuren.
1.2 Miljön kan räddas endast i ett liberalt samhälle
Möjligheterna att bedriva en framgångsrik miljöpolitik bestäms också av hur samhället i övrigt ser ut. Det öppna och demokratiska samhället med fria organisationer är en viktig förutsättning. Marknadsekonomins utvecklingskraft, öppenhet och tekniska landvinningar är en annan. Den kan bättre än något annat ekonomiskt system förenas med ekonomiska styrmedel. Att riva murarna på alla områden i det internationella umgänget är en tredje förutsättning därför att den ger möjligheter till kontakter, till kunskapsutbyte och till påverkan på andra länders miljöpolitik. Framväxten av ett medborgarnas Europa är positiv också från miljösynpunkt. Ett svenskt medlemskap i EG skulle förstärka de krafter både inom EG och i Sverige som vill föra en ambitiös miljöpolitik.
Diktatur och fattigdom hotar miljön. Där opposition mot miljöförstöring undertrycks och ekonomiska resurser saknas fortsätter förgiftningen och utarmningen av naturen. Tydliga ekonomiska signaler har också stor betydelse för miljön. Det socialistiska systemet visar hur naturresurser förslösas och miljöförstöringen tillåts öka okontrollerat när marknaden sätts ur spel och utvecklingen avstannar. Samtidigt har makthavarna förnekat att miljöproblem ens skulle kunna uppstå i en socialistisk ekonomi. I verkligheten har stora områden i Sovjetunionen och Centraleuropa blivit utplundrade. Åkermark, sjöar och vattendrag har förgiftats eller förvandlats till saltöknar. Miljön i industriområdena har blivit så hälsovådlig att folkhälsan avsevärt försämrats.
2 Utgångspunkter för miljöpolitikenLåt skyddet av miljön utgå från vad naturen tål.Öka användningen av ekonomiska styrmedel.
I den här partimotionen utvecklar folkpartiet liberalerna sina åsikter om hur miljöpolitiken skall utformas. Vi lämnar konkreta förslag inom områdena luftvård, internationellt samarbete och resurshushållning. I andra partimotioner till årets riksmöte lämnar vi förslag om naturvård och miljöfrågor relaterade till vatten. En kommittémotion behandlar trafik och miljö. Vi avstår från att driva anslagsfrågor och en rad detaljerade krav nu, men har för avsikt att återkomma när regeringen lämnar sin aviserade miljöpolitiska proposition.
Folkpartiet liberalerna anser att regler för skyddet av miljön skall utgå från vad naturen långsiktigt tål. Det innebär att mål för miljökvalitet skall vara styrande för vilka verksamheter och utsläpp som skall tillåtas.
För naturvårdspolitiken innebär det att bevarande av biologisk mångfald, dvs artrikedom och genetisk variation, prioriteras. En naturvårdsstrategi som utgår från vad naturen tål bygger på biologiska kunskaper om hur landskapets mosaikartade sammansättning påverkar växternas och djurens talrikhet och utbredning. Ett nätverk av områden med olika grad av skydd och förhöjd naturvårdshänsyn skapar förutsättningar att bevara en rik och mångformig flora och fauna. Folkpartiet liberalerna utvecklar dessa tankegångar och lämnar konkreta förslag i en särskild partimotion om naturvård till årets riksmöte.
För miljöskyddet innebär en politik som utgår från vad naturen tål att kritiska gränser -- så kallade kvalitetsnormer -- för miljöpåverkan måste fastställas med stöd av lag. En kvalitetsnorm kan vara ett gränsvärde för ett förorenande ämne i luft eller vatten. Normerna skall kombineras med handlingsregler så att åtgärder mot miljöförstöringen kan vidtas när gränsen passeras. Ett annat viktigt krav är att miljökonsekvensanalyser alltid bör föregå beslut som kan påverka miljön.
Ett annat krav vi har på miljölagstiftningen är att den skall samordnas och effektiviseras. Vi fäster stor vikt vid att miljöskyddskommitténs arbete inriktas mot att lägga fram förslag om en samlad lagstiftning på miljöområdet, något som kommit att kallas en miljöbalk.
