Nedfallet av försurande föroreningar -- svavel och kväve -- måste minska. Svaveldepositionen är nästan tre gånger högre än vad naturen tål. Även kvävedepositionen är för hög. Marken försuras. Olika metaller lakas ur och kan påverka grundvattenkvaliteten. Skog och annan växtlighet skadas.
Av länets 900 sjöar är 10--15 procent försurade eller hotade av försurning. Byggnader och kulturminnesmärken vittrar sönder. Försurningen måste hejdas. Miljöavgifter måste användas, bl.a. för att minska svavelutsläppen. Intäkterna från avgifterna måste användas till att reparera de skador som försurningen har åstadkommit.
Stockholm intar en särställning i landet tack vare att länet är så rikt på kulturminnesmärken. I länet finns en femtedel av landets fasta registrerade fornlämningar och en tredjedel av de statliga byggnadsminnena. I Stockholms stad finns ett oräkneligt antal praktfulla och särpräglade byggnader. Stockholm är dessutom ett av landets säteritätaste län.
Försurningen utgör ett hot mot många värdefulla kulturminnesmärken. Vittringstakten tycks öka kraftigt och hällristningar, runstenar och hällmålningar ligger i farozonen. Den ökade markförsurningen kan också få olyckliga konsekvenser, i synnerhet då det gäller skador på fornsaksmaterial i järn.
Riksantikvarieämbetet har gjort undersökningar av hur bl.a. byggnader påverkas av den försämrade miljön. Mätningar i Gamla stan visar att upptagningen av svaveldioxid i sandsten och kalksten var fullt jämförbar med uppmätta värden i storstäder i Central- och Sydeuropa. Sedan 1940 har nedbrytningsprocessen förvärrats. Även metaller drabbas genom korrosionsangrepp. Dessa skador innebär utöver att värdefulla kulturmonument förstörs även betydande ekonomiska förluster.
Luftföroreningarna måste minska så att inte vårt värdefulla kulturarv ytterligare förstörs.
I samband med skatteomläggningen infördes en svavelskatt. Skatten relateras till svavelhalten i bränslet. Intäkterna används för att finansiera skatteomläggningen. Den nuvarande svavelskatten inbringar 250 miljoner kronor till statskassan.
Vi anser att intäkterna från svavelskatten skall komma miljön tillgodo. Den nuvarande skatten skall därför omvandlas till en svavelavgift. Intäkterna skall användas till att reparera de skador som det sura svavelnedfallet har förorsakat.
Regeringen föreslår att riksantikvarieämbetets handlingsprogram för insatser mot luftföroreningarnas skadeverkningar skall få ökade anslag. För budgetåret 1991/92 uppgår anslaget till 14,5 miljoner kronor.
Regeringen konstaterar att det nu är möjligt att ange de typer av material och föremål där konserveringsinsatser är mest angelägna.
På många håll är problemen ytterst akuta. Byggnader och föremål med stort kulturhistoriskt värde riskerar skador som inte går att reparera. Vi anser därför att en del av intäkterna från svavelskatten skall gå till restaurering av byggnader och kulturföremål.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om att den nuvarande svavelskatten omvandlas till en svavelavgift vars intäkter skall komma miljön till godo,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hur intäkterna från svavelavgiften skall användas.
Stockholm den 11 mars 1991 Göran Åstrand (m) Charlotte Cederschiöld (m) Filip Fridolfsson (m) Gunnar Hökmark (m) Inger Koch (m) Jerry Martinger (m) Jan Sandberg (m)