Innehåll 1. Sammanfattning2 2. Det internationella klimatvårdsarbetet3 3. Situationen i Sverige4 3.1 Koldioxidutsläppen i Sverige4 3.2 Koldioxidutsläppen i framtiden5 4. En offensiv klimatvårdsstrategi7 4.1 Hur skall Sverige kunna avvärja hotet från växthuseffekten7 4.2 Kärnkraften måste användas 8 4.3 Miljörelaterad energibeskattning8 4.4 Modernisering och förnyelse9 4.5 Bejaka förändringen av vårt samhälle10 4.6 Svenska insatser i utlandet11 5. Hemställan12 1. Sammanfattning
Under 1980-talet har växthuseffekten tornat upp som det största hotet mot den globala miljön. De hotande förändringarna av jordens klimat riskerar att bli en ödesfråga för vår planet. Om de oroväckande klimatförändringarna skall förhindras fordras en internationell kraftsamling. Runt om i världen pågår ett intensivt arbete i syfte att avvärja detta hot.
Sverige måste spela en pådrivande roll i det internationella klimatvårdsarbetet. Det fordrar att vi nationellt gör det som står i vår makt för att minska utsläppen av framför allt koldioxid. Sverige måste skyndsamt utarbeta en klimatvårdsstrategi.
Moderata samlingspartiet anser att även Sverige skall sträva efter att uppfylla Torontokonferensens rekommendationer. En offensiv klimatvårdsstrategi skapar förutsättningar för att, i enlighet med Torontokonferensens rekommendationer, minska de svenska koldioxidutsläppen med 20 procent till år 2005. Det skulle innebära att de svenska koldioxidutsläppen skulle minska från 65,5 till 52,4 miljoner ton per år.
För att nå detta mål krävs en övergång till bränslen med ringa eller inga koldioxidutsläpp och en ökad energieffektivisering inom bl.a. trafiksektorn. För att påskynda denna utveckling måste koldioxidbeskattningen skärpas och trafikbeskattningen förändras i miljövänlig riktning. Kärnkraften måste få användas så länge som den uppfyller högt ställda säkerhetskrav.
Sverige bör inom ramen för det kommande miljösamarbetet med EG prioritera klimatvårdsfrågorna. Ett EG-medlemskap ger Sverige möjlighet att aktivt påverka EG:s klimatvårdsstrategi. EG kommer i sin tur att spela en betydelsefull roll i det internationella klimatvårdsarbetet. EG kommer under 1990-talet att driva på demokratiseringsprocessen i Östeuropa och Sovjetunionen, vilket kommer att vara bra för miljön i hela Europa.
Överföring av teknik som kan minska koldioxidutsläppen i Östeuropa och Sovjetunionen bör prioriteras inom ramen för det svenska biståndsanslaget. Sverige bör även stödja återbeskogningsprojekt i tredje världen.
Sverige bör verka internationellt för att en bindande klimatvårdskonvention kommer till stånd vid FN- konferensen om miljö och utveckling i Brasilien 1992.
2. Det internationella klimatvårdsarbetet
Vid Torontokonferensen sommaren 1988 utformade över 300 vetenskapsmän och politiker från närmare 50 länder ett handlingsprogram som har kommit att ligga till grund för en stor del av det internationella klimatvårdsarbetet. Programmet innefattade bl. a. följande krav:Ett förslag till konvention till skydd för atmosfären bör upprättas till år 1992Energipolitiken bör utformas så att koldioxidutsläppen jämte utsläppen av andra växthusgaser reducerasEnergipolitiken bör globalt inriktas på att hålla koldioxidhalten i atmosfären på en konstant nivå. Detta innebär att koldioxidutsläppen måste minska till mindre än hälften av dagens utsläppSom en inledande åtgärd bör de rika industriländerna minska utsläppen av koldioxid med 20 procent från år 1988 till år 2005. Hälften av detta bör uppnås genom energieffektiviseringar och hälften genom anpassning på utbudssidan.Särskild roll kan spelas av kärnkraft om säkerhets-, avfalls- och spridningsfrågorna kan ges en lösning. Förnybara energikällor och biomassa bör också ägnas särskild uppmärksamhet.Konsumentprodukter bör förses med miljödeklarationÖkade resurser bör ställas till förfogande för forskning och teknisk utveckling samt för överföring av kunskap och teknik till de fattiga länderna när det gäller minskade utsläpp och skydd av kustområdenAvskogningen måste hejdas och återbeskogning uppmuntras.
