I vårt land engagerar sig allt fler i djurens situation. Ett medvetande om de olika slag av lidanden som djuren utsätts för har vuxit till en stark opinion. Detta har bl a resulterat i en djurskyddslag som blivit internationellt uppmärksammad. Sverige har gjort sig känt som ett av världens djurvänligaste länder.
Därför är det nu dags att agera mot användandet av bensax vid djurfångst. Bensaxen är förbjuden i ca 65 länder världen över eftersom den anses förorsaka mycket svåra lidanden för djuren. I Sverige förbjöds bensaxen för över 20 år sedan.
De djur som man avser ska fastna i saxarna är prärievarg (vars päls kallas coyote), tvättbjörn (sjubb), mink, räv, lodjur m.m. Detta fångstredskap är inte selektivt. Andra icke önskade djur fastnar, t.ex. hjortar, fåglar och husdjur som hundar och katter.
Bensaxen fungerar så att djurets tass, ben, eller klöv kläms fast mellan två hårdfixerande metallbågar. När saxen slår till orsakas blödningar och ibland benbrott.
Djuret använder alla krafter för att komma loss. Det försöker dra sig ur saxen, men förorsakar sig bara ytterligare skador. Då djuret försöker gnaga av saxen skadas tänderna och det är inte ovanligt att djuret i sin förtvivlan gnagar av sin egen tass för att komma loss.
Även om vi i vårt land har förbjudit bensaxen, bidrar vi till fortsatt användning av denna grymma fångstmetod genom att importera pälsar från de länder där saxfångst är tillåtet.
Frågan om saxfångst har också diskuterats inom EG. I februari 1989 antog Europaparlamentet en resolution om harmonisering av lagstiftningen inom EG angående fångst med bensax. Två av resolutionens huvudpunkter lyder: Förbud mot tillverkning, användning och innehav samt import från och export till ett tredje land av bensaxar. Pälsar importerade till EG från länder som tillåter saxfångst ska märkas så att det klart framgår att pälsen kan komma från djur fångade med bensax.
En naturlig följd av vårt lands engagemang för djuren vore att vi i Sverige går ett steg längre och kräver förbud mot import av skinn från saxfångade djur. Sverige bör också driva denna fråga i internationella fora.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbud mot import av saxfångade djur.
Stockholm den 24 januari 1991 Maggi Mikaelsson (v) Viola Claesson (v) Annika Åhnberg (v)