Det livsmedelspolitiska beslutet inriktades inte bara på avreglering. Det förutsatte också nytänkande och alternativa produktionsmetoder. Redan tidigt har många enskilda initiativ tagits på detta område. En del har släppts