Den 13 juni 1990 tog den västtyska regeringen ett beslut att minska koldioxidutsläppen med 25 procent från 1987 till 2005. Den överträffar därmed rekommendationen från Torontokonferensen 1988 -- om en 20-procentig minskning till år 2005.
Arbetsgrupper tillsattes i samband med beslutet för att ta fram konkreta åtgärder inom energiförsörjningen, trafiken, bostadssektorn etc. för att uppnå målet. Arbetsgruppernas resultat låg till grund för det beslut som förbundsregeringen fattade om att inleda ett konkret program för koldioxidminskningen och att sätta minskningsmålet för gamla DDR till ett betydligt högre värde än 25 procent.
Tyskland räknar med att kunna minska utsläppen genom en övergång från kol till gas och genom en betydande förändring av den specifika energiförbrukningen, d.v.s. energiförbrukningen relaterad till bruttonationalprodukten. Man räknar under perioden fram till 2005 med en god ekonomisk tillväxt.
Flera länder -- däribland Schweiz, Österrike och Danmark -- har fattat beslut om att följa Torontokonferensens rekommendationer. EG och EFTA har kommit överens om att koldioxidutsläppen skall stabiliseras till år 2000.
Även Sverige måste enligt vår uppfattning sträva efter att uppfylla Torontokonferensens rekommendationer, vilket kräver en aktiv klimatvårdsstrategi.
3. Situationen i Sverige
Riksdagen har redan fattat beslut som tillsammans borde innebära minskningar av Sveriges bidrag till växthuseffekten. Sveriges riksdag beslutade 1988 att CFC- användningen skall upphöra år 1995. Riksdagen beslutade också, på moderat initiativ, att koldioxidutsläppen inte skall tillåtas öka. Socialdemokraterna motsatte sig beslutet om koldioxidtaket. Riksdagen beslutade också att ett svenskt program för att minska koldioxidutsläppen till vad naturen tål skall tas fram. Socialdemokraterna reserverade sig även mot detta beslut. Regeringen har tyvärr fortsatt att behandla klimatvårdsfrågorna styvmoderligt. Den har ännu inte presenterat något förslag till klimatvårdsprogram. Det är därtill utomordentligt oroväckande att socialdemokraterna nu har slutit en uppgörelse med folkpartiet och centerpartiet om energipolitiken, vilken inkluderar ett frångående av riksdagens beslut om koldioxidtak. Socialdemokraterna hävdar dessutom att koldioxidtaket redan har överskridits. Det är fel. Men även om så skulle ha varit fallet vore det knappast ett argument för en tamare klimatvårdspolitik, utan precis tvärtom.
Sverige saknar klimatvårdsstrategi, vilket är olyckligt. Koldioxiden svarar för det största relativa bidraget till växthuseffekten och intar därför en särställning. En verksam klimatvårdsstrategi måste därför främst inriktas på att minska koldioxidutsläppen.
Utsläppen av koldioxid härrör framför allt från förbränning av fossila bränslen, dvs. kol, olja och naturgas. Utsläppen har ökat sedan mer än hundra år tillbaka och särskilt kraftigt sedan andra världskrigets slut. Globalt sett bidrar även förändrad markanvändning och skövling av regnskogar till att öka koldioxidhalten i atmosfären.
3.1 Koldioxidutsläppen i Sverige
Koldioxidutsläppen i Sverige kulminerade vid början av 1970-talet. Sedan 1973 har de svenska koldioxidutsläppen minskat med cirka 35 procent. Det är främst kärnkraften som bidragit till denna gynnsamma utveckling. Olja har kunnat ersättas med elkraft och en rad miljöskadliga utsläpp har minskat. Även i ett kortare perspektiv kan vi konstatera att minskningar av koldioxidutsläppen, så länge kärnkraften kvarstår, visat sig vara möjliga. Mellan åren 1987 och 1989 minskade koldioxidutsläppen från 66 till 62 miljoner ton i avrundade tal, eller med ca fem procent. Detta har kunnat ske trots att vägtrafiken, som svarar för cirka en tredjedel av utsläppen, har ökat.
