Utvecklingen inom genteknikens område har gått mycket snabbt och nya användningsområden har successivt tillkommit. Betydande framsteg har gjorts. Nya mediciner har kunnat utvecklas. Även industrin och de areella näringarna har dragit nytta av olika biotekniska tillämpningar. Bioteknikens genombrott har gett forskningen en ny dimension. Det har blivit möjligt att studera celler och livsprocesser med en precision som tidigare inte varit möjlig. Gentekniken har utomordentligt stor betydelse för grundforskningen.
Den snabba utvecklingen har även skapat oro. Diskussionen har i stor utsträckning kretsat kring den nya teknikens eventuella risker. Även etiska invändningar har rests. De etiska frågeställningarna har koncentrerats kring människans förhållande till tekniken. Hur stora ingrepp får människan göra utan att komma i konflikt med andra värderingar?
Forskningen är mycket värdefull och måste därför ges möjlighet att vidareutvecklas. Ökade kunskaper är en betydelsefull komponent i samhällsutvecklingen. Det gäller även på bioteknikområdet. Ökade kunskaper är till nytta för mänskligheten. Utvecklingen måste dock genomsyras av principen om människovärdets okränkbarhet och rätten till personlig integritet.
I dag är gentekniken i vissa delar rättsligt oreglerad. Det finns behov av viss lagstiftning; olika myndigheters ansvar och åligganden måste preciseras. Det krävs även en samordning av resurser.
Det pågår omfattande genteknisk forskning både inom och utom Europa. Det är viktigt att vi deltar i denna. Det finns anledning att eftersträva en internationell samsyn vad gäller synen på och tillämpningen av denna forskning.
Etik en nödvändig utgångspunkt
I den allmänna debatten sker ofta en sammanblandning av etiska aspekter och de säkerhetsaspekter som kan läggas på användningen av gentekniskt framställda produkter.
Etik handlar, enkelt uttryckt, om rätt och orätt och om vad som är gott och ont. Man kan säga att etik är moralens teori. Med moral avses då de principer som finns i ett samhälle. Etiskt acceptabelt är det som både kan motiveras med goda skäl och argument och som respekterar rådande fakta och värderingar. Handlandet styrs av normer och riktlinjer som bygger på erfarenheter som under århundranden gått i arv från generation till generation. Normer och värderingar kan förändras över tiden beroende på vilken tidsanda som råder och vilka förändringar som samhället genomgår.
Ställningstaganden till nya rön blir svårare i en tid med snabb utveckling. Det är därför viktigt med ett genomtänkt etiskt ställningstagande inför stora omvälvande förändringar som åstadkoms genom den framåtskridande forskningen inom genteknikens område. Det skapar trygghet inför framtiden.
Människors skepsis och oro bottnar ofta i brist på kunskaper. Det främmande ter sig skrämmande särskilt om det upplevs stå i strid med grundläggande etiska värden. Av den anledningen är det av stort värde både för forskningen och samhället i övrigt att en bred upplysningsverksamhet bedrivs både av forskare och ansvariga myndigheter. En samhällsdebatt om genteknikens möjligheter och en lagreglering som fastställer gränser är nödvändig. En sådan debatt bör behandla både etik och rättssäkerhet och föras ut till allmänheten så långt som möjligt.
Den diskussion som hittills förts i media har inte varit till gagn för de människor som har sökt kunskap -- ej heller för den pågående forskningen -- eftersom den alltför ofta styrts av tro och känslor och inte grundats på kunskap och förnuft.
Etiska problem uppstår när skilda etiska principer kommer i konflikt med varandra. De etiska konfliktmomenten måste klarläggas och de motstridiga intressena måste definieras. En avvägning måste ofta göras mellan å ena sidan den skyldighet människan har mot djur och miljö, samt å andra sidan värdet av det som användningen av gentekniken kan tillföra samhället. Politisk detaljreglering får enligt vår mening inte i onödan hindra viktig forskning inom området. Konflikter uppstår oftare när det gäller tillämpningen av forskningsresultaten, än när det gäller själva kunskapsinhämtandet.
