Innehåll 1.
Sammanfattning 2 2.
Utvecklingen under 1980-talet 2 3.
Regeringens uppgifter 3 4.
Miljöpolitikens uppgift 4 5.
Förbättra miljön 5 5.1
Skapa förutsättningar för ökad miljöhänsyn 5 5.2
Stärk miljöskyddet 6 5.3
Utveckla effektiva ekonomiska styrmedel 7 6.
Miljöarbetet i Europa 8 7.
Miljöarbetet i världen 9
Hemställan10
1. Sammanfattning
Att skydda och förbättra miljön är en av vår tids viktigaste uppgifter. Under 1990-talet måste miljöarbetet intensifieras. I första hand handlar det om att ta tillvara och utveckla den miljöhänsyn som finns i samhället. Enskilda individer, företag och organisationer måste få möjlighet att agera miljövänligt. De politiska besluten måste skapa förutsättningar för ökad miljöhänsyn. Detta går inte att uppnå genom politisk detaljreglering eller olika förbud.
Sverige behöver inte mer miljöpolitik. Sverige behöver en bättre miljöpolitik. Regeringen och riksdagen måste fastställa tydliga spelregler på miljöområdet. Myndigheterna skall kontrollera att reglerna efterlevs. Vid brott mot reglerna skall kännbara straff utmätas.
En rad viktiga uppgifter på miljöområdet måste ofördröjligen utföras. Miljölagstiftningen måste moderniseras. Verksamma ekonomiska styrmedel måste utvecklas. Eftersom miljöinsatser ofta är kostnadskrävande måste kräftgången i svensk ekonomi brytas. I annat fall kommer nödvändiga insatser på miljöområdet att äventyras. En svensk klimatvårdsstrategi måste utarbetas. Det internationella miljövårdsarbetet måste intensifieras.
1990-talet bjuder på många intressanta möjligheter. Ett svenskt inträde i EG kommer att skapa nya möjligheter. Sverige kommer genom medlemskapet att kunna utöva ett aktivt inflytande på EG:s miljövårdsarbete.
Regeringen kommer senare i vår att presentera sin miljöpolitiska proposition. Vi har därför valt att i denna motion presentera vår principiella syn på den svenska miljöpolitiken. I särskilda motioner redogör vi för vår klimatvårdsstrategi samt lägger förslag i syfte att förbättra naturvården. Övriga och mer detaljerade förslag kommer att återfinnas i den motion som väcks med anledning av regeringens aviserade proposition.
2. Utvecklingen under 1980-talet
Vissa hävdar att 1980-talet var ett förlorat årtionde från miljösynpunkt. Detta är både rätt och fel. Miljöengagemanget stärktes under 1980-talet. Miljöhänsynen har ökat. En stor del av framstegen på miljöområdet har skett på frivillig basis och har således inte varit ett resultat av politisk reglering, utan är främst ett uttryck för samhällets kontinuerliga utveckling.
Den som lyssnat till miljöministerns uttalanden kan lätt förledas att tro att regeringen för en offensiv miljöpolitik. Det är fel. Den socialdemokratiska regeringens politik har präglats av obeslutsamhet. Regeringen har inte haft någon stark och tydlig vision på miljöområdet. Utredningarna har avlöst varandra. Regeringspartiet har inte förmått att gå från ord till handling. De insatser som gjorts har främst varit ett resultat av en målmedveten opposition.
Först 1988 accepterade socialdemokraterna att miljöavgifter skulle användas för att förbättra miljön. Oppositionen hade dessförinnan krävt detta under flera års tid. Miljömärkning, skärpta miljökrav för förbränningsanläggningar och miljöinriktat bistånd har också tillkommit efter initiativ från oppositionen.
Socialdemokraterna har aktivt motverkat vissa åtgärder på miljöområdet. De sade, som exempel, nej till koldioxidtaket, som riksdagen införde på framför allt moderat initiativ 1988. Regeringen har generellt sett behandlat klimatvårdsfrågorna styvmoderligt. Miljöminister Dahl menar att koldioxidtaket är ''stolligt''. Hon har till och med sagt att hon kan acceptera ökade koldioxidutsläpp. Enligt miljöministern handlar det om ''ökningar på marginalen, kanske en eller några miljoner ton''.