Den enskildes rätt till en god miljö stärks i ett system där det finns en gräns för hur dålig miljö man behöver tåla. Ideella miljöorganisationer bör ges rätt att överklaga miljöbeslut. Enskildas talerätt kan stärkas genom inrättande av en miljöombudsman.
Ett annat viktigt inslag i liberal miljöpolitik är ekonomiska styrmedel. Miljöavgifter gör kostnaden för miljöförstöring synlig. De stimulerar därför till konsumtion av miljövänliga produkter, användning av skonsamma metoder och utveckling av ny miljövänlig teknik. Avgifter på kolväten och tungmetaller bör införas, liksom på miljöfarliga konsumentprodukter.
Riksdagen bör genom ett tillkännagivande meddela regeringen vad som här anförts om att miljöpolitiken skall utgå från vad naturen tål. Riksdagen bör också ge regeringen till känna vad som anförts om principer för naturvård, principer för miljöskyddslagstiftning och kvalitetsnormer, ideella organisationers talerätt och ett ökat användande av ekonomiska styrmedel. Riksdagen bör dessutom begära att regeringen inrättar en miljöombudsman.
3 Renare luftMål för luftkvalitet bör omformas till miljökvalitetsnormer.Ett handlingsprogram mot buller skall utarbetas.
3.1 Kemiska luftföroreningar
Luft förorenad av partiklar, svaveloxider, kväveoxider, kolmonooxid och kolväten förekommer bl.a. i städernas kärnor. Sådan luft kan vara direkt hälsovådlig att andas. Den orena och korroderande luften förstör dessutom byggnader och kulturskatter -- ett problem som berörs i folkpartiet liberalernas partimotion om kulturmiljövård. Även när luften inte är direkt farlig är den ofta illaluktande, obehaglig och minskar trevnaden. Lokala problem i städerna orsakas ofta av trafiken men också av utsläpp från värmepannor och industrier.
Förorenad luft vållar också problem av regional natur. Kväveoxider bildar tillsammans med kolväten s.k. fotokemiska oxidanter under inverkan av solljus. Den viktigast oxidanten är ozon, en mycket reaktiv syreförening, som vållar vävnadsskador på levande organismer. I södra Sverige uppnås sommartid ozonhalter vid marken som orsakar skador och tillväxtminskningar på växtligheten. Enligt en nyligen gjord uppskattning orsakas produktionsminskningar på svenska jordbruksgrödor motsvarande ca en miljard kronor. För att få bukt med ozonproblemen måste utsläppen av både kväveoxider och kolväten minska.
Många luftföroreningar transporteras mycket längre än några kvarter. De följer med molnen från land till land -- i det avseendet måste Europa norr om Alperna betraktas som en ''miljögeografisk region''. Föroreningarna regnar ned och leder bl.a. till försurning av mark, skog och vatten vilket har blivit ett av den industrialiserade världens svåraste hot mot livet i skogar och sjöar. Med luften transporteras också kvicksilver och andra tungmetaller.
Nedfallet från luften av svaveldioxid och kväveoxider över svenska land- och vattenområden är allt för stora för att naturen skall klara av att neutralisera de försurande och gödande effekterna. Försurning av marken lakar ut näringsämnen och ökar rörligheten av olika gifter -- t.ex. kvicksilver. På sikt kan skogsmarkens produktionsförmåga minska. Värst utsatt är landets sydvästra delar, men försurningen drabbar också områden i Norrlands inland och fjälltrakter. Enligt naturvårdsverket måste det försurande nedfallet över södra Sverige minska med 75 procent.
Över Götaland regnar varje år 10--20 kg gödande ämnen per hektar ner på mark och vatten. Nedfallet måste halveras enligt naturvårdsverket. Stora områden mättas med kväve. Effekterna ser vi bland annat som floraförändringar. I Sydsveriges skogar breder gräsen ut sig på blåbärsrisets bekostnad. Kvävegynnade och försurningståliga örter konkurrerar ut blåsippor och andra vårblommor.
