Kemikaliefrågorna hör till de miljöproblem som samhället har haft allra svårast att klara av. Det är relativt enkelt att framställa nya kemikalier för olika ändamål, men betydligt svårare att ta reda på eventuella negativa miljö- och hälsoeffekter. Mängder av kemikalier introduceras varje år på marknaden utan att effekterna på hälsa och miljö undersökts på ett tillfredsställande sätt. Nu är det hög tid att skärpa produkt- och kemikalielagstiftningen. Kraven för att godkänna kemiska ämnen måste bli hårdare och samverkanseffekter mellan olika kemiska ämnen måste också beaktas i kemikaliekontrollen.
Men det räcker inte med att förbättra kemikaliekontrollen. En hög kemikalieanvändning kommer alltid att innebära risker för hälsa och miljö. Användningen av kemikalier måste begränsas. En övergång måste ske till miljöanpassade produkter som inte orsakar skador på den yttre miljön. Idag finns en övertro på filterlösningar, d v s att skadliga ämnen kan filtreras bort i reningsanläggningar. Problemen måste angripas vid källan, ämnen som kan ersättas av miljövänligare alternativ ska inte längre få användas.
I den här motionen har vi koncentrerat oss på den övergripande politiken på kemikalieområdet. Vi har därför inte gått in på vår syn på olika produkter och produktgrupper. I vår motion om ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken presenterar vi en rad andra förslag på kemikalieområdet som vi inte upprepar i den här motionen.
Den framtida kemikalielagstiftningen
Miljöskyddslagen är den miljölag som har tillämpats mest och haft störst betydelse på miljöområdet. Lagen syftar bl a till att begränsa utsläpp till luft och vatten genom att med hjälp av ett koncessionsförfarande reglera hur mycket varje enskild industri får släppa ut. Men den totala påverkan på miljön är summan av föroreningar från olika industrier, från trafiken, från jord- och skogsbruk och från industrins produkter. Det finns idag ingen lagstiftning som ens kommer i närheten av en helhetssyn på miljöproblemen. Exempelvis tillämpar koncessionsnämnden miljöskyddslagen men inte lagen om kemiska produkter. Koncessionsnämnden ställer krav på hur mycket som får släppas ut till luft och vatten men tar inte hänsyn till vilken skada som industrins produkter orsakar under användning och avfallshantering.
När miljöskyddslagen antogs 1969 moderniserades miljölagstiftningen bl.a. genom att bestämmelser om utsläpp genom skorstenar och avlopp lyftes in i samma lag. Nu är det dags att ta nästa steg och även lyfta in bestämmelser om det som släpps ut genom fabriksportarna i en samlad miljöbalk. Miljöskyddskommittén, som presenterar sitt första betänkande den 29 januari, arbetar med att samordna miljölagstiftningen och förhoppningsvis också skärpa den. Arbetet är omfattande och det kommer att ta lång tid innan riksdagen fattar beslut om en ny miljöbalk. Därför måste vissa ändringar göras i kemikalielagstiftningen redan idag.
Gör lagen tillämplig på hälso- och miljöfarliga varor!
Lagen om kemiska produkter (LKP) är tillämplig på kemiska ämnen och beredningar. Det innebär att lagen inte gäller direkt för varor där någon kemisk produkt ingår, vilket är mycket märkligt. Kemikalieinspektionen måste gå utanför lagens ramar och med stöd av förordningen lista varje enskild vara som lagen ska vara tillämplig på. Innan lagen trädde i kraft 1986 gällde lagen om hälso- och miljöfarliga varor som var tillämplig både på produkter och varor. I det här avseendet innebar alltså den nya lagen en försämring ur miljösynpunkt!
Ända sedan den nya lagen trädde i kraft har miljörörelsen krävt att lagen ska göras tillämplig även på varor. Under höstriksdagen 1989 beslutades, bl.a. på förslag från miljöpartiet de gröna, att även hälso- och miljöfarliga varor skulle omfattas av lagen. När regeringen i januari 1990 presenterade sin avfallsproposition hade man ej tagit hänsyn till riksdagens förslag. Riksdagen ändrade sig och fattade våren 1990 ett nytt beslut som innebar att lagens tillämpningsområde inte skulle vidgas!
Ställ krav på förhandsgranskning!
Idag förhandsgranskas endast bekämpningsmedel. Den som tillverkar eller importerar en kemisk produkt är visserligen skyldig att själv ta reda på vilka skador på hälsa och miljö som produkten kan orsaka samt att motverka skada på hälsa och miljö. Men eftersom lagen inte kompletterats med tillräckliga föreskrifter och kraven i själva lagtexten är diffusa så fungerar inte lagen i praktiken.