I och med den nyligen slutna energipolitiska överenskommelsen med folkpartiet och centerpartiet tycks socialdemokraterna definitivt ha övergivit koldioxidtaket. Överenskommelsen innebär därmed ett steg tillbaka. Numera verkar taket ha ersatts med ett luddigt tal om ''stabilisering av klimatgaserna''. Det är olyckligt. Sverige tappar därmed sin tätposition på klimatvårdsområdet. Nu mer än tidigare vore det väsentligt att med kraft hävda och försvara det beslut om begränsning av koldioxidutsläppen som riksdagen tidigare tagit. Energiöverenskommelsen är en förlust för den som värnar om miljön.
Vi har från moderat sida verkat för ett förstärkt miljöskydd. Vi har bl.a. krävt att miljökonsekvensbedömningar och väl definierade normer för luft- och vattenkvalitet skall införas. Mycket tyder på att dessa krav nu håller på att vinna acceptans även inom socialdemokratin.
Socialdemokraternas miljöpolitik kan inte lyckas. De tycks tro att de genom hård politisk reglering och detaljstyrning kan driva på utvecklingen i miljövänlig riktning. Även andra partier, framför allt Miljöpartiet och Vänsterpartiet, har samma trångsynta inställning. Dessa partier har försökt att legitimera långtgående politiska ingrepp genom att hänvisa till miljöproblemen.
Miljöpartiet och Vänsterpartiet är i vissa avseenden direkt utvecklingsfientliga. Även inom det socialdemokratiska partiet finns liknande tendenser. Utvecklingsfientligheten är ett resultat av ett statiskt betraktelsesätt. I stället för att gå framåt -- till mer modern och miljömässigt bättre teknik -- väljer de utvecklingsfientliga att gå bakåt -- till enklare och många gånger miljömässigt sämre teknik.
Erfarenheterna från bland annat Östeuropa visar tydligt att förbud, regleringar och centralstyrning inte bidrar till att förbättra miljön.
3. Regeringens uppgifter
Under 1990-talet måste miljöarbetet intensifieras. Det förutsätter en regering som kan gå från ord till handling. Vi har från moderat sida identifierat en rad angelägna uppgifter på miljöområdet. Vi menar att miljöskyddet måste förbättras och därför måste följande åtgärder prioriteras under 1990-talets första hälft:
En svensk klimatvårdsstrategi måste utarbetas Sverige måste sträva efter att uppfylla Torontokonferensens rekommendationer om en 20-procentig minskning av koldioxidutsläppen till år 2005Koldioxidbeskattningen måste skärpasTrafikbeskattningen måste få en tydligare miljöprofil
Miljölagstiftningen måste moderniseras Lagstiftningen måste bli tydlig och överskådligEn särskild miljöbalk bör upprättas Miljökonsekvensbedömningar måste införas Kvalitetsnormer för luft- och vatten måste utarbetas
Effektiva ekonomiska styrmedel måste utarbetasFungerande miljöavgifter måste användasNya styrmedel -- exempelvis överlåtelsebara utsläppstillstånd -- måste utvecklasPanter bör användas för exempelvis miljöfarliga batterier
Utöva inflytande i det europeiska miljövårdsarbetetSverige bör -- i avvaktan på ett svenskt EG-medlemskap -- söka inträde i EG:s miljövårdande organ European Environment Agency Sverige bör i EG prioritera klimatvårdsfrågorSverige bör inom ramen för ett kommande EG-inträde prioritera insatser som kan påskynda demokratiseringsprocessen i Östeuropa och Sovjetunionen, eftersom den även är betydelsefull från miljösynpunkt
Det internationella miljövårdsarbetet måste intensifierasSverige måste spela en aktiv roll i de kommande internationella klimatvårdsförhandlingarna, bl.a. genom att agera som ett föredöme i det internationella klimatvårdsarbetetSverige måste inom ramen för det internationella miljövårdsarbetet och genom egna biståndsprojekt prioritera skyddet av den biologiska mångfalden
Det svenska miljöarbetet måste drivas på olika nivåer och på olika fronter. Den svenska miljöpolitiken skall syfta till att skapa förutsättningar för en utveckling i miljövänlig riktning i Sverige, Europa och andra delar av världen.