Tabell 1 Reella koldioxidutsläpp
År Reella koldioxidutsläpp
(miljoner ton CO2)
1973 94 1980 81 1987 66 1988 63 1989 62
Källa: SCB och IVL
Socialdemokraternas tal om att koldioxidtaken redan har överskridits är därför inte med sanningen överensstämmande.
Diagram 1 visar hur de svenska koldioxidutsläppen fördelade sig 1988.
Diagram 1 IN HÄR!
1988 svarade industrin för närmare 30 procent av de totala utsläppen. Huvuddelen av industrins koldioxidutsläpp härrör från förbränning av fossila bränslen.
Industrisektorns koldioxidutsläpp har minskat med 50 procent sedan början av 1970-talet. Denna utveckling kommer enligt vår bedömning att kunna fortsätta, om än i lägre takt.
1988 svarade transportsektorn för 38 procent av de totala utsläppen. Sedan 1980 har transportsektorns utsläpp ökat med drygt 20 procent.
Utsläppen av koldioxid står i direkt relation till bränsleförbrukningen och det är därför angeläget att effektivisera energianvändningen i transportsektorn. Den tekniska utvecklingen är av den arten att vi bedömer det fullt möjligt att under 1990-talet uppnå nolltillväxt av utsläppen från trafiken.
1988 svarade bostads- och servicesektorn för knappt 20 procent av de totala utsläppen. Utsläppen har i det närmaste halverats sedan 1980. Detta beror på minskad oljeanvändning. Den politik som möjliggjort denna utveckling måste fullföljas.
Koldioxidutsläppen från el-, gas- och värmeverk svarade 1988 för 15 procent av de totala utsläppen.
3.2 Koldioxidutsläppen i framtiden
En eventuell kärnkraftsnedläggning skulle snabbt öka utsläppen av koldioxid. Enbart avvecklingen av två kärnkraftsreaktorer skulle resultera i dramatiska höjningar av koldioxidutsläppen.
Den socialdemokratiska partistyrelsen skrev inför förra höstens partikongress följande:
Fossila bränslen, främst naturgas, kommer att nyttjas för elproduktion, i den utsträckning det blir nödvändigt.
(Socialdemokratiska partistyrelsen 1990)
En nedläggning av kärnkraften skulle följaktligen leda till kraftigt ökad användning av fossila bränslen. Koldioxidutsläppen skulle öka drastiskt. En långsiktig minskning av koldioxidutsläppen skulle omöjliggöras. Numera erkänner kärnkraftsmotståndarna detta öppet. Miljöpartiet skriver i årets energipolitiska motion att ''det tredje avvecklingsåret kan koldioxidutsläppen därför ha ökat med upp mot 20 procent''. Det är värt att notera att miljöpartiets politik förutsätter en mycket drastisk reducering av elanvändningen. Detta torde dock kräva en ökad fossil förbränning som ersättning för elkraft. Det är omöjligt att kompensera dessa kraftiga ökningar genom att minska utsläppen från andra sektorer.
Naturvårdsverkets aktionsprogram mot luftföroreningar, LUFT `90, målar upp en dyster framtidsbild till följd av en kärnkraftsavveckling. Fram till år 2015 kan utsläppen i det närmaste tredubblas.
Diagram 2 IN HÄR!
De stora utsläppsökningarna förklaras av den -- av regeringen -- planerade nedläggningen av kärnkraften. Kärnkraften kommer att ersättas med fossila bränslen; naturgas, olja och kol. Utsläppen av andra miljöskadliga föroreningar kommer också att öka kraftigt.
