Med femårsintervaller återkommer statliga myndigheter med propåer om att förändra och försämra utsädeskontrollen i Sverige. 1984 ville staten lägga ned frökontrollanstalterna i Linköping, Örebro och Solna. Således två av Hushållningssällskapen drivna frökontroller samt Solna som drevs av staten. Det beräknades innebära en besparing för staten på 2--3 milj.kr.
Riksdagsbeslutet 1984 blev att Linköping och Örebro fick leva vidare som lokala frökontrollanstalter med respektive Hushållningssällskap som huvudmän, medan Solna lades ned. Frökontrollen i Skara överläts från Hushållningssällskapet till staten.
I oktober 1989 startades en ny utredning om frökontrollen i Sverige. Utredningsdirektiven är ''att göra en översyn av utsädeslagstiftningen i syfte att harmonisera regelsystemet med motsvarande system inom EG''. I tilläggsdirektiv vill jordbruksdepartementet ha förslag till volymanpassning av den officiella utsädeskontrollen.
Utredningsgruppen har föreslagit ett system som kan innebära en försämring av dagens kvalitetsutsäden. Gruppen föreslår bl.a.att firmorna själva sköter utsädesplomberingen,att endast stickprovskontroll av kvaliteten görs,att provet tas i efterhand samtatt sortprövningar utomlands skall gälla för godkännande i Sverige.
Dessutom har gruppen föreslagit att SUK:s (Statens Utsädeskontroll) anläggningar i bl.a. Umeå och Landskrona läggs ned, liksom att behörigheten för statsplomberingen dras in för Hushållningssällskapens frökontrollanstalter i Örebro och Linköping.
Utredningsgruppens förslag innebär faktiskt att vrida klockan tillbaka. Att sortprövningar utomlands skall gälla för godkännande inom alla EG- och EFTA-länder är en del i integrationsarbetet för en gemensam Europamarknad och kommer alltså att omfatta många olika områden. Däri ligger ingen anmärkning, men att stickprovskontroll av utsädeskvaliteten skall ske i efterhand när sådden är klar är oacceptabelt. Dessutom är dagens svenska system i stort sett det gängse inom EG. Inget EG-land förutom Storbritannien tillämpar stickprovskontroll.
I det hårdnande ekonomiska klimat, som lantbruksnäringen står inför, är det viktigare än någonsin att veta i tid att man har ett bra utsäde. Frökontrollanstalterna utför en opartisk utsädesbedömning.
Kostnaden för att analysera grobarhet, renhet, sundhet, m.m. är med nuvarande metoder cirka 4--6 kronor per hektar. En chansning med okontrollerat utsäde kan däremot medföra stora förluster.
Statens planer på att både spara pengar och få en minskad volym på utsädeskontrollen tillgodoses förmodligen bäst om statliga anläggningar läggs ner. De av Hushållningssällskapen drivna frökontrollanstalterna innebär inte några kostnader för staten. Tvärtom levererar dessa in pengar till statskassan.
Även utredningsgruppen tycks nu ha insett detta och har nyligen ändrat sitt förslag till att låta Örebro och Linköping behålla behörigheten att plombera. Den behörigheten är mycket viktig för frökontrollens och hushållningssällskapens arbete för att stödja lantbruket. Jag kan nu hoppas att nedläggningshotet inte återkommer en tredje gång. Den oro som uppstår varje gång hot om nedläggning reses är inte till gagn för verksamheten. Men frågan är alltjämt helt öppen då jordbruksministern i budgetpropositionen säger att ''han har för avsikt att i annat sammanhang återkomma till frågorna om omstrukturering av svensk utsädeskontroll..''.
För de fristående frökontrollanstalterna, som har mer än 100-årig erfarenhet bakom sig, skulle en nedläggning betyda ensidighet och tillbakagång. De fria frökontrollerna har stått för mycket av förnyelsen och utvecklingsarbetet inom utsädeskontrollen i Sverige. För att nämna några enstaka exempel, har dessa under senare år utarbetat råvaruanalysen, tetrazoliumanalysen för snabba svar på utsädeskvaliteten, tusenkornviktbestämningen och osmometoden för bestämning av drechsleraangrepp. De har också fullgjort en stor informationsuppgift till lantbrukarna.
Det finns även en regionalpolitisk aspekt på de fristående frökontrollanstalterna -- speciellt för Örebro. Frökontrollen i Örebro sysselsätter ca 20 personer och ger service i hela Mellansverige till föreningsföretag, till den privata spannmålshandeln och till jordbrukarna. Frökontrollen i Örebro är den nordligaste fristående anstalten och den ger också service till stora delar av Norrland. En nedläggning av Umeå kontrollanstalt skulle ytterligare öka Örebroanstaltens upptagningsområde.
Allt talar för att reformeringen av utsädeskontrollen bör ske med försiktighet och eftertanke så att växtodlarna även i fortsättningen har en fullgod garanti för ett bra utsäde. Det innebär att frökontrollerna i Örebro och Linköping måste få behålla sin rätt till statsplombering och att de får arbetsro och framtidstro.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt behörighet för frökontrollanstalterna i Örebro och Linköping att analysera och statsplombera utsäde.
Stockholm den 25 januari 1991 Gudrun Norberg (fp)