4. Miljöpolitikens uppgift
''Skall vi låta etablerade lösningar bestämma vilka problem vi skall angripa eller skall de problem som vi har bestämma vilka lösningar vi använder oss av?'' Denna berättigade fråga ställs i Medborgarnas miljömanifest, MOU 1990:2, som innehåller en rad tankeväckande idéer. Medborgarnas miljömanifest är ett led i projektet ''Den nya välfärden''.
Medborgarnas miljömanifest efterlyser ett nytänkande på miljöområdet. Man menar däri bl.a. att riksdag och regering skall ha ett övergripande ansvar för att miljön skyddas. Manifestet slår fast att detta inte innebär att allt skall göras i egen regi eller att det allmänna i varje detalj skall föreskriva hur en uppgift skall genomföras. ''Att ha det övergripande ansvaret betyder att sätta målen och se till att de blir uppfyllda.'' Den traditionella reglerings- och förbudspolitiken har spelat ut sin roll. Miljöpolitiken skall i stället syfta till att skapa utrymme för en utveckling i miljövänlig riktning.
För att miljön skall kunna skyddas och förbättras måste de politiska besluten skapa förutsättningar för en utveckling i miljövänlig riktning.
Den svenska miljöpolitiken har i alltför stor utsträckning kommit att bli kvantitativt inriktad, i stället för kvalitativt. Litet förenklat uttryckt har det funnits en tendens att kräva fler politiska ingripanden på miljöområdet, i stället för att analysera effekterna av de politiska regleringarna. Den socialdemokratiska politiken har ofta utmynnat i detaljreglering, som hotar att hämma utvecklingen. Miljölagstiftningen har därigenom blivit allt mer svåröverskådlig.
Det finns i dag minst ett halvdussin metoder för att minska svavelutsläppen från förbränning av olja och kol. Medborgarnas Miljömanifest konstaterar, som exempel, att: ''Om den tekniska metoden som kom först hade blivit inskriven i regelsystemet skulle de övriga inte utvecklats. Konkurrensen mellan olika lösningar hade hämmats och den tekniska utvecklingen för miljöns bästa hållits tillbaka.''
Miljölagstiftningen bör enligt vår mening inte bygga på ett stort antal punktinsatser -- speciella förbud och selektiva regleringar. Reglerna bör så långt möjligt vara övergripande.
Dagens miljölagstiftning är emellertid alltför godtycklig, när det gäller de generella stadgandena. Det är svårt att förutsäga vilka regler som gäller i ett speciellt fall.
Riksdagen skall enligt vår mening ställa upp tydliga och klara regler på miljöområdet, när specificerade regler är nödvändiga. Myndigheterna skall kontrollera att reglerna efterlevs. Vid brott mot reglerna skall kännbara straff utmätas. Ekonomiska styrmedel bör också användas för att driva på utvecklingen i miljövänlig riktning.
5. Förbättra miljön 5.1 Skapa förutsättningar för ökad miljöhänsyn
Miljöfrågorna har avgörande betydelse för framtiden. Att skydda och förbättra miljön är en av vår tids viktigaste uppgifter. Livsvillkoren för kommande generationer bestäms i stor utsträckning av hur vi handlar i dag.
Hoten mot miljön är omfattande. Ökad kunskap och teknisk utveckling kan ge ny och miljömässigt bättre teknik. För att den nya tekniken skall kunna utvecklas fordras ekonomisk tillväxt. Därtill är det nödvändigt med en ökad miljömedvetenhet och förbättrade kunskaper. Utan kunskap kan vi inte bedöma vilka hot som är allvarliga. Utan kunskap kan vi inte avgöra hur miljöhoten skall kunna bemästras.
För att öka kunskapen om miljön fordras ett bättre utbildningssystem och avancerad naturvetenskaplig och teknisk forskning. Slutligen krävs att forskarnas information når beslutsfattare och enskilda individer.
Miljöfrågorna kräver moraliska överväganden av enskilda individer, företag, myndigheter och politiker. Grunden för att komma till rätta med miljöproblemen ligger i de enskilda människornas reaktioner. Vi har alla ett obestridligt ansvar för miljön.
En fungerande marknadsekonomi skapar förutsättningar för att miljöproblemen skall kunna bemästras. Effektiv resurshushållning kan endast åstadkommas genom marknadsekonomi. En fri ekonomi genererar nya resurser -- resurser som kan användas för att förbättra miljön.