Naturvårdsverket är starkt kritiskt till att ersätta kärnkraft med fossilbaserad kraft. I sitt yttrande över betänkandet ''Den elintensiva industrin under kärnkraftsavvecklingen'', en utredning som förutspår att koldioxidutsläppen ökar med 40--80 procent fram till år 2010, skriver naturvårdsverket:
En ökning på denna nivå torde vara unik om man jämför med övriga industrialiserade länder. Genomförs en sådan utbyggnad kommer Sveriges trovärdighet i det internationella miljöarbetet att allvarligt skadas.
(SNV 1990)
En annan effekt av kärnkraftsavvecklingen är att elpriserna kommer att öka kraftigt. Hushåll och industrier kommer därför återigen att öka sin oljeanvändning, vilket ytterligare höjer koldioxidutsläppen.
Om kärnkraften behålls skapas däremot en möjlighet att klara koldioxidtaket även vid ökad elanvändning. Detta förutsätter att naturgas och biobränslen ersätter olja och kol. Utsläppen skulle då -- trots oförändrad eller till och med ökad elproduktion -- kunna minska.
4. En offensiv klimatvårdsstrategi 4.1 Hur skall Sverige kunna avvärja hotet från växthuseffekten?
Det finns tre metoder för att minska koldioxidhalterna i atmosfären:
1. Minska utsläppen 2. Öka koldioxidupptaget 3. Bygga upp koldioxidförrådet
Skogstillväxten i Sverige är för närvarande betydligt större än avverkningen. Kolförrådet ökar.
Kolförrådet kan byggas upp genom industriell förädling av skogsråvaran, dvs att kolet tas ut ur kretsloppet -- under kortare eller längre tid -- i form av virke eller andra träprodukter.
Ett annat sätt att öka koldioxidupptaget i biomassa är att utnyttja en del av skogsmarkens outnyttjade tillväxtpotential. Förbättrad skötsel och intensifierade brukningsmetoder ökar koldioxidupptaget.
Beskogning är ytterligare en metod som diskuterats. Skogen binder koldioxid. En beskogning av 10 000 ha per år fram till och med år 2005 skulle leda till ett ökat koldioxidupptag om 0,7 miljoner ton koldioxid per år vid denna tid.
De två sistnämnda metoderna kan endast till en viss del förbättra situationen. Sveriges viktigaste bidrag till den internationella kampen mot växthuseffekten måste därför vara att söka frysa och långsiktigt minska utsläppen. Sverige skulle då kunna fungera som ett internationellt föredöme.
De senaste 20 årens minskningar i Sverige visar att det är möjligt för världens industrinationer att ta på sig ett större ansvar än vad den tredje världens nationer kan komma att ta.
En aktiv luftvårdspolitik skapar dessutom förutsättningar för sänkningar av ozonhalten, vilket också är bra från klimatvårdssynpunkt.
Skulle däremot de svenska utsläppen öka skulle detta kunna ge andra länder ett alibi för att inte göra något. Sverige skulle dessutom tvingas stå utanför en internationell överenskommelse om utsläppsminskningar, vilket vore djupt olyckligt.
4.2 Kärnkraften måste användas
För att Sverige skall kunna begränsa koldioxidutsläppen i enlighet med Torontokonferensens rekommendationer måste beslutet om att förtidsavveckla kärnkraften upphävas.
En nedläggning av kärnkraften skulle bana väg för en massiv utbyggnad av fossileldade kraftverk. Detta skulle försvåra den enligt vår mening önskvärda övergången till biobränsle. Svenska Bioenergiföreningen har i en skrivelse till industriminister Molin nyligen pekat på effekterna av en förtida kärnkraftsavveckling. Bioenergiföreningen slår fast: ''Ur bioenergins synvinkel är därför en senarelagd start av avvecklingen en fördel.''
Den viktigaste klimatvårdande åtgärden i Sverige är att behålla kärnkraften fram till dess att miljömässigt bättre alternativ finns tillgängliga.
4.3 Miljörelaterad energibeskattning
Koldioxidutsläppen från olika bränslen varierar. Genom att gå över till bränslen som ger låga koldioxidutsläpp kan de totala koldioxidutsläppen reduceras. En konvertering av koloch oljeeldade kraft- och kraftvärmeverk till naturgas minskar de totala utsläppen.