I vattenmiljöer och havet leder övergödningen till algblomningar och syrebrist i bottenvattnet. 16 000 sjöar och 100 000 km rinnande vatten har försurningsskador. På många ställen har värdefulla fiskstammar och andra vattenorganismer slagits ut. Frågor om vattenvård behandlas i en särskild partimotion om vatten från folkpartiet liberalerna.
De inhemska kväveoxidutsläppen genereras till stor del av vägtrafiken. Införandet av katalysatorrening har haft positiva effekter, som kommer att fortsätta i takt med att bilparken förnyas. I kampen mot trafikens miljöpåverkan spelar också prisinstrumentet utan tvekan en viktig roll. Den höjning av bensinskatten som genomförts inom ramen för skattereformen ledde till minskad trafik under 1990. De olika åtgärderna måste emellertid kompletteras med en omfattande satsning på järnvägstrafik. Förslag i avsikt att komma till rätta med trafikens miljöproblem framläggs i folkpartiet liberalernas partimotion om trafikens infrastruktur och i en kommittémotion om trafik och miljö.
Med en miljöpolitik som utgår från vad naturen -- och därmed människan -- tål blir det naturligt att begära ett förslag från regeringen om hur naturvårdsverkets förslag till miljömål för luftkvalitet kan omformas till kvalitetsnormer för luftkvalitet. Vad som här anförts om normer för luftkvalitet bör riksdagen ge regeringen till känna.
3.2 Buller
Buller är ett allvarligt men hittills tämligen försummat miljöproblem. Under hösten 1990 har dock riksdagen på förslag av folkpartiet liberalerna begärt att ett samlat handlingsprogram mot buller skall utarbetas av regeringen. Vårt krav på regeringen är att en konkret och genomarbetad aktionsplan mot buller skall finnas med i vårens miljöproposition. Även om några månader är en kort tid för att reparera alla försummelser måste i allt väsentligt förslagen fram nu.
Rätten till tystnad måste hävdas med långt större kraft än hittills. Människors hälsa skall inte behöva ta skada av buller i omgivningen. Det behövs ett samlat handlingsprogram mot alla typer av buller -- såväl i den yttre miljön från trafik och industri som i den inre miljön. Utvecklingen av lågbullrande däck, motorer och vägbeläggningar måste stimuleras. Bullerkraven på bilar och motorcyklar bör successivt skärpas. En effektiv kontroll av att kraven uppfylls måste införas. Kraven på ljudisolering i bostäder måste skärpas. Särskild uppmärksamhet måste ägnas åt bullerstörningar i fritids- och friluftsmiljöer.
4 Internationellt miljösamarbeteSverige bör bli medlem i EG för att bättre kunna påverka arbetet att skapa en bättre miljö i Nordeuropa.Sverige bör verka för att likvärdiga ekonomiska styrmedel på miljöområdet införs i Europas länder.Till konventionen om långväga gränsöverskridande luftföroreningar bör fogas protokoll om begränsning av ämnen som bidrar till ozonbildning och begränsning av luftburna tungmetaller. Svavel- och kvävereglerna bör skärpas ytterligare.För att möta miljöhoten i tredje världen bör en global miljöfond inrättas. Sverige bör också arbeta för en konvention för skydd av tropiska skogar. Byten av skulder mot miljövårdsinsatser bör kunna användas där så är lämpligt.En internationell miljöskyddsstyrka bör inrättas för att bl.a. kunna ingripa mot gift- och oljeutsläpp i tropiska kusthav.Sverige bör medverka till att en konvention om jordens biologiska mångfald kan undertecknas 1992.
4.1 Europas miljö
Det sura regnet och den förorenade luften vi drabbas av i Sverige härrör från utsläpp från inhemska källor och från våra grannländer. Eftersom ''importen'' är betydande har vi ett stort intresse att få till stånd europeiska avtal om utsläppsbegränsningar. Utan tvekan är arbetet inom EG den viktigaste komponenten i alla strävanden för att förbättra miljön i Europa norr om Alperna. EG:s egna miljökrav är styrande för hur snabbt utsläppen från Europas rikaste industrinationer minskar. Men EG-ländernas ekonomiska samarbete med det befriade Öst- och Centraleuropa har också betydelse för hur snabbt nya miljökrav införs och investeringar i ny teknik görs där.