Ett spritt enskilt ägande ger ökat ansvar. Det man äger vårdar man. Erfarenheten visar att miljöförstöringen är störst när staten äger eller där ingen äger. I socialistiska och andra statsstyrda system är miljöförstöringen mycket omfattande.
I en marknadsekonomi utövar konsumenten genom sitt val ett reellt inflytande över produktionen. Under de senaste åren har efterfrågan på mer miljöanpassade produkter ökat kraftigt. Naturskyddsföreningen har, som exempel, gett ut en miljöguide som skall underlätta för konsumenterna att göra miljömässigt bättre val. Miljömärkning underlättar konsumenternas val och driver utvecklingen i miljövänlig riktning.
En annan förutsättning för effektivt miljöarbete är demokrati. I en demokrati måste politikerna vara lyhörda för medborgarnas synpunkter. Den fria opinionsbildningen spelar också en betydelsefull roll för överföring av kunskap och information.
5.2 Stärk miljöskyddet
Sverige halkar efter mer och mer. Det gäller även på miljöområdet. Den svenska miljölagstiftningen uppvisar betydande brister.
Lagarna har tillkommit vid olika tidpunkter, med vitt skilda syften och med olika krav på den miljöstörande verksamheten. Olika författningar kan överlappa varandra och skapar osäkerhet om vilka regler som skall tillämpas. Miljömålen är ofta komplicerade och ställer stora krav på specialkompetens samt bereder ofta åklagarna stora svårigheter av både teoretiskt och praktiskt slag. Det är därför knappast förvånande att åklagarna ofta avskriver ärenden angående miljöbrott. Antalet fällande domar på miljöområdet är lågt och de påföljder som utdöms är i regel blygsamma.
Det är enligt vår mening nödvändigt att förstärka riksåklagarens kompetens på miljöområdet. Det kan exempelvis ske genom att minst en åklagare i varje region erhåller särskild utbildning och genom att särskilda medel ställs till förfogande för att täcka kostnader för experthjälp.
Mycket tyder på att de miljörättsliga frågornas betydelse kommer att öka. Vi anser därför att en professur i miljörätt skall inrättas. På sikt måste de gränsöverskridande luft- och vattenföroreningarna komma under ökad rättslig reglering, vilket kräver ökad kunskapsuppbyggnad kring internationell miljörätt.
Det straffrättsliga regelsystemet på miljöområdet måste ses över. Lagstiftningen måste moderniseras. Straffskalorna måste ses över och lagstiftningen göras tydligare och effektivare. En särskild miljöbalk bör upprättas.
Även tillståndsgivningssystemet uppvisar brister. Vid koncessionsförfarandet skall hänsyn tas till en rad olika faktorer. Miljöhänsynen skall sammanvägas med bland annat samhällsekonomiska och sysselsättningsmässiga aspekter. Lagstiftningen i allmänhet och koncessionsförfarandet i synnerhet tenderar mer och mer att betona de offentliga organen på bekostnad av den enskilde och företagen.
I tillståndsgivningen sker en sammanvägning mellan en rad -- ibland direkt motstridiga -- krav. Sammanvägningen sker redan i ett tidigt skede av tillståndsgivningsprocessen, vilket många gånger urvattnar miljöskyddet. Koncessionsvillkoren är i dag ofta utformade på ett sådant sätt att tolkningsproblem uppstår. I praktiken kan olika regler gälla för olika företag. Det är ett hot mot rättssäkerheten. Koncessionsvillkoren måste formuleras på ett sådant sätt att spelreglerna framgår tydligt. Det vore en fördel om miljöprövningen kunde renodlas.
Medborgarnas miljömanifest drar följande slutsatser: ''Vi behöver ett nytt system som ersätter koncessionssystemet, ett system som reducerar de politiska insatserna till vad som föreskrivs i grundlagen och som utgår från att medborgarna är kompetenta och villiga att försvara sina intressen på det sätt som är normalt i rättsstater. Framtidens miljöpolitik bör därför innefatta en övergång från koncessionssystemet till domstolssystemet.''
Det är troligt att miljöhänsynen skulle kunna stärkas genom att dagens koncessionssystem till stor del ersätts med väl definierade normer för luft och vattenkvalitet, kombinerade med miljökonsekvensbedömningar samt verksamma ekonomiska styrmedel.