Koldioxidutsläppen från olika kraftverk varierar beroende på vilket bränsle som används enligt följande:
Bränsle Koldioxidutsläpp (ton/TWh)
Olja 270 000 Kol 390 000 Naturgas 240 000
Olja och kol kan även ersättas med förbränning av sopor och biobränslen. Sorterade sopor som bränns i moderna förbränningsanläggningar kan uppvisa miljömässigt goda utsläppsvärden. Att inte tillvarata energiinnehållet i soporna är ett slöseri med resurser. Därtill kommer att kontrollerad förbränning ofta orsakar mindre miljöpåverkan än deponering av sopor på soptippar. Bränder i sopdeponier leder till utsläpp av många olika giftiga gaser. Metangasläckaget från sopdeponier kommer dessutom att reduceras. Metan är också en växthusgas och därför är ett minskat läckage en positiv klimatvårdsåtgärd.
Förbränning av sopor och biobränslen lämpar sig ännu inte för ren elproduktion, men biobränslebaserad kraftvärmeproduktion kan bli ett intressant alternativ redan på kortare sikt.
För att stimulera övergång till biobränslen och fossilbränslen med relativt sett lågt kolinnehåll förordar vi en modern och miljöanpassad energibeskattning. Punktbeskattningen på energiområdet bör enligt vår mening upphöra. Beskattningen bör stimulera en övergång till miljömässigt bättre energiformer och därför bör koldioxidbeskattningen enligt vår mening skärpas. Koldioxidskatten bör tas ut på såväl värme- som elproduktion.
Vårt energibeskattningsförslag innebär en miljörelaterad omfördelning av dagens skatteuttag på energiområdet. Bioenergins konkurrenskraft skulle härigenom stärkas i förhållande till fossilbränslebaserad energiproduktion. Etanol och metanol som framställts ur biomassa bör inte beläggas med koldioxidskatt. Leveranser av värme från fjärrvärmeanläggningar bör enligt vår mening momsbefrias. Biobränslebaserad fjärrvärme skulle då bli helt skattefri. Inom fjärrvärme och övrig bostadsuppvärmning kommer biobränslen och naturgas gradvis att kunna ersätta olja.
4.4 Modernisering och förnyelse
Om Sverige skall klara av att uppfylla Torontokonferensens rekommendationer fordras en fortgående modernisering -- förnyelse -- av hela samhället. Nya industriprocesser, resurssnåla trafiksystem och effektiv energianvändning är nödvändigt för att kunna minska koldioxidutsläppen.
Marknadsekonomin spelar en betydelsefull roll i denna dynamiska moderniseringsprocess, eftersom endast en fri marknad kan åstadkomma en effektiv resurshushållning. Politiken måste syfta till att skapa utvecklingsutrymme. Hård politisk styrning och detaljreglering hämmar denna nödvändiga förnyelse. Politiken bör skapa möjligheter -- bland annat genom att bejaka teknisk förnyelse.
Inom industrisektorn förutsätter detta att svensk industri har en god tillgång på el, vilket i de flesta fall är en nödvändig förutsättning för att nya och miljömässigt renare industriprocesser skall kunna introduceras.
Sverige behöver en energi- och Europapolitik som väcker näringslivets förtroende. Det krävs också en förnyelse av den svenska infrastrukturen, i vilken bland annat det svenska vägnätet ingår.
Den svenska industrin hävdar sig förhållandevis väl i ett internationellt perspektiv. Sverige har en modern industristruktur. Marknadsekonomin har drivit fram effektiva och resurssnåla industriprocesser. Staten bör inte diktera villkoren för exempelvis el- och energiprissättning, eftersom en effektiv resurshushållning förutsätter en fri prissättning.
Även hushållssektorn kan effektivisera sin energianvändning. Den kontinuerliga förnyelsen av exempelvis hushållsapparater leder till en effektivare energianvändning. Nya kylskåp, tvättmaskiner och belysningsarmaturer är mer energieffektiva än äldre. En miljömärkning av olika konsumentprodukter bör därför även innefatta uppgifter om energiförbrukning.
