Skogsnäringen och staten har satsat på ett särskilt sydsvenskt skogsforskningsprogram. En viktig del är etablering av forskarresurser till Sydsverige. I Alnarp har en forskargrupp med sex forskare och en professor placerats och i Asa, i Kronobergs län, finns en parkchef och tre medarbetare. Även i Halland, Tönnersjöhedens försökspark, har verksamheten byggts ut.
Det arbete som pågår i Asa kommer med all säkerhet att få stor betydelse för hela skogsbruket i södra Sverige. Även utanför skogsbruket kan det få effekter, t ex genom en naturlig anknytning till näringslivet i den aktuella regionen.
Nyligen har skogsvetenskapliga fakulteten vid Sveriges lantbruksuniversitet slutfört två utredningar, dels Jägmästarutbildningen inför 2000-talet, dels Skogliga grundläggande utbildningars framtida resursbehov. Av dessa framgår att skogen med tillhörande näringar är av mycket stor betydelse för hela landet. Strukturen är dock mycket olika. 70 % av det privatägda småskogsbruket finns i Götaland. Det sydsvenska skogsbruket utmärks utöver småskaligheten också av hög bonitet och mångsidighet.
Skillnader mellan olika delar av Sverige avtecknar sig även när det gäller utbildningsresursernas fördelning. Totalt finns idag till Sveriges lantbruksuniversitets förfogande 1,4 miljarder kronor. Av dessa medel är endast någon procent placerade i Götaland.
Ovannämnda utredningar föreslår att utbildningen av jägmästare även framöver endast skall ske i Norrland och Mellansverige. Här har utredningen inte tagit hänsyn till att drygt 25 % av de skogligt utbildade har sin utkomst i Götaland. Utredningarna föreslår vidare att skogstekniker/skogsmästare skall kunna fortsätta sin utbildning till jägmästare. Det är då, enligt min mening, nödvändigt med en rimlig geografisk närhet till högre skogliga studier.
Sammanfattning
Den del av skogsforskningen som nu är förlagd till Alnarp bör knytas till högskolan i Växjö, med närhet till den praktiska forskningen i Asa. Den skulle också bli ett led i strävandena att få till stånd ett nätverksuniversitet i sydöstra Sverige med högskolorna i Växjö, Kalmar och Karlskrona/Ronneby som gemensamma stödjepunkter.
En jämnare fördelning av den skogliga utbildningen är en viktig fråga framöver. Det gäller att ta tillvara och utveckla den resurs som skogen utgör i Sydsverige och lämplig lokalisering torde då högskolan i Växjö vara.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fasta forskningstjänster inom skogsnäringens område placeras vid högskolan i Växjö,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökad skoglig högre utbildning i Sydsverige, lokaliserad till högskolan i Växjö.
Stockholm den 18 januari 1991 Stina Gustavsson (c)