Att utsätta djur för onödigt lidande är inte etiskt acceptabelt. Vid bedömning av den etiska frågeställningen kommer syftet med forskningen att få en avgörande betydelse.
Det finns skäl för att forskning med genteknik på växter och djur bedrivs under kontrollerade former, men det är särskilt viktigt att tillämpningen noga kontrolleras. Detta kan ske genom tillståndsprövning eller anmälan. Ett sådant förfarande bör omfatta såväl etiska som säkerhetsmässiga aspekter.
Risker vid användning av genteknik
Både i Sverige och utomlands bedrivs forskning om de risker som är förknippade med utsläpp av genetiskt förändrade växter, djur och mikroorganismer. Sverige bör inom ramen för det internationella samarbetet ta aktiv del i detta arbete. Frågeställningarna kring genetiskt förändrade växter och mikroorganismer är komplexa. Det är i åtskilliga fall inte klarlagt när eller framför allt hur en oönskad spridning kan ske.
Ökade kunskaper måste utgöra grunden för konsekvensanalyser och riskbedömningar som kan användas när användning av tekniken bedöms. Det är viktigt att sådana analysmetoder finns som har en god säkerhet och som kan bedöma konsekvenserna för människor och miljö.
Även om riskbedömningen vid gentekniskt förändrade djur blir en annan än när det gäller växter måste säkra bedömningar kunna göras. Här väger de etiska aspekterna tungt.
Prövning av forskning och tillämpning
Det vore oklokt och orealistiskt att införa ett generellt förbud eller moratorium för forskning på djur, växter och mikroorganismer. Det skulle drabba svensk forskning och kunskapsuppbyggnad ensidigt och negativt. Däremot är det viktigt att myndigheterna i ett tidigt skede får ta del av de enskilda forskningsprojekten och bedöma tillämpningen. Detta fordrar att forskning med genteknik på växter, djur och mikrorganismer antingen blir anmälningspliktig eller tillståndspliktig.
Regeringen bör återkomma med ett samlat förslag om hur forskning och tillämpning på detta område skall prövas. Utgångspunkt bör vara att forskningen inte skall hämmas, samtidigt som vederbörlig hänsyn skall tas till miljö, säkerhet och etik.
Myndighet
Det skulle vara av stort värde att all information om forskning och användandet av genteknik samlas hos ett nationellt organ. Även kontrollfunktionen bör i huvudsak vara där den samlade kunskapen finns. Den nuvarande Hybrid-DNA-delegationen är det organ som har störst förutsättningar att bli ansvarig för dessa funktioner. För att fullgöra dessa uppgifter kan det krävas vissa förstärkningar och förändringar. Delegationen i nuvarande skick är inte lämplig att pröva enskilda fall rörande användning av genteknik på djur, växter och mikroorganismer. Även i denna fråga bör regeringen snarast återkomma till riksdagen med förslag.
Patent på nya rön som uppkommit genom genteknik
Det pågår ett omfattande arbete i övriga Europa inom patentområdet. Eftersom vi i Sverige är anslutna till EPO (europeiska patentverket) innebär det att vi måste komma fram till med övriga medlemmar gemensamma ståndpunkter för att kunna kvarstanna som medlem i EPO. Även med tanke på ett framtida svenskt EG-medlemskap är en samstämmighet önskvärd. Mycket talar för att patent skall kunna erhållas på upptäckter som skett med hjälp av genteknik. Uppfinnarens ensamrätt till dessa upptäckter är av stor betydelse för utvecklingen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning inom genteknikens område,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kontroll av genteknikens tillämpningar,
3. att riksdagen hos regeringen begär ett samlat förslag om hur forskning och tillämpning inom genteknikområdet skall prövas,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om patent på genteknikområdet.1]
Stockholm den 21 januari 1991 Sven Eric Lorentzon (m) Jens Eriksson (m) Ingvar Eriksson (m) Carl G Nilsson (m) Ivar Virgin (m) Mona Saint Cyr (m) Birgit Henriksson (m) Hans Dau (m) Ingrid Hemmingsson (m) Anders G Högmark (m) Karl-Gösta Svenson (m)
1 1990/91:L802