Fortsatt sockerproduktion på Gotland
I propositionen föreslår regeringen stora satsningar för att främja strukturomvandlingar som bl a anses krävas för ökat internationellt samarbete och för att möta en ökad konkurrens.
För Gotland innebär förslaget helt annat än tillväxt. Enda intresset regeringen visat för Gotlands län är förslaget om upphörande med statligt stöd till Sockerbolaget för att upprätthålla sockerproduktion på Gotland. Det statliga stöd som hittills utgått föreslås slopas senast om fem år.
Bristfällig utredning
Som underlag för förslaget ligger en utredning, utförd av SIND, om stödet till sockernäringen på Gotland och Öland. Utredningsdirektiven begränsade tyvärr möjligheterna till en djupare analys av sockernäringens betydelse för hela jordbrukssektorn med binäringar och det gotländska näringslivet i helhet. Utredningsarbetet koncentrerades helt till sockerproduktionen. Helhetsperspektivet saknas vilket är i högsta grad anmärkningsvärt då sådana genomgripande förändringar föreslås.
Den argumentering regeringen använder för att föreslå slopande av stöd till sockernäringen på Gotland kan användas då det gäller även övrig jordbruksproduktion, d v s det är rationellare att koncentrera produktionen till slättbygderna i omedelbar närhet till de stora konsumtionsorterna i landet. Sockerbetorna är en av de grödor som bäst klarar konkurrensen i en jämförelse med Skåne då det gäller skördenivåer. I de fall marknadskrafterna helt skall slå igenom blir det kanske andra grödor som i första hand kommer att slås ut. Frågan om sockerbetsodlingens vara eller icke vara är en principfråga om samhället är berett att medverka till att jordbruket på Gotland skall få möjlighet att leva vidare och bidra med att skapa sysselsättning och av allmänheten uppskattad miljö. Lantbruksnäringen på Gotland kräver en viss omfattning för att så långt möjligt kunna drivas konkurrenskraftigt. Med hänsyn till växtföljdssynpunkt och den kombinationseffekt sockerbetsodlingen har med animalieproduktionen utgör sockernäringen en mycket viktig faktor.
Gotlands lantbrukare har rätt att få ett klart besked om samhället kommer att se till att det i framtiden kommer att finnas rimliga förutsättningar för livsmedelsproduktion på ön.
Bland skälen för regeringens förslag hänvisas bl a till en lång rad remissinstanser som enligt regeringens tolkning i princip skulle dela utredningens förslag till nedläggning av Roma sockerbruk. I ett flertal av dessa yttranden har i verkligheten framförts klara besked om att man anser det nödvändigt att sockernäringen blir kvar på Gotland. Riksdagen bör tillställas en korrekt information om remissyttrandenas innehåll.
Regionalpolitik
I årets statsbudget har anvisats 28 miljoner kronor för det särskilda stödet till sockerbetsodlarna och sockerbruken på Gotland och Öland. Detta måste ur statens synpunkt anses vara mycket marginella arbetsmarknadspolitiska pengar men har för Gotland oerhört stor regionalpolitisk betydelse. Det geografiska läget innebär att förädlings- och förnödenhetsanläggningarna på Gotland är helt hänvisade till att drivas med det råvaruunderlag som finns på ön. Den strukturomvandling inom svenskt lantbruk som nuvarande jordbrukspolitik tvingat fram slår oerhört hårt mot Gotland, just därför att så stor andel av den yrkesverksamma befolkningen har sin försörjning från denna näring, och det gäller såväl lantbrukarfamiljer som industriarbetare och entreprenörer av olika slag.
Gotland har den näst högsta arbetslösheten bland länen i landet. Inte minst i en sådan situation är det viktigt och nödvändigt att lantbruket ges möjlighet att verka regionalpolitiskt på Gotland. I detta hänseende betyder sockerbetsodlingen oerhört mycket.