Den ständigt fortgående moderniseringsprocessen i samhället gör att koldioxidtaket inte står i någon motsatsställning till ekonomisk utveckling.
En modernisering av befintliga kraft- och kraftvärmeverk kan ge värdefulla energitillskott. Genom att öka verkningsgraden i exempelvis vattenkraftverk och kraftvärmeverk kan mer energi utvinnas. Kraftvärme och en viss ökning av effektuttaget i kärnkraftsverken kan öka elkraftsproduktionen utan ökade utsläpp som följd. Värmepumpstekniken ger en koldioxidfri energi.
Inom trafiksektorn kan ett antal konkreta åtgärder genomföras. Den lägsta bränsleförbrukningen och därmed koldioxidutsläppen erhålls normalt vid hastigheter kring 80 km/h. Vid högre hastigheter ökar visserligen utsläppen, men de allra största koldioxidutsläppen bildas vid hastigheter understigande 40 km/h. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) skriver i sin lägesrapport om Trafik, miljö och hälsa följande:
Ännu allvarligare är den starka ökningen vid hastigheter under 40 km/h. Detta innebär att körning i kötrafik -- som är vanlig i storstadsområdena -- mer än fördubblar koldioxidutsläppen jämfört med körning i optimal hastighet.
(IVA-rapport 379, 1990)
För varje ny årsmodell minskar den genomsnittliga bensinförbrukningen med en procent. Nya motorer är ofta mer bränslesnåla. Bränsleförbrukningen kan minskas genom bättre samspel mellan motor och växellåda, samt genom minskat rulloch luftmotstånd. Även fortsatt utveckling av turbotekniken kan ge ökad bränsleeffektivitet. En snabbare förnyelse av bilparken är därför positiv från miljösynpunkt. För att påskynda utskrotningen av äldre bilar bör därför en höjd bilskrotningspremie övervägas.
Det vore enligt vår mening en fördel om trafikbeskattningen i större utsträckning relaterades till de faktiska miljöeffekterna.
Målet bör vara att uppnå såväl en enkel och rättvis som modern och miljörelaterad trafikbeskattning. Beskattningen bör premiera ny teknik som uppvisar goda miljöegenskaper, exempelvis fordon som drivs med el eller alternativa bränslen med goda miljöegenskaper. Som exempel anser vi att förmånsbeskattningen bör ändras så att den faktiska privata körningen beskattas fullt ut.
Kringfartsleder och bättre trafikstyrning innebär också minskade utsläpp. Jämn och lugn körning ger minskade utsläpp. Erfarenheter bl.a. från utlandet visar att stora positiva effekter kan uppnås med hjälp av kringfartsleder.
Ny teknik erbjuder oanade möjligheter. Framtidens teleteknik kan komma att innebära minskat resebehov.
Under de kommande åren kommer kraftfulla satsningar att göras för att modernisera tågtrafiken i Europa. Fram till år 2005 skall restiderna över stora avstånd i det närmaste halveras. Bakgrunden till denna massiva satsning är att den gemensamma marknaden kräver effektiva, snabba och miljövänliga transporter. Ett svenskt EG-inträde kommer att kräva motsvarande insatser av oss.
4.5 Bejaka förändringen av vårt samhälle
Samhället förändras successivt. Denna omvandling är mer långtgående än vad t.ex. utvecklingen av nya industriprocesser och bättre bilar är. Såväl produktions- som konsumtionsmönster förändras. Nya teknologier tränger ut äldre. Nya typer av företag ersätter äldre företag. Under 1980-talet har utvecklingen gått i riktning mot ökad miljöhänsyn. Miljöengagemanget har fått ett starkt fäste i samhället och det har kommit att prägla samhällsutvecklingen.
Omvandlingen av samhället i miljövänligare riktning kan exemplifieras på många sätt:Kunskaps- och serviceföretag växer fram samtidigt som tung och energikrävande produktion spelar en gradvis mindre roll Nya material är lättare och kräver mindre energi för transporterStörre internationaliserade marknader leder till nya produkter där forskning och utveckling spelar en större roll medan längre produktionsserier ger resurssnålare produktionNya teknologier ersätter gamla. Inom trafiksektorn kan detta ta sig i uttryck i en kommersiell introduktion av elbilenVäxande kvalitativa krav på vår välfärd leder till en varuoch tjänsteproduktion som ställer mindre krav på fossila bränslen
Denna omvandling ställer krav på en öppenhet för ny teknik, nya kunskaper och ekonomisk tillväxt. Den förutsätter att en växande del av vår energianvändning sker som elförbrukning.