Miljökonsekvensbedömningar bör enligt vår mening införas även i Sverige. Verksamhet som kan påverka miljön skall då analyseras noggrant från miljösynpunkt och alternativa lösningar undersökas. Avsikten med miljökonsekvensbedömningen är att finna bästa tillgängliga teknik som ger minsta möjliga miljöpåverkan. Även den så kallade substitutionsprincipen bör tillämpas i större utsträckning. Den innebär att miljöskadliga ämnen eller processer bör ersättas med mer miljövänliga alternativ.
De medborgare som på olika sätt drabbas av miljöskadlig verksamhet bör enligt vår mening få otvetydig talerätt. Talerätten bör därför utvidgas. Miljöskyddslagens talerättsregler bör därför förtydligas och göras mer generösa.
Dagens lagstiftning ger i praktiken små möjligheter att utkräva skadestånd. En stärkt skadeståndsrätt skulle troligtvis frammana ett större ansvar hos dem som förorenar och därigenom kunna förebygga att miljöskador uppkommer. Staten bör dock åläggas ett ansvar för sådana skador som uppstått då lagstiftningen var annorlunda och då det är oklart om vem som bär ansvaret för skadan.
5.3 Utveckla effektiva ekonomiska styrmedel
Den svenska miljöpolitiken har länge baserats på olika typer av regleringar och förbud. Miljöproblemens art ställer dock nya krav på miljöpolitiken. Avfallet från närmare fyra miljoner hushåll och utsläpp från drygt tre miljoner bilar svarar för en allt större andel av de totala miljöpåfrestningarna. Nya metoder måste utvecklas för att påskynda utvecklingen i miljövänlig riktning.
Ekonomiska styrmedel skall enligt vår mening användas som ett komplement till miljölagstiftningen. Dessa kan utformas på olika sätt. Det primära är att de utformas så att det verkligen får styrande effekt. Detta borde vara en självklarhet, men så är inte alltid fallet. De miljöavgifter som hitintills har använts i Sverige har i första hand varit av rent statsfinansiell karaktär.
Miljöavgifterna -- eller utsläppsavgifterna -- bör uppfylla följande kriterier:Avgiftssystemet måste utformas på ett sådant sätt att det får ordentligt styrande effektAvgiften bör stå i proportion till utsläppens skadeverkningar Avgiftssystemet måste få en rättvis utformning Avgiftssystemet måste i den mån det är möjligt inkludera alla som i någon betydande omfattning förorenar miljön Avgiftsuttaget bör inte riktas selektivt mot vissa näringsgrenarAvgiftsintäkterna bör användas till miljöförbättrande åtgärder, exempelvis utveckling av ny, mer miljövänlig teknik, kalkningsinsatser etc.
Socialdemokraterna har tyvärr sett miljöavgifterna -- eller rättare sagt miljöskatterna -- som en ny lukrativ inkomstkälla för staten. Ett exempel är den svavelskatt som nyligen införts. Den var ett led i finansieringen av skatteomläggningen. Statskassan kommer att tillföras 250 miljoner kronor i svavelskatt -- pengar som enligt vår mening i stället bör användas för olika typer av miljöförbättrande åtgärder.
Utöver miljöavgifterna kan andra ekonomiska styrmedel användas. Skatterabatter fungerar bra i vissa sammanhang. Införandet av katalytisk avgasrening påskyndades som exempel av den skatterabatt som infördes efter moderat initiativ.
Energi- och trafikbeskattning kan också relateras till miljöeffekter. Låg miljöpåverkan ger då en låg skattebelastning och vice versa.
Olika pantsystem kan användas för att stimulera återvinning och återanvändning. Vi förordar till exempel att miljöfarliga batterier beläggs med pant.
Särskilda utsläppstillstånd kan därutöver vara en tänkbar möjlighet. Högsta tillåtna utsläppsmängd fastställs för utsläpp inom ett geografiskt begränsat område, en så kallad utsläppsbubbla. Utsläppsnivåerna bör utgå från vad naturen tål och helst sättas lägre än detta. För att över huvud taget få göra utsläpp inom regionen fordras ett utsläppstillstånd som begränsar utsläppen till en viss kvantitet. Ett lämnat utsläppstillstånd kan säljas och köpas.
