Nedskräpningen av stränderna på västkusten ökar på ett oroväckande sätt. Kustområdet i Göteborgs- och Bohus län och i Halland har mycket stora natur- och friluftsvärden och är mycket viktiga för bl a turism och rörligt friluftsliv.
Genom strömmar och stormar samlas skräp från hela Nordsjön på västkusten.
Genom den strömsättning som finns i Skagerrak och Kattegatt är problemet mest akut i norra och mellersta Bohuslän, men övriga delar av västkusten drabbas hårt. Den absoluta merparten av skräpet kommer från andra länder, från fartyg och från oljeutvinningsverksamheten i Nordsjön. Detta framgår tydligt av undersökningar som gjorts på flera platser. Nedskräpningen från de egna kommuninvånarna eller turister är mycket liten.
Vid varje storm fylls vikarna med plast, avfall från sjöfarten, oljefat och vrakved. Just nu ser det bedrövligt ut på stora delar av västkusten.
Ett stort arbete läggs ned från kommunerna och frivilliga för att hålla stränderna rena. Även om en stor del av arbetet utförs på ideell basis, av t.ex. skolklasser, drabbas berörda kommuner av stora kostnader. Totalt rör det sig om många miljoner kronor som skattebetalarna i kustkommunerna får skjuta till för att hålla stränder och vikar nödtorftigt rena från skräp så att turisterna skall kunna njuta av västkustens stora rekreationstillgångar -- sol och bad.
De drabbade områdena är i stor utsträckning klassade som riksintressanta för naturvård och friluftsliv. Därför bör det vara självklart att staten tar sin del av kostnaderna för att hålla dessa områden rena, så att de kan utnyttjas för just turism och friluftsliv.
Ett särskilt statsbidrag för strandstädning i Bohuslän och Halland bör därför införas. Stödets administration bör handläggas av de berörda länsstyrelserna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statsbidrag till kustkommunerna i Göteborgs och Bohus län och i Hallands län för strandstädning.
Stockholm den 15 januari 1991 Elving Andersson (c) Ivar Franzén (c)