Vi anser att en bestämmelse om förprövningsplikt för införande av kemiska produkter och varor på marknaden måste införas i lagen om kemiska produkter.
Inför omvänd bevisbörda!
I förarbetena till LKP framgår det att den omvända bevisbördan ska gälla. Det är tillverkaren eller importören som är skyldig att visa att riskerna för hälsa och miljö inte är för stora. I praktiken fungerar det inte. Kunskaperna om de kemikalier som används är klart undermåliga. För att tydliggöra att den omvända bevisbördan gäller bör den föras in i själva lagtexten.
Hösten 1989 beslutade riksdagen, på miljöpartiets förslag, att substitutionsprincipen skulle föras in i lagtexten. Substitutionsprincipen innebär att om en kemisk produkt kan bytas ut mot en produkt som är mindre skadlig så ska den produkten användas i stället.
Den omvända bevisbördan bör uttryckas på ett sådant sätt i lagen att det tydligt framgår att den gäller även vid tillämpning av substitutionsprincipen.
Tillämpa LKP vid koncessionsprövning!
Eftersom det kommer att dröja innan vi får en ny integrerad miljöbalk där även kemikaliefrågorna ingår bör ändringar redan nu göras i miljöskyddslagen och lagen om kemiska produkter så att även LKP tillämpas vid koncessionsprövningen. Ett sätt att underlätta tillämpning av LKP vid koncessionsprövning är att kräva att tillståndsansökan ska innehålla uppgifter om de kemiska produkter som ska hanteras inom den miljöfarliga verksamheten. Detta skulle underlätta för koncessionsnämnden att kräva tillämpning av substitutionsprincipen redan då tillstånd ges. 13
§ miljöskyddslagen bör ändras så att kravet på tillståndsansökan även omfattar uppgifter om vilka kemiska produkter som ska tillverkas eller hanteras inom den miljöfarliga verksamheten.
Förbättra märkningen!
Enligt 8
§ lagen om kemiska produkter ska den som tillverkar, importerar eller överlåter en kemisk produkt märka produkten med information om uppgifter av betydelse från miljö- eller hälsoskyddssynpunkt. För vissa kemiska produkter finns bättre alternativ för vissa användningsområden, medan substitut saknas för andra användningsområden. Vi anser att information om detta måste framgå av produktens märkning.
Kopplas produktionsinformationskravet till substitutionsprincipen i lagens 5 § blir resultatet att information om för vilka ändamål produkten inte får användas måste framgå. Vi anser att denna skyldighet redan föreligger i lagen, men lagen tillämpas inte på det sättet och behöver därför förtydligas. Detta förslag till förbättrad märkning bör gälla också de krav som kemikalieinspektionen ställer på varufaktablad.
Gör kemikalielagstiftningen tydligare!
Miljöpartiet de gröna anser att LKP är en intressant och modern miljölag eftersom den arbetar med ''från vaggan till graven-principen''. Lagen är första steget i en ny miljölagstiftning där betydligt större vikt läggs vid användning av produkter och varor. Under den allmänna motionstiden presenterar miljöpartiet i sin avfallsmotion ytterligare förslag för att förstärka produktlagstiftningen, bl a krav på materialbalanser och livscykelspecifikationer. LKP är en ramlag med ganska otydliga kravregler. Det beror därför mycket på tillämpningsföreskrifterna hur lagen kommer att fungera i praktiken. Miljöskyddskommittén bör få i uppdrag att i samband med att LKP arbetas in i en ny miljöbalk utforma kravreglerna på ett tydligare sätt.
Förbättra tillsynen!
Tillsynen enligt LKP är mycket bristfällig. Miljöpartiet skickade ut en enkät i maj 1990 till hundra miljö- och hälsoskyddsnämnder och ställde frågor om LKP och hur den tillämpades. I många kommuner förekommer ingen egentlig kemikaliekontroll. I enkätsvaren kan man utläsa olika förklaringar till den bristande tillsynen som t ex dålig kunskap om lagen, oklara tillämpningsföreskrifter och råd, bristande resurser och oklar ansvarsfördelning.
När det gäller tillsynen enligt miljöskyddslagen har den förbättrats sedan kommunerna tog över en del av tillsynsansvaret eftersom det medförde att det blev mer resurser till miljötillsynen totalt sett. I miljöskyddslagen finns det en klar ansvarsfördelning mellan kommun och länsstyrelse, vilken saknas när det gäller LKP. I 26
§ förordningen om kemiska produkter står det att ''länsstyrelsen utövar den närmare tillsynen inom länet och miljö- och hälsoskyddsnämnden utövar tillsynen över hanterare inom kommunen.'' Ansvarsfördelningen är så oklar att mycket av tillsynen helt enkelt faller mellan stolarna. Det är nödvändigt med en tydligare ansvarsfördelning om kemikaliekontrollen ska kunna fungera.