De högst tillåtna totala utsläppsmängderna inom bubblan skall gradvis sänkas. Det sker genom att varje tillstånd successivt berättigar till lägre utsläpp. Bubbeltekniken syftar till att miljöförbättrande åtgärder sätts in där de får störst effekt. Miljövårdsinsatserna kan då intensifieras på ett kostnadseffektivt sätt. Enskilda personer, organisationer och föreningar kan köpa tillstånd även i syfte att blockera möjligheterna till utsläpp. Till skillnad från andra ekonomiska styrmedel sätts ett bestämt tak för utsläppen.
Vi menar att ett system med överlåtelsebara utsläppstillstånd bör prövas även i Sverige.
6. Miljöarbetet i Europa
Miljöfrågorna blev stadgemässigt en EG-fråga så sent som 1987. Sedan dess har det skett en snabb och dynamisk utveckling mot ökad miljöhänsyn. Trots olikheterna mellan de olika medlemsländerna -- både avseende miljöproblemens art och omfattning, men även då det gäller synen på miljöfrågorna -- har betydande framsteg gjorts. De normer som utarbetats och utarbetas, innebär att ambitionsnivån gradvis höjs.
Miljöskyddet inom EG stärks genom en rad olika åtgärder:Obligatoriska miljökonsekvensbedömningar har införtsGränsvärdena för utsläpp och andra miljöstörningar -- exempelvis buller -- skärpsIndustriell verksamhet underställs allt hårdare miljökravVäl definierade kvalitetsnormer för luft och vatten skall säkra att olika utsläpp understiger den kritiska belastningsgränsen, det vill säga de utsläpp naturen tål Det är betydligt enklare att överklaga miljöbeslut i EG än i SverigeEG avser även att införa miljömärkning av olika konsumentprodukter. Det är inte uteslutet att EG:s märkningssystem kommer att införas innan det svenska.
EG:s styrka ligger i det faktum att miljöåtagandena är bindande. Miljöskyddet i medlemsländerna får inte vara svagare än de regler EG har antagit. Däremot får medlemsländerna införa strängare regler än vad som föreskrivs av gemenskapen. EG får därför, till skillnad från andra internationella samarbetsorgan på miljöområdet, betydande handlingskraft.
EG har nyligen bildat en miljövårdsbyrå -- European Environment Agency. Avsikten var från början att miljövårdsbyrån skulle inrikta sitt arbete på insamling av miljödata samt kunskaps- och teknikutbyte. Efter hand har röster höjts för att EG:s miljövårdsorgan skall få utökade befogenheter, bland annat kontroll av att gällande miljöbestämmelser efterlevs. Sverige bör enligt vår mening snarast söka inträde i denna europeiska miljövårdsorganisation.
EG:s miljövårdsarbete spelar en betydelsefull roll för miljön inom EG. Den förbättrade miljösituationen, bland annat i form av minskade utsläpp, kommer även att leda till att miljön i resten av Europa förbättras. Om EG-ländernas gränsöverskridande föroreningar minskas kommer detta att återspeglas positivt även i Sverige. EG kommer dessutom att lägga stora resurser på att förbättra miljösituationen inom Östeuropa och Sovjetunionen.
EG har påbörjat ett arbete som syftar till att medlemsländerna skall tvingas att uppfylla ingångna internationella avtal på miljöområdet. EG håller därför på att utarbeta direktiv som följer upp kraven i olika internationella konventioner. EG kommer då i kraft av sin överstatlighet att tvinga medlemsländerna att gå från ord till handling. EG kommer därför i praktiken att kunna överbrygga de svagheter som i dag finns då det gäller efterlevnaden av olika internationella avtal.
Det kan vara värt att notera att Sverige har kritiserats för att inte följa upp de internationella miljööverenskommelserna genom inhemsk lagstiftning. Ett EG-medlemskap skulle således leda till att även Sverige skulle tvingas följa de internationella avtal som undertecknats.
Sverige bör enligt vår mening prioritera följande områden inom ramen för vårt framtida miljövårdsarbete inom EG:Klimatvård inklusive luftvårdUppföljning av ingångna internationella avtal på miljöområdetStöd till demokratiseringsprocessen i Östeuropa och Sovjetunionen.
7. Miljöarbetet i världen
Utsläpp i hav, vattendrag och luft kan spridas långa sträckor. Atmosfären som omger vår värld och vattenmassorna på vår jord bör ses som ett slutet system. Den luft vi andas och det vatten vi dricker påverkas av sådant som sker i vår omvärld. Sverige kan inte ensamt bekämpa de långväga gränsöverskridande föroreningarna. Den enda möjligheten ligger i att kraftfullt driva på det internationella miljövårdsarbetet.
