Strandskyddslagens bestämmelser om generellt byggförbud upp till 100 meter från strand är felaktiga och utgör ett allvarligt hinder för enskilda och andra att utnyttja många av de långa kust- och strandsträckor som finns i Sverige.
I en kommittémotion från moderata samlingspartiet föreslås att de generella strandskyddsbestämmelserna skall ersättas med en bestämmelse om att inom icke detaljplanelagt område skall bygglov icke kunna vägras, även om det gäller strandnära lägen.
Denna lösning är den bästa, varför jag i första hand stöder detta förslag.
Skulle emellertid inte riksdagen bifalla detta förslag finns det anledning att justera vissa regler i de nuvarande strandskyddsbestämmelserna.
Enligt naturvårdslagen (NVL) 16 § tredje stycket får, under vissa förutsättningar, länsstyrelsen medge undantag från strandskyddsbestämmelserna.
Detta undantag kan i viss mån lindra de skadeverkningar som de generella bestämmelserna medför. Eftersom länsstyrelsen har god kännedom om regionala och lokala förhållanden medför denna undantagsregel att anläggningar kan komma till stånd och byggnader uppföras som annars inte kunnat uppföras utan att någon risk för att detta skulle leda till att värdefulla strandområden i onödan exploateras. Länsstyrelsernas höga kompetens och det övergripande ansvar för miljöfrågor i länet som länsstyrelsen har borgar för att inga naturvärden spolieras.
Emellertid äger naturvårdverket rätt att överklaga beslut eller bestämmelser som meddelats med stöd av lagen. I naturvårdsförordningen anges i 27
§ första stycket bl.a. att länsstyrelsen skall sända avskrift av beslut enligt 16
§ tredje stycket NVL till naturvårdsverket. Detta innebär att naturvårdsverket får kännedom om samtliga fall där länsstyrelsen medgett undantag från strandskyddsbestämmelserna.
Inte så sällan överklagar naturvårdsverket länsstyrelsernas beslut i dessa ärenden till regeringen. Exempel finns där länsstyrelse efter noggranna överväganden medgett smärre avsteg från strandskyddsbestämmelserna för att göra byggande av golfbana möjlig. Avstegen är alltid små och äventyrar inga värdefulla naturvärden. Naturvårdsverkets agerande leder i flera av dessa fall till att angelägna regionala satsningar förhindras.
Motivet att alla stränder skall vara oexploaterade och öppna för det rörliga friluftslivet är inte hållbart. Anläggandet av exempelvis en golfbana gör att tillgängligheten ökar och att strandområden som annars varit omöjliga att nå nu öppnas inte bara för golfarna, utan också för allmänheten.
Den ordningen att ett centralt verk kan överklaga ett regionalt statligt organs beslut, utan att enskilda eller sakägare gjort det, strider mot den ordning som i de flesta andra fall gäller för myndighetsutövning. Naturvårdsverket ser ofta frågorna utifrån snäva naturvårdsintressen och kan inte, som länsstyrelserna, väga samman olika intressen i en övergripande bedömning.
Naturvårdsverkets rätt att överklaga länsstyrelsens beslut om att medge undantag från strandskyddsbestämmelserna måste undanröjas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen i första hand beslutar ändra strandskyddsreglerna i enlighet med vad som i motionen anförts,
2. att -- om första att-satsen inte bifalles -- riksdagen upphäver naturvårdsverkets rätt att överklaga länsstyrelses beslut om undantag från strandskyddsbestämmelserna.
Stockholm den 18 januari 1991 Bertil Danielsson (m)