För folkpartiet liberalerna står det klart att ett svenskt medlemskap i EG påtagligt ökar Sveriges möjligheter att påverka våra egna miljöförhållanden. Det står också klart att de krafter i EG som vill driva en radikal miljöpolitik skulle stärkas om Sverige blir medlem.
I det europeiska integrationsarbetet bör Sverige t.ex. aktivt verka för att likvärdiga ekonomiska styrmedel införs i Europas länder. Alla goda argument för miljöavgifter som gäller i Sverige är också giltiga i andra länder. De blir egentligen bara ännu bättre genom att industrins konkurrensförhållanden inte snedvrids av nationella särbestämmelser. Vad som här anförts om likvärdiga ekonomiska styrmedel på miljöområdet i Europa bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Ett annat organ för europeiskt miljösamarbete är konventionen om långväga gränsöverskridande luftföroreningar. Till konventionen, som är en ramkonvention, hör två olika protokoll om reduktion av svaveloxid- respektive kväveoxidutsläpp. I svavelprotokollet har 21 europeiska länder kommit överens om att minska sina svavelutsläpp med 30 procent. I protokollet om kväveoxid, som 27 länder har undertecknat, har ett utsläppstak satts vid nuvarande nivå.
I fortsatta förhandlingar är det viktigt att få till stånd begränsningar av sådana ämnen som bidrar till ozonbildning vid marken och begränsning av luftspridning av tungmetaller. Också utsläppsmängderna av svavel och kväve måste begränsas ytterligare för att utsläppen skall hamna inom naturens toleransgränser. Ett annat viktigt mål är att fler länder undertecknar protokollen om utsläppsminskningar. Vad som här anförts om ytterligare utsläppsbegränsningar bör riksdagen genom ett tillkännagivande meddela regeringen.
Demokratiseringen och marknadsorienteringen i Östeuropa påskyndar utvecklingen mot en bättre miljö därför att föråldrade industrier kommer att slås ut och förhoppningsvis sker dessutom investeringar i ny och renare teknik.
4.2 Global samverkan 4.2.1 Miljön och global utveckling
För att häva miljöproblemen i tredje världen måste en liberal revolution och demokratisk frigörelse ske också i de allra fattigaste länderna. Fattigdomen måste undanröjas genom ekonomisk utveckling där tillväxten sker inom miljökravens ramar. För att stimulera en sådan utveckling och samtidigt möta miljöhot som t.ex. markförstöring, skogsskövling och havsförorening är inrättandet av en global miljöfond ett steg på vägen. Fonden kan finansieras genom att industriländerna årligen avsätter en del av sin bruttonationalinkomst. Sverige bör i sitt internationella arbete verka för att få till stånd en global miljöfond, vilket riksdagen bör ge regeringen till känna.
Ett viktigt inslag i en utvecklingspolitik med mål att också skydda natur och miljö i tredje världen kan vara att låta den lokala befolkningen i ett område med skyddsvärd natur få egna ekonomiska intressen i att området inte förstörs. Men förutsättningen för att sådan verksamhet skall bli framgångsrik är att de berörda länderna får möjlighet att delta i det internationella ekonomiska utbytet och att en ekonomisk tillväxt -- och utvecklingsprocess -- inleds som kan minska trycket på utsatta mark-, vatten- och skogstillgångar.
Skogarna -- både regnskogar och torrskogar -- utsätts för ett hårt tryck i alla länder i tropikerna. Skogen skövlas av olika anledningar som att ge odlingsjord, betesmarker eller timmer. Jordmånen är svag och jordbruket ger efter några år dålig avkastning. Ny jord måste odlas upp och skogsskövlingen fortsätter. Virkesexploatörer i tropikerna är ofta ointresserade av att få upp ny skog. Utnyttjandet av de tropiska skogarna är inte långsiktigt hållbart.