Kraftfullare tillämpning av substitutionsprincipen!
Kemikalieinspektionen ska kontrollera att lagen efterlevs både vad gäller krav på att iaktta försiktighetsmått, märkning och varuinformation. Eftersom inte lagen innehåller någon regel om förprövningsplikt för införande av kemiska produkter måste kemikalieinspektionen ''söka upp'' de produkter som redan finns på marknaden och därefter bedöma om de kan bytas ut mot någon mindre skadlig produkt.
Miljöpartiet föreslår en kraftig satsning på ett projekt i kemikalieinspektionens regi när det gäller att hitta områden där substitutionsprincipen genast eller inom en snar framtid kan tillämpas. Till projektet föreslår vi 15 milj. kronor i vårt förslag till statsbudget för 1991/92.
Miljöpartiet anser att kemikalieinspektionen årligen ska redovisa de miljöfarliga kemikalier som de anser vara utbytbara och därmed möjliga att förbjuda.
Ge kemikalieinspektionen rätt att förbjuda kemikalier!
Regeringen har möjlighet att ge kemikalieinspektionen rätt att förbjuda hantering och import av vissa kemiska produkter (12 § LKP). Något sådant bemyndigande har inte kemikalieinspektionen fått! Detta gör myndighetens arbete med att avveckla användningen av farliga kemikalier mycket mer tidsödande än det skulle behöva vara. Regeringen måste ta ställning till varje enskilt ämne som ska förbjudas. Ett exempel på det långsamma arbetet är att PCB, känt som mycket farligt sedan många år, fortfarande används i transformatorer och kondensatorer. Ett annat exempel är kadmium. 1979 infördes ett förbud mot användningen av kadmium som stabilisator i färger och till ytbehandling. Sedan dess har mängder av undantag lämnats och kadmiumanvändningen i form av Ni/Cd-batterier kraftigt ökat trots att det inte ens finns system för att ta hand om uttjänta ackumulatorer.
Vi anser att regeringen bör ge kemikalieinspektionen ett bemyndigande att förbjuda import och hantering av kemiska produkter enligt 12 §. Det är viktigt att mycket giftiga kemikalier förbjuds omedelbart eller inom de närmaste åren. Det gäller bl a de ämnen och ämnesgrupper som finns med i begränsningsuppdragets 13-lista.
Mer makt till kommunerna!
Kommunerna får allt mer ansvar inom en rad områden. På miljöområdet har kommunerna fått fler uppgifter vad gäller tillsyn enligt miljöskyddslagen, kemikaliekontrollen och avfallshanteringen. Vi anser att det är bra att kommunerna får ta mer ansvar och att mycket av ansvar och engagemang för miljön helt enkelt måste finnas på den lokala nivån om miljöarbetet ska bli effektivt.
Problemet är att det ökade ansvaret inte har balanserats med tillräckliga befogenheter. Kommunerna har ett ansvar för hälsa och miljö som de helt enkelt inte har möjlighet att klara av därför att många av de avgörande besluten fattas på en högre nivå. Kommunerna är t ex skyldiga att ta hand om slammet från reningsverken som är förgiftat med både tungmetaller och giftiga svårnedbrytbara organiska föreningar från både industri och hushåll. Men kommunerna har inte möjlighet att använda sig av generella föreskrifter för att förbjuda användning av de giftiga kemikalierna inom kommunen!
Miljö- och hälsoskyddsnämnderna ska utöva tillsyn över hanterare och användare inom kommunen. Ingripande kan göras vid grundad misstanke om att den kemiska produkten är miljöfarlig. Arbetssättet är mycket tidskrävande eftersom miljö- och hälsoskyddsnämnderna måste fatta ett individuellt beslut för varje enskild hanterare.
Miljöpartiet anser att kommunernas befogenheter måste utvidgas. Kommunerna måste bemyndigas att direkt kunna meddela generella föreskrifter om förbud av användning av vissa kemiska produkter och varor.
Förbättra informationen!
För att kunna lösa problemen som orsakas av miljöfarliga kemikalier måste information gå ut till allmänheten om ämnenas skadlighet och utbytbarhet.
Företag är i dag skyldiga att anmäla vad de producerar till kemikalieinspektionens produktregister. Vissa av dessa uppgifter är sekretessbelagda med hänsyn till företagshemligheten. Vi anser att uppgifter om industrins kemikalieanvändning måste vara offentliga och lättillgängliga. Detta skulle underlätta för både enskilda, miljöorganisationer och miljö- och hälsoskyddsnämnder som arbetar med kemikaliefrågorna.
