Ett flertal inventeringar och utredningar har under de senaste åren ägnats åt pälsdjursuppfödningen i Sverige. Den mest omfattande utredningen presenterades vid det allmänna veterinärmötet den 7 november 1990. För minkens vidkommande är sammanfattningen följande:
''Det bedöms finnas goda förutsättningar för att öka välfärden för minken inom ramen för nu tillämpade system med att hålla mink i burar med nätgolv och att därmed anpassa minkhållningen till djurskyddslagstiftningen inom några år.''
Gruppen gör också bedömningen ''att det finns goda förutsättningar för att minkhållningen skall kunna få en djurskyddsmässig bred acceptans av allmänheten.''
Europarådets kommitté, som haft till uppgift att granska pälsdjurshållningen i de enskilda medlemsländerna, har funnit att de regler som Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund redan för några år sedan antog, helt ligger i linje med de rekommendationer som Europarådet nu enhälligt antagit.
De svenska reglerna för pälsdjursuppfödning är baserade på omfattande forskning vilken har skett under många år. Forskningsarbetet och resultaten har varit medverkande till att ge Europarådets ständiga kommitté en vetenskaplig grund för den nu antagna rekommendationen. Dessa rekommendationer är ett erkännande av svensk pälsdjursavels höga standard. Troligen kommer EG att låta dessa rekommendationer ligga som grund för en gemensam lagstiftning i medlemsländerna.
För att ytterligare kunna förbättra pälsdjurens välfärd krävs ökade insatser på bl.a. beteendeforskning, vilket också framgår av Sveriges Veterinärmedicinska Sällskaps Pälsdjursutredning.
År 1947 färdigställdes en försöksgård för pälsdjur vid dåvarande lantbrukshögskolan. Dess verksamhet var från början utfodringsförsök men även avelsförsök ingick i programmet. Denna försöksgård ersattes med en ny pälsdjursförsöksgård 1974 vid Lövsta utanför Uppsala. Denna nya gård som var avsevärt större än den tidigare var gemensam för Institutionerna för husdjursförädling och för husdjurens utfodring och vård.
Under 1990 satsade lantbruksuniversitetet ca 900 000 kr på pälsdjursforskning och rådgivning. Pälsdjursnäringens tillskott till verksamheten uppgick under samma år till ca 1 000 000 kr. Näringen har således under den senaste 10- årsperioden ökat sin andel av kostnaderna för denna verksamhet från ca 20% vid början av 1980-talet till drygt 50% 1990.
När ökade djurskyddskrav ställs på bl.a. pälsdjursnäringen svarar den statliga forskningsstationen med följande åtgärder:Under hösten 1990 har försöksgården lagts i malpåse.Platsen som försöksledare står tom sedan försöksledaren erhållit tjänstledighet för forskningsuppgifter i Danmark.
Detta är mycket beklagligt och underlättar inte möjligheterna för en fortsatt bra svensk uppfödning av pälsdjur.
Lönsamheten i branschen medger för närvarande inte att näringen tar en ännu större del av kostnaderna för denna forskning. Det är därför mycket angeläget att staten genom Lantbruksuniversitetet fortsätter att ta sin del av kostnaderna och att verksamheten omgående tas upp vid den nu vilande försöksgården.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fortsatt pälsdjursforskning,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om finansieringen av fortsatt svensk pälsdjursforskning.
Stockholm den 23 januari 1991 Sven-Olof Petersson (c) Gunhild Bolander (c)