Samtidigt skulle de tropiska skogarna kunna bli en mycket viktig resurs i många fattiga länders utveckling om de brukades på rätt sätt. Tropiskt timmer är värdefullt och med riktiga brukningsmetoder -- här behövs ett utvecklingsarbete -- skulle skogarna kunna ge en varaktig avkastning. Sverige måste agera för att tillskapa en internationell konvention för skydd och utveckling av jordens skogstillgångar.
Skuldbyten inom exportkreditgarantisystemet är en speciell finansieringsmetod som kan underlätta samhällsnyttiga investeringar i ett låntagarland med betalningssvårigheter. Samtidigt som fordringsägaren åtminstone får en viss ersättning för krediterna omvandlas skulden till något nyttigt. Inom miljöområdet har systemet tidigare använts till bl.a. reservatbildning i tropikerna, men då har det inte varit stater, utan enskilda fordringsägare, som sålt skuldandelar. Skuldbyten av här skisserat slag bör i lämplig omfattning användas för miljöinsatser i u-länder. Detta bör ges regeringen till känna.
I Sverige har det inte tidigare förekommit försäljning av statliga fordringar. Folkpartiet liberalerna erfar att frågan om skuldbyten övervägs inom utrikesdepartementet, finansdepartementet och exportkreditnämnden. Bilaterala skuldbyten kan visa sig svåra att förena med den s.k. Paris- klubbens regler. Paris-klubben är ett samarbetsorgan för olika långivarländer. Vi menar att regeringen bör föreslå regler som möjliggör för exportkreditnämnden att under vissa förutsättningar sälja skuldandelar och att möjligheterna att medverka till sådana miljösatsningar prövas inom ramen för Paris-klubben. Detta bör ges regeringen till känna.
Utöver de mer långsiktiga åtgärder vi föreslagit ovan menar vi också att mer konkreta och omedelbara åtgärder måste till för att visa att Sverige lever upp till miljömålen i biståndspolitiken. En sådan åtgärd är att Sverige bör ta initiativ till att inrätta en internationell miljöskyddsstyrka för snabba insatser vid miljökatastrofer i utvecklingsländer. Inledningsvis bör ''brandkårsstyrkan'' utrustas för att kunna ingripa mot olje- och giftutsläpp som hotar kusthavens rika biologiska liv och fiskeresurser. Vad som här anförts om en internationell miljöskyddsstyrka bör ges regeringen till känna.
Övriga förslag om miljöinsatser i biståndet återfinns i folkpartiet liberalernas partimotion om bistånd.
4.2.2 Hot mot biologisk mångfald
I dag känner vi till 1,4 miljoner växt- och djurarter på jorden, men ökad kunskap om regnskogarna gör att biologer nu gissar att det kan finnas så många som 30--50 miljoner arter. Risken är stor att 15--20 procent av de nu kända arterna är utrotade år 2000.
Att arter försvinner och nya uppkommer är i och för sig en naturlig företeelse. Men den våg av utrotning vi upplevt under de senaste hundra åren går mycket fortare än någonsin tidigare under de 3,5 miljarder år det har funnits liv på jorden.
Utrotningen beror främst på att arters livsmiljöer förstörs eller förändras genom människans verksamhet. Vi ser i dag hur miljön utarmas allt snabbare inte bara genom att enskilda arters livsmiljöer förstörs utan även genom att hela landskapet förändras radikalt. Det sker inte bara i tropiska länder.
Inför FN:s miljökonferens 1992 förbereds en konvention om den biologiska mångfalden. Sverige bör medverka till att konventionen kan undertecknas i samband med konferensen. En rad skäl för att bevara artrikedom och biologisk mångfald diskuteras i vår partimotion om naturvården. Vad som anförts om en konvention för skydd av biologisk mångfald bör genom ett tillkännagivande meddelas regeringen.