Helhetssyn nödvändig
Återigen kan konstateras att regeringens totala avsaknad av förmågan att se till helheten tillåtits få full genomslagskraft. Om alla faktorer vägs in, och här kan nämnas några:sysselsättning för ca 1000 människor Roma sockerbruk är Gotlandslinjens tredje största kund miljöaspekter med minimalt kväveläckagenärheten till stora konsumtionsområden så leder detta fram till att ett fortsatt stöd till sockerbetsodlingen och sockerbruket på Gotland är en av de mest effektiva arbetsmarknadspolitiska insatser som kan göras.
Sockerproduktionen skall således vara kvar på ön som en mycket viktig del av näringslivet inom länet. Sockerbetsodlingen är också viktig i själva animalieproduktionen. Inte någonstans i landet används biprodukterna från sockernäringen i så hög grad som på Gotland.
Förutom av regionalpolitiska skäl bör det finnas anledning att ha sockerbetsodlingen förlagd till mer än ett område i landet, det ger större säkerhet för att uppnå avsedd produktionsnivå.
I samband med det livsmedelspolitiska beslutet 1990 underströks vikten av att livsmedelsproduktion kan ske småskaligt. Det finns ett alldeles utmärkt tillfälle att ta tillvara den möjligheten genom att skapa förutsättningar för att Roma sockerbruk får bestå.
Miljöaspekter
Naturvårdsverket varnar för ett förändrat odlingslandskap om en nedläggning av betodlingen blir verklighet. Odlingslandskapets natur- och kulturmiljövärden på bl a Gotland har för Sverige och Europa unika och oskattbara värden som skapats genom många generationer bönders odlarmöda.
I prop. 1990/91:90 En god livsmiljö talar regeringen om vikten av att hålla växande grödor på marken under så lång tid som möjligt för att undvika läckage av näringsämnen till grundvattnet. Sockerbetsodlingen utgör ur denna synpunkt ett alldeles utmärkt alternativ. Romabruket har dessutom ett helt slutet system för vattenrening.
Lönsamhet
Roma sockerbruks lönsamhet är naturligtvis i stor utsträckning beroende av att anläggningen utnyttjas effektivt. Under 1990 redovisar Romabruket en vinst som står sig väl i en jämförelse med Sockerbolagets övriga bruk. Sockerbolagets uppfattning att Roma sockerbruk ligger strukturellt fel vill jag bestämt avvisa. Förutom att Gotland ligger närmast den stora konsumtionsorten i landet så finns det en omedelbar närhet österut som på sikt kan utgöra en intressant marknad.
Transporter
Även för transportsektorn skulle en nedläggning av Roma sockerbruk få mycket negativa konsekvenser. Sockret transporteras från ön i form av 1 300 långtradarlaster varje år. Dessa frakter är oerhört viktiga för att snedbalansen i vår godstrafik till och från Gotland skall kunna hållas nere. Ett bortfall av denna frakt för rederiet skulle kräva ytterligare miljoner i transportstöd av staten för att upprätthålla linjesjöfarten.
Samhällsekonomi
Ur samhällsekonomisk synpunkt finns det alltså mycket tungt vägande skäl för att bibehålla sockerproduktionen på Gotland. Jag anser därför att stödet skall fortsätta att utgå även efter den avvecklingsperiod på längst fem år som regeringen nu föreslår. Regeringens förhoppningar om att skapa alternativ sysselsättning som skulle ge ca 1 000 gotländska hushåll sin försörjning är i dagens arbetsmarknadspolitiska läge närmast att betrakta som en utopi. Överallt i landet varslas människor vare sig de arbetar i statlig, kommunal eller privat tjänst. Att då medvetet rasera en väl fungerande verksamhet i en tidigare hårt prövad del av landet som Gotland utgör, det är att missbruka det ansvar som regeringsinnehavet medför.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett bibehållande av det regionalpolitiska stödet till Roma sockerbruk på Gotland även efter den av regeringen föreslagna övergångsperioden.
Stockholm den 6 mars 1991 Gunhild Bolander (c)