Utveckling av elbilen -- för att ta ett tydligt exempel fordrar industriell utveckling och ekonomisk tillväxt. Produktionen kommer att kräva en internationell marknad, inte enbart en lokal sådan. Den drivs inte med elbrist utan med el. Det är svårt att säga om eller när elbilen kan bli tekniskt och kommersiellt konkurrenskraftig. Men redan i dag symboliserar den en utveckling som kommer att ge mindre koldioxidutsläpp.
4.6 Svenska insatser i utlandet
De hotande klimatförändringarna är ett i allra högsta grad internationellt problem. Internationella problem kräver internationella lösningar.
Sverige måste under 1990-talet ta klimatvårdsfrågorna på allvar. Genom att följa Torontokonferensens rekommendation om en 20-procentig reducering av utsläppen från år 1988 och 2005 kan Sverige fungera som ett föredöme. Vi kan visa att det är möjligt att uppfylla viktiga åtaganden på miljöområdet.
Ett svenskt medlemskap i EG ger Sverige möjlighet att påverka EG:s klimatvårdsstrategi inifrån. EG beslutade i höstas att koldioxidutsläppen år 2000 skall stabiliseras till 1990 års nivå. Flera EG-länder har fastställt mer långtgående målsättningar. Tyskland har, som tidigare nämnts, beslutat om en 25-procentig utsläppsminskning till år 2005 i landets västra del. I östra Tyskland utlovas betydligt större utsläppsminskningar. EG kommer troligtvis också att använda ekonomiska styrmedel för att minska koldioxidutsläppen.
Det vore värdefullt om Sverige kunde etablera ett djupare samarbete med de länder som är föregångare på klimatvårdsområdet.
EG kommer att aktivt hjälpa Sovjetunionen och länderna i Östeuropa att övergå till marknadsekonomi och politisk pluralism, vilket kanske är den allra viktigaste enskilda åtgärden för att snabbt minska utsläppen. Redan i dag kan vi se miljömässiga effekter av frigörelseprocessen i Östeuropa. Omoderna och resursslukande industrier tvingas lägga ned. På sikt kommer nya mer moderna och resurssparande industriprocesser att växa fram.
Det svenska biståndet måste ges en tydlig miljöprofil. Sverige kan exempelvis stimulera effektivare energianvändning i u-länderna. Stöd bör också utgå till olika typer av återbeskogningsprojekt i tredje världen. Sverige bör dessutom agera internationellt för att förhindra skövlingen av de tropiska regnskogarna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som nationellt delmål fastställer att de svenska koldioxidutsläppen skall minska med 20 procent från år 1987 till år 2005,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en offensiv svensk klimatvårdsstrategi,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den tekniska utvecklingens betydelse för utsläppsminskningar inom transportsektorn,
[att riksdagen hos regeringen begär förslag om en miljörelaterad energibeskattning i enlighet med vad som i motionen anförts,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om effektivare energianvändning,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljömärkning av konsumentprodukter,3]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen anförts om trafikbeskattningen,1]
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges klimatvårdande uppgifter inom ramen för ett framtida EG-medlemskap,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tekniköverföring till Östeuropa och Sovjetunionen,4]
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återbeskogning i tredje världen.
Stockholm den 17 januari 1991 Carl Bildt (m) Lars Tobisson (m) Ingegerd Troedsson (m) Anders Björck (m) Görel Bohlin (m) Rolf Clarkson (m) Rolf Dahlberg (m) Ann-Cathrine Haglund (m) Gunnar Hökmark (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Arne Andersson (m) Sonja Rembo (m) I Ljung 1 1990/91:Sk619
2 1990/91:N412
3 1990/91:L704
4 1990/91:U205