Vi skall alla en gång dö. Då bli vi betraktade ur flera synpunkter. Dör jag som ung och relativt frisk blir jag en presumtiv organbank. Möjligheten att delar av mig lever vidare som transplanterade organ blir förmodligen allt troligare, och om bara organdonationen blir frivillig och bestämd av donatorn är väl detta förfarande inte särskilt uppseendeväckande.
Men om jag dör på min ålders höst, hur skall jag då bedömas? Vad skall t.ex. ske med min skalle? Skallen hos en medelålders svensk med normalt antal amalgamfyllningar skulle i dag räknas som riskavfall och bli utsatt för speciell förvaring eller behandling ungefär som vi behandlar kvicksilverbatterier i sophanteringen. 1990 beräknas landets krematorier släppa ut 200 kg kvicksilver. Utan rening lär den siffran komma att stiga till 600 kg kvicksilver år 2020.
Denna ökning beror på att vi kommer att behålla våra tänder livet ut och därmed också våra fyllningar på grund av den förbättrade tandhälsan.
Problemen med tekniken för rökgasrening vid krematorierna är att fastän tekniken i praktiken redan finns är det frågan om mycket korta koncentrerade utsläpp.
Ett annat problem är kostnaden. Den kan uppgå till 250 000 kronor om året för en enda kyrkogårdsförvaltning. Forskare på avfallshantering och återvinning vid Lunds tekniska högskola menar att man bör jämföra kvicksilverutsläppen som kommer från krematorier och från avfallsanläggningar.
Till skillnad från avfallsanläggningar där kvicksilverutsläppen beräknas sjunka från 3,5 ton 1984 per år till som i dag 300--400 kg per år och 1992 till beräknade 100--200 kg årligen stiger istället kvicksilverhalterna i rökgaserna från krematorierna tre gånger om. Hotet att människan blir den största kvicksilverföroreningen stiger. Det är dags att penetrera problemet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att problemen med krematoriernas kvicksilverutsläpp måste lösas.
Stockholm den 14 januari 1991 Anita Stenberg (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Anna Horn af Rantzien (mp) Marianne Samuelsson (mp) Roy Ottosson (mp) Lars Norberg (mp) Åsa Domeij (mp) Eva Goe s (mp) Kaj Nilsson (mp) Kjell Dahlström (mp)