Den politiska debatten är i hög grad relaterad till ett idéarv som utvecklats av nationalekonomer och politiska filosofer. En av 1900-talets ledande nationalekonomer, John Maynard Keynes, uttryckte saken så att praktikens företrädare som regel är slavar under någon avliden ekonom. Adam Smiths idéer om arbetsdelning, specialisering och om hur ''marknadsmekanismen'' och ''den osynliga handen'' ställer allting till rätta, hör till det idémässiga arv som påverkar många av dagens politiker, företagsledare och samhällsmedborgare.
Dagens samhällsekonomer upprepar och modifierar dessa gamla idéer och presenterar dem inom ramen för en ganska entydig och smalspårig nationalekonomi, s k neoklassisk ekonomi. Denna nationalekonomi tillhandahåller en filosofi för samhällsutveckling och hushållning med resurser, dvs ett sätt att se på dessa frågor. Man talar om samhällsekonomiskt korrekta priser, effektiv resursfördelning, m.m. Samtidigt som denna klassiska teori har sina förtjänster inom vissa delområden av nationalekonomi, bör följande framhållas:
1. Gunnar Myrdal har lärt oss att nationalekonomi alltid är politisk ekonomi. Det finns alltså inte någon nationalekonomi som kan göra anspråk på politisk neutralitet. Värderingar är alltid närvarande i den forskning som bedrivs t ex när det gäller val av problemområde, teoretiskt perspektiv, metod, sätt att använda en viss metod, osv. Den neoklassiska nationalekonomin är alltså inte bara vetenskap utan också värderingar. Det finns alternativa perspektiv inom nationalekonomin som återspeglar andra värderingar.
2. Insikt om nationalekonomins delvis värderingsmässiga eller politiska karaktär borde leda till en stor öppenhet för alternativa perspektiv bland nationalekonomer. Tyvärr saknas en sådan öppenhet hos många av de tongivande nationalekonomiska forskarna. Man hyllar konkurrens när det gäller varumarknader, men tenderar alltför ofta att undvika konkurrens inom den egna vetenskapen. Detta yttrar sig så att endast de som är följsamma gentemot den neoklassiska teorin i praktiken kommer i fråga för högre tjänster.
3. Internationellt sker just nu en utveckling där alternativa perspektiv inom nationalekonomin får en alltmer framträdande roll. I Europa har de institutionella ekonomerna bildat en organisation, European Association for Evolutionary Political Economy, som 1989 och 1990 hållit konferenser i England resp. Italien om ekonomisk integration inom EG resp. omprövning av nationalekonomin. Också företrädare för andra samhällsvetenskaper liksom för naturvetenskaper har alltmer kommit att intressera sig för nationalekonomin. En av de internationellt ledande sociologerna, Amitai Etzioni, har skrivit en uppmärksammad bok, ''The Moral Dimension. Toward a New Economics'', där främst människosynen i neoklassisk teori kritiseras. Kring tidsskriften Ecological Economics samlas såväl ekologer som ekonomer för att diskutera alternativa sätt att närma sig miljö- och naturresursproblem.
4. Många politiker men också andra aktörer i samhället upplever en otillfredsställelse med det ekonomiska språk, som i dag dominerar och som hänger ihop med neoklassisk teori. Penningmässiga realiteter och penningmässiga sammanhang bör uppmärksammas i framtiden liksom i dag. Men det finns en tendens att låta det penningmässiga språket, inklusive en penningmässig kvittningsfilosofi ta överhand i så hög grad att man tappar bort andra realiteter som kan vara minst lika grundläggande. Hit hör förändringar i den naturresursbas som blir tillgänglig för framtida generationer som en följd av agerande i dag. Vad som händer med ekosystemen är t ex en lika, eller mer, grundläggande ''realitet'' som skeenden i penningmässiga budgettermer.
5. Universiteten och dess enskilda institutioner liksom forskningsråden borde normalt uppmuntra till konkurrens mellan företrädare för olika skolbildningar och vetenskapliga perspektiv. Konkurrensbegränsningar och diskriminering av oliktänkande borde ej äga rum. Nationalekonomer uppträder dock i bland i enlighet med de idéer om människor, som man företräder t ex enligt ''economic man'' antaganden eller i public choice teorin, dvs väljer att arbeta efter gruppegoistiska kriterier. Det kan därför i vissa situationer finnas skäl till påstötningar från oss politiker och andra som efterfrågar ekonomisk teori. Särskilt när det gäller de alltmer besvärande miljöproblemen är en konstruktiv konkurrens mellan etablerade teorier och dem som företräder en alternativ teori en nödvändighet.
En professur i ekologisk ekonomi föreslås inrättad vid Sveriges Lantbruksuniversitet, alternativt Uppsala universitet. I tjänstebeskrivningen bör särskilt framhållas att visad tvärvetenskaplig öppenhet och kännedom om alternativa perspektiv inom nationalekonomin utgör meriter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att en professur i ekologisk ekonomi inrättas.
Stockholm den 18 januari 1991 Anna Horn af Rantzien (mp) Eva Goe s (mp) Anita Stenberg (mp) Lars Norberg (mp) Gösta Lyngå (mp) Kjell Dahlström (mp) Kent Lundgren (mp)