4.2.3 Växthuset jorden
Ett annat miljöhot, som i bokstavlig mening har global verkan, är risken för en ökad växthuseffekt. Tack vare vissa naturligt förekommande gaser -- främst koldioxid -- har atmosfären förmåga att hålla kvar värme vid jordytan och skapa ett drägligt klimat. Nu ökar växthuseffekten därför att energiproduktion och industriprocesser släpper loss stora mängder koldioxid som varit bundet i fossilt kol. Också metan och freoner med besläktade ämnen har kraftiga växthusegenskaper. Resultatet kan bli höjda temperaturer, torka i viktiga jordbruksområden, stigande havsnivå och översvämmade låglandsområden. Hundratals miljoner människor kan tvingas på flykt.
Trots att ingen känner alla fakta och klimatforskarnas modeller innehåller stora osäkerheter måste vi handla nu för att begränsa de troliga skadeverkningarna. Tillförseln av växthusgaser till atmosfären måste begränsas. Sverige har sedan mitten av 1970-talet reducerat utsläppen med ungefär en tredjedel. Det har varit möjligt genom effektivisering av energianvändningen, utbyggnad av kärnkraften och en övergång från olja till el. Den största utsläppskällan i Sverige i dag är trafiken som dessutom kommer att öka.
För att förhindra klimatförändringar måste kraftfulla åtgärder vidtas. Riksdagen beslöt 1988 att inte öka koldioxidutsläppen. Folkpartiet liberalernas inställning är att ett globalt klimatavtal skall eftersträvas, och kunna undertecknas vid FN-konferensen om miljö 1992.
Folkpartiet liberalernas ambition är att de inhemska åtgärder Sverige vidtar på olika områden bl.a. inom trafikoch energisektorn skall ligga i linje med strävan att motverka växthuseffekten. Detta är en viktig bakgrund till våra energipolitiska ställningstaganden, inte minst motståndet mot den förtida avvecklingen av kärnkraften och förordet för en ökad användning av biobränslen. Uppgörelsen om energipolitiken som träffades mellan folkpartiet liberalerna, centerpartiet och socialdemokraterna hälsar vi med tillfredsställelse. Den lägger grunden för en energipolitik i linje med våra åsikter.
Folkpartiet liberalerna avser att återkomma till frågan om klimatstrategier när anledning finns i anslutning till regeringens aviserade propositioner om miljöpolitik och energipolitik.
4.2.4 Ozonhålet
Nedbrytningen av ozonskiktet är ytterligare ett miljöhot med globala konsekvenser. Ozonet i stratosfären reagerar med utsläppta freoner och närbesläktade ämnen som bland annat används som köldmedium i kylskåp och för att blåsa upp skumplast. När ozonet försvinner tränger mer ultraviolett strålning från solen ner till jordytan. Ozonets verkan tiotals kilometer upp i luften skall alltså inte förväxlas med ozoneffekter vid markytan. Det ultravioletta ljuset orsakar organskador hos människor och djur, mutationer och tumörer. Växternas produktionsförmåga och därmed livsmedelsproduktionen minskar. Folkpartiet liberalerna står bakom Sveriges linje om internationell avveckling av all användning av freon och andra gaser som hotar ozonskiktet.
5 ResurshushållningEkonomiska styrmedel och lagstiftning skall stimulera resurshushållning, slutna system och materialåtervinning.Nya kemikalier skall förhandsgranskas innan de släpps ut på marknaden. Kemikalieinspektionen bör upprätta materialbalanser för de farligaste och mest använda ämnena.Miljörevisorer tillsatta av aktieägarna skall införas i syfte att förbättra miljökunskaper och intern kontroll inom företag.
5.1 Naturtillgångar
I vårt industrialiserade och urbaniserade tidevarv är det många som har glömt att naturen i en mycket grundläggande och påtaglig mening är samhällets bas. Utnyttjandet av naturresurserna är en förutsättning för den välfärd vi njuter i Sverige. Den tekniska revolutionen och en starkt ökad omsättning av naturens tillgångar har på de senaste två hundra åren skapat ett välstånd i den rika delen av världen utan tidigare motstycke.