Kunskapen om den totala kemikalieanvändningen i landet behöver också förbättras. Kemikalieinspektionen har påbörjat ett arbete på att skaffa bättre kunskap om flödet av olika kemikalier. Miljöpartiet kräver att produktion, import, export och inrikes användning av miljöfarliga kemikalier årligen offentliggörs.
Ställ krav på kommunala åtgärdsplaner!
Miljöpartiet anser att varje kommun ska upprätta en åtgärdsplan för att kraftigt minska användningen av miljöfarliga kemikalier. Dessa åtgärdsplaner kan lämpligen ingå i det krav på bl a lokala genomförandeplaner som vi driver inom ramen för utredningen om miljöskyddslagstiftningen.
Skär ned kemikalieanvändningen inom jordbruket!
Jordbruksnäringen är en av våra största kemikalieanvändare. Medan användningen av handelsgödsel minskat något under 80-talet har användningen av kemiska bekämpningsmedel ökat.
Användningen av kemiska bekämpningsmedel måste minska kraftigt eftersom den innebär risker för både livsmedlens kvalitet, för naturen och för arbetsmiljön. Utarmingen av floran i odlingslandskapet är ett exempel på negativa miljöeffekter. Dessutom finns bekämpningsmedel redan i grundvattnet på flera ställen vilket är mycket oroande. Ofta glömmer man också bort att själva tillverkningen av kemikalierna i industrin orsakar miljöproblem, liksom transporter och avfallshantering.
Möjligheterna att minska kemikalieanvändningen inom jordbruket är goda. Jordbruket producerar ju ett överskott av livsmedel! Miljöpartiet kräver att användningen av kemiska bekämpningsmedel inom jordbruket minskar med 80% inom fem år. Vid bedömningen av minskningen ska det inte bara tas hänsyn till antal kg aktiv substans utan också hur stor areal preparaten räcker till och preparatens giftighet. Det ska alltså inte gå att klara målsättningen genom att helt enkelt byta till effektivare preparat.
För att klara en så snabb minskning av användningen av bekämpningsmedel är inte rådgivningsinsatser tillräckliga. Lagstiftningen måste bli restriktivare och fler ämnen förbjudas. Höga miljöavgifter på bekämpningsmedel behöver också införas.
Stora mängder kemiska bekämpningsmedel används i hemträdgårdar och parker. Enligt vår mening är denna kemikalieanvändning onödig eftersom vi inte är beroende av den för vår livsmedelsförsörjning. Därför kan användningen förbjudas med omedelbar verkan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i lagen om kemiska produkter så att tillämpningsområdet utvidgas till att gälla även hälso- och miljöfarliga varor,
2. att riksdagen hos regeringen begär ändring i lagen om kemiska produkter så att bestämmelse om förhandsgranskning införs,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i lagen om kemiska produkter så att den omvända bevisbördan införs,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lagändring så att även lagen om kemiska produkter tillämpas vid koncessionsnämndens prövning,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i 13
§ miljöskyddslagen i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bättre märkning av kemiska produkter och varor,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att miljöskyddskommittén bör få tilläggsdirektiv om att göra kemikalielagstiftningen tydligare och mer lättillgänglig,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att ansvarsfördelningen för tillsynen enligt lagen om kemiska produkter mellan länsstyrelserna och miljö- och hälsoskyddsnämnderna måste klargöras,
9. att riksdagen hos regeringen begär att kemikalieinspektionen årligen redovisar de kemikalier som är utbytbara så att användningen av dessa omedelbart upphör,
10. att riksdagen hos regeringen begär att kemikalieinspektionen får ett bemyndigande enligt 12
§ lagen om kemiska produkter för att kunna förbjuda kemiska produkter,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att kommunerna måste få ökade befogenheter att begränsa kemikalieanvändningen i enlighet med vad som anförs i motionen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att kemikalieinspektionens register i sin helhet skall göras offentligt och lättillgängligt,
13. att riksdagen hos regeringen begär att kemikalieinspektionen får i uppdrag att årligen offentliggöra import, export och inrikes användning av miljöfarliga kemikalier,
14. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i lagen om kemiska produkter så att krav ställs på kommunerna att upprätta en åtgärdsplan för att minska användningen av kemiska produkter,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att konkreta åtgärder bör vidtas, för att minska kemikalieanvändningen inom jordbruket med 80
% inom fem år,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att användning av kemiska bekämpningsmedel i hemträdgårdar, kommunala parker och grönområden skall förbjudas.
Stockholm den 15 januari 1991 Åsa Domeij (mp) Roy Ottosson (mp) Marianne Samuelsson (mp) Per Gahrton (mp) Carl Frick (mp) Hans Leghammar (mp) Kaj Nilsson (mp) Ragnhild Pohanka (mp)