Sveriges Lantbruksuniversitet, skogsvetenskapliga fakulteten, har nyligen slutfört två utredningar ''Jägmästarutbildningen inför 2000-talet'' och ''Skogliga grundläggande utbildningars framtida resursbehov''.
På uppdrag av jordbruksdepartementet arbetar professor Ingvar Lindqvist med en total översyn av Sveriges lantbruksuniversitet. Detta arbete skall vara klart den 1 juli 1991.
Skogen med tillhörande näringar är av mycket stor betydelse för hela vårt land. Villkoren för skogen och skogsnäringen varierar dock mycket i landets olika delar beroende på bl.a. strukturförhållanden och klimatförutsättningar. I Götaland är 70 % av skogsbruket privatägt småskogsbruk. Sydsvenskt skogsbruk utmärks av hög bonitet, mångsidighet och småskalighet. Drygt 30 % av skogstillväxten och över 40 % av värdetillväxten sker i Götaland. Av de skogligt högskoleutbildade är 25 % verksamma i Götaland. Detta betyder att också villkoren för förändring av skogen och skogsbruket skiljer sig i de olika delarna av vårt land. Trots detta är skoglig utbildning och skogsforskning nästan helt förlagd till Svealand och Norrland. Resursmässigt omfattar SLU totalt idag 1,4 miljarder kronor. Endast någon procent avseende skogen kommer Götaland till del. Utbildningen av jägmästare sker idag, och föreslås i nämnda utredningar även framdeles ske, i Mellansverige och i Norrland. Sydsveriges stora och ökade skogliga betydelse både gällande möjligheter och problem gör att utbildningsresursernas fördelning till olika landsändar noga måste prövas. Relevant utbildning med direkt koppling till skogens olika villkor är nödvändigt för effektivt och miljömässigt riktigt skogsbruk i framtiden.
De båda utredningarna föreslår att skogstekniker/skogsmästareutbildade skall kunna fortsätta sin utbildning till jägmästare. Det är bra. Men eftersom många har familj och är etablerade på en ort krävs geografiskt rimlig närhet till studierna om det skall finnas reella möjligheter att genomföra en flerårsutbildning. Dessa möjligheter finns nu ej för de boende i Götaland.
Med tanke på de biologiska, ekonomiska och andra förutsättningar som finns för skogsbruket i Götaland/södra Sverige bör en ökad andel av den skogliga utbildningen och skogsforskningen lokaliseras till södra Sverige, förslagsvis Kronobergs län. Det skulle innebära en möjlighet att i framtiden än bättre ta tillvara och utveckla den viktiga nationella resurs som skogen utgör.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av den skogliga utbildningen.
Stockholm den 23 januari 1991 Kjell Nilsson (s) Ulla Johansson (s) Lars Hedfors (s)