Regeringen föreslår att det särskilda regionala stödet till Roma sockerbruk på Gotland skall upphöra i och med utgången av 1995 års betkampanj.
Svenskt jordbruk befinner sig i en svår omställningsprocedur. En stor del av den nuvarande åkermarken skall inte längre användas för livsmedelsproduktion.
Med hänsyn till det geografiska läget och det särpräglade gotländska landskapet kommer denna omställning att vara betydligt svårare att genomföra på Gotland än i övriga landet.
Mot bakgrund härav är det orimligt att ytterligare försvåra denna omställning genom att under den pågående omställningsperioden avveckla Roma sockerbruk och därmed den nuvarande sockerbetsodlingen omfattande 4 200 ha.
Det finns ingen möjlighet att under denna korta tidsperiod skapa alternativ till denna för Gotland mycket viktiga odling.
Sockerbetsodlingen utgör ryggraden i gotländskt jordbruk. Den genererar årligen ungefär 150 miljoner kronor och bidrar till sysselsättningen för omkring 1 000 personer.
Staten måste ta ett större ansvar för att ge det gotländska jordbruket en reell möjlighet till alternativ användning av den areal som för närvarande används för sockerbetsodling. Dock bör i första hand sockerproduktionen fortsätta.
Staten bör genom sitt ägarinflytande i Sockerbolaget dessutom bidra till att andra ägarintressen får möjlighet att fortsätta produktionen i Roma sockerbruk. Den monopolställning som Sockerbolaget har och som i praktiken även efter avregleringen alltjämt kommer att bestå får inte resultera i en inlåsning av kapitalet på Gotland.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av fortsatt sockerproduktion vid Roma sockerbruk,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att andra ägarintressen ges möjlighet att bedriva sockerproduktion vid Roma sockerbruk.
Stockholm den 6 mars 1991 Karl-Gösta Svenson (m) Jerry Martinger (m)