Det är lätt att peka ut den tekniska och ekonomiska utvecklingen som orsak till miljöförstöringen. Historiskt har industrialismen ofta inneburit rovdrift och skövling. Men det är en alltför enkel -- och lättköpt -- förklaring av problemet. Det går också att hävda att det är okunskap, brist på resurser och avsaknad av ekonomiska motiv för miljövänlig produktion som orsakat miljöförstöringen. Resursslöseri och miljöförstöring har dessutom varit en följd av att miljön har betraktats som en fri tillgång.
I takt med välståndsökningen har insikten om problemen och engagemanget för miljön ändå ökat. Miljöhoten har skapat större medvetenhet om att den ekonomiska tillväxten måste ske inom de ramar som miljökraven formar.
Ibland hävdas att om alla människor på jorden skulle förbruka naturresurser i samma takt som vi gör i Sverige så skulle konsekvenserna bli katastrofala och resurserna skulle snart ta slut. Påståendet illustrerar den skriande bristen på jämlikhet mellan människor i olika länder, men är i övrigt orimligt.
Åtminstone sedan tidig medeltid har tankar om naturresursernas förestående förbrukande dykt upp. Visserligen kan ändliga resurser som kol, olja och kopparmalm i fysisk bemärkelse ta slut, men tvärt emot profetiorna har de kända tillgångarna snarare ökat än minskat. Det beror på att marknaden reagerar på resursknapphet och höga priser. Det blir lönsamt att söka och utvinna nya fyndigheter -- även sådana som tidigare inte var brytvärda. Teknisk utveckling kan också ''öka'' de kända tillgångarna av råvaror. Knapphet och teknikutveckling gör det dessutom lönsamt att hushålla bättre, återvinna eller finna ersättningsvaror.
Således klarar marknadsekonomin av att hantera problemen med resursknapphet, även om det ibland sker i mindre tilltalande former. Trots allt händer det att tillgångar överexploateras lokalt. Resursanvändning som kan uppfattas som slöseri sticker också i ögonen med tanke på de stora skillnader i ekonomisk jämlikhet som finns mellan människor i olika länder. Ekonomiska styrmedel kan dock användas för att stimulera till ökad materialåtervinning och utveckling av en fungerande marknad för återvunna råvaror. Förslagen nedan om miljöavgifter och panter på avfall och uttjänta produkter verkar i just den riktningen. Med tanke på kostnadsbesparingar för råvaror och energi finns redan idag ett antal viktiga industriprocesser där återanvändning är lönsam.
5.2 Avfall
Välståndet skapar avfall, ett växande problem i vårt land liksom i de övriga industriländerna. En lag med generella regler om avfall och krav på återvinning bör införas. De förändringar i renhållningslagen som gjordes 1990 är i det avseendet inte tillräckliga. Folkpartiet liberalerna menar att återvinningen bör styras inom en fungerande marknadsekonomi där också kostnader för produktens slutliga hantering som avfall räknas in i priset. Då påskyndas utvecklingen mot slutna system och varsamheten ökar vid nyttjandet av naturtillgångar.
Ekonomiska styrmedel bör alltså användas också på avfallsområdet. Deras syfte skall vara att styra bort miljöfarliga produkter och onödiga förpackningar från marknaden samt förhindra resursslöseri. Panter bör användas i resurshushållande syfte för att stimulera dels återanvändning dels insamling av t.ex. miljöfarliga batterier.
Folkpartiet liberalerna menar också att det är viktigt att många aktörer får finnas på avfallsområdet. Kommunerna bör ha ett tillsyns- och planeringsansvar, men ett kommunalt obligatoriskt renhållningsansvar som regel, befrämjar inte uppkomsten av en fungerande marknad för återvunna råvaror. I stället finns det risk att ett monopol för avfallshantering uppstår. Avfallsproducentens vilja att ta ansvar för avfallet minskar och seriösa enskilda företag trängs undan. Teknikutveckling och nytänkande inom avfallshantering och materialåtervinning kan stagnera.