Det internationella miljövårdsarbetet måste bedrivas på flera fronter. För det första är det viktigt att skapa förutsättningar för ett konstruktivt och effektivt miljövårdsarbete runt om på jorden. För det andra är det viktigt att uppnå långtgående överenskommelser på exempelvis klimatvårdsområdet.
1992 anordnas en världsmiljökonferens i Brasilien. Moderata Samlingspartiet anser att Sverige vid denna konferens skall prioritera klimatvårdsfrågor samt frågor som rör skyddet av den biologiska mångfalden.
Det är ett obestridligt faktum att marknadsekonomi och politisk pluralism utgör grund för ett framgångsrikt miljövårdsarbete. Marknadsekonomin möjliggör, till skillnad från socialistiska ekonomiska system, en långsiktig hushållning med naturresurserna. På en fri marknad kan nya, miljövänligare tekniker utvecklas.
Den fria opinionsbildningen spelar också en viktig roll. Ökad kunskap om miljöproblemen har medfört att fler och fler aktivt vill ta ett personligt ansvar för vår gemensamma miljö. Medborgarna i den fria världen har under det senaste årtiondet manifesterat ett starkt miljöengagemang. Lagstiftningen har förbättrats och miljön har fått ett starkare skydd. Miljövänligare produkter efterfrågas och produktionen har successivt anpassats till de nya kraven.
Det är ingen tillfällighet att miljöhänsynen är störst i länder med fri ekonomi och politisk pluralism. Det är inte heller en tillfällighet att miljöförstöringen har gått längst i diktaturländer med stelbenta kommandoekonomier. Miljöförstöringen i Östeuropa och Sovjetunionen saknar motstycke; i vissa regioner har miljöförstöringen gått så långt att den ekologiska katastrofen är ett faktum. Den socialistiska kommandoekonomin har varit -- och är fortfarande -- hänsynslös i sin framfart.
Stora insatser kommer att krävas för att reparera de miljöskador som följt i de dogmatiska femårsplanernas spår. I det korta perspektivet kommer massiva insatser att krävas för att reparera de stora skadorna. Parallellt måste stora insatser göras för att säkra övergången till marknadsekonomi och politisk pluralism, eftersom denna omvandling är nödvändig för att på sikt åstadkomma ökad miljöhänsyn i Östeuropa och Sovjetunionen.
Sverige måste spela en aktiv roll i detta arbete. Kunskapsoch tekniköverföring måste prioriteras. Svenska företags möjligheter att bidra till en positiv utveckling på miljöområdet i våra östliga grannländer bör undersökas. Sverige bör inom forskning och högre utbildning bereda utrymme för studenter och forskarstuderande från Östeuropa och Sovjetunionen. Det är framför allt angeläget att förmedla kunskap om teknik, ekonomi, juridik och naturvetenskap.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utarbetande av en svensk klimatvårdsstrategi,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad miljökompetens inom riksåklagarämbetet,1]
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljölagstiftningen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av miljökonsekvensbedömningar,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utarbetande av kvalitetsnormer för luft och vatten,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skadeståndsmöjligheter,2]
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vidgad talerätt,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ekonomiska styrmedel,
7. att riksdagen hos regeringen begär förslag om pantsystem för miljöfarliga batterier,
8. att riksdagen hos regeringen begär förslag som innebär att överlåtelsebara utsläppsrätter prövas även i Sverige,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svavelskatten,3]
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inträde i EGs miljövårdsorgan,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de miljöfrågor som Sverige bör prioritera inom ramen för ett framtida EG-medlemskap,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de frågor som Sverige bör prioritera vid FN-konferensen om miljö och utveckling i Brasilien 1992.4]
Stockholm den 18 januari 1991 Carl Bildt (m) Lars Tobisson (m) Ingegerd Troedsson (m) Anders Björck (m) Görel Bohlin (m) Rolf Clarkson (m) Rolf Dahlberg (m) Ann-Cathrine Haglund (m) Gunnar Hökmark (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) pArne Andersson (m) i Ljung Sonja Rembo (m)
1 1990/91:Ju301 2 1990/91:L609 3 1990/91:Sk628 4 1990/91:U604