Antalet hästar ökar i Sverige. Ridsport är i dag en av de allra största fritidsverksamheterna för flickor. Många står dessutom i kö för att få börja rida. Möjligheterna begränsas ofta av ledarbrist och brist på anläggningar. Tävlingsverksamheten inom ridsporten ökar.
Det är brist på kompetenta ledare för ungdoms- och tävlingsverksamheten och även på andra yrkeskunniga för en bra hästhållning. Av prognoser som gjorts av hästhållningens yrkesnämnd framgår det att sådana brister kommer att kvarstå och förvärras om inte åtgärder vidtas. Det skulle äventyra en utveckling inom hästsporten både som tävlings- och frtidsverksamhet eftersom det med tanke både på säkerhet och djurskydd krävs kunniga ledare.
Det är svårt att överblicka den utbildning som finns i dag och svårt att se möjligheterna till vidareutbildning för den som skaffat sig grunderna. Utbildningar har olika huvudmän och inriktningar och det finns inget självklart samband mellan dem. Det är svårt att se möjligheterna till vidareutbildning för den som skaffat sig en grundläggande utbildning. Det gör att många ungdomar med ett brinnande hästintresse ändå drar sig för att välja yrke inom branschen. Utbildningarna bör därför föras in i ett mer heltäckande och sammanhållet utbildningssystem. Deras karaktär gör dem ofta svåra att placera in i det gängse utbildningsväsendet. Det gäller särskilt den eftergymnasiala, socialiserade utbildningen. En sådan sammanhållen organisation hindrar inte att utbildningarna även fortsättningsvis bedrivs på olika orter och i samverkan med olika organisationer inom hästsport och hästhållning.
Det finns anledning att i det här sammanhanget speciellt uppmärksamma hovslagarutbildningen. I Sverige finns enbart en utbildning för hovslagare. Den är förlagd till Skara och drivs för närvarande i Lantbruksuniversitetets regi. Diskussioner förs om det framtida huvudmannaskapet för utbildningen, vilket har gjort att dess framtid är osäker.
Det finns stort behov av utbildade hovslagare och det finns ingenting som tyder på att det behovet kommer att minska i framtiden. Tvärtom synes, som redan påtalats, hästsporterna öka kraftigt. Behovet av utbildade hovslagare finns också inom andra grenar av hästsporten, som trav och galopp. Till detta kommer att hästar också används i olika yrkesmässiga verksamheter. En beräkning som gjorts av hästhållningens yrkesnämnd tyder på att vi redan i dag har en brist och den kommer att öka med nuvarande utbildningstakt.
Den osäkerhet som finns om hovslagarutbildningens framtida existens oroar därför många. Riksdagen bör därför uttala sig för fortsatt utbildning av hovslagare och att den utredning som pågår får se över huvudmannaskapsfrågor, organisation och utbildningens nivå och omfattning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en sammanhållen och heltäckande organisation för utbildning av olika yrken inom hästsport och hästhållning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt utbildning för hovslagare.
Stockholm den 16 januari 1991 Eva Johansson (s) Christina Pettersson (s)