Såväl hushållens som industrins avfall bör källsorteras. Förbränning av sorterade sopor är en fullt godtagbar metod att utnyttja avfall som inte kan återanvändas. Sopförbränning förutsätter dock höga krav på avfallets kvalitet och effektiv rökgasrening.
5.3 Kemikalier och gifter
Kemisamhället är en företeelse på gott och ont. Kemikalier och bekämpningsmedel har bidragit till välståndet. Samtidigt håller de på att bli ett av vår tids stora miljöproblem. Ofta vet vi för litet om deras hälso- och miljöfarlighet i förväg. Kampen mot de miljöfarliga kemikalierna måste intensifieras.
Förhandsgranskning av kemikalier bör införas. Nya kemikalier, liksom bekämpningsmedel måste testas innan de släpps ut på marknaden.
Giftiga ämnen kan vara kemiska produkter eller bekämpningsmedel, men de kan också vara biprodukter vid industriprocesser eller naturligt förekommande ämnen som koncentreras eller ges storskalig spridning genom mänsklig verksamhet. I idealfallen kan gifterna tas om hand i slutna system, där de återanvänds i industriprocesser, tas till vara för andra ändamål eller behandlas så de blir mindre farliga. Ekonomiska styrmedel kan stimulera till återvinning och rening.
Massaindustrins blekerier släpper varje år ut 100 000 ton klorhaltig organisk substans -- den del av veden det inte går att göra papper av. Kloret ger direkta skador på fisk -- sår och missbildningar -- men dödar också växt- och djurlivet vid utsläppspunkterna. Vid sekelskiftet mot 2000-talet bör utsläppen ha upphört. Förslag som rör vattenmiljön återfinns i en partimotion om vatten till årets riksmöte.
Kemikalieinspektionen bör upprätta materialbalanser för de farligaste och mest använda ämnena. På så sätt kan kemikalieflödet i samhället följas och olika problem identifieras.
5.4 Industrins ansvar
Industrin måste känna samma ansvar för vad som hamnar på affärsdiskarna och, slutligen, i avfallshanteringen, som man idag gör för att begränsa utsläppen från produktionen. Intresset måste fokuseras på produkters innehåll och komponenter och på möjligheterna att återvinna dem eller ta hand om avfallet.
Miljörevisorer utsedda av aktieägarna förbättrar både miljökunskapen inom företaget och egenkontrollen. Interna materialbalanser över de ämnen och råvaror som används i produktionen kan bidra till att ge en god bild av och bättre kontroll över resurshushållningen i företaget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regler för skyddet av miljön skall utgå från vad naturen långsiktigt tål,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om principer för naturvården,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om principer för miljöskyddslagstiftningen,
4. att riksdagen hos regeringen begär sådana ändringar i lagstiftningen att ideella miljöorganisationer ges talerätt i miljömål,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag om inrättande av en miljöombudsman,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt och utökad användning av ekonomiska styrmedel,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om normer för luftkvalitet,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatta förhandlingar inom ramen för konventionen om långväga gränsöverskridande luftföroreningar,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av likvärdiga ekonomiska styrmedel på miljöområdet i Europa,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en global miljöfond,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att bevara tropiska skogar,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skuldbyten för att finansiera miljövårdsprojekt,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheterna att inom ramen för den s.k. Parisklubben medverka till internationellt förankrade miljösatsningar av det slag som skisserats i motionen,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en internationell miljöskyddsstyrka,1]
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en konvention om skydd av jordens biologiska mångfald,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ekonomiska styrmedel för att stimulera avfallsåtervinning och resurshushållning,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förhandsgranskning av kemikalier,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om materialbalanser,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljörevisorer.
Stockholm den 21 januari 1991 Bengt Westerberg (fp) Birgit Friggebo (fp) Kerstin Ekman (fp) Jan-Erik Wikström (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp) Charlotte Branting (fp) Christer Eirefelt (fp) Sigge Godin (fp) Elver Jonsson (fp) Lars Leijonborg (fp) Ingela Mårtensson (fp) Daniel Tarschys (fp) Anne Wibble (fp) Sören Norrby (fp)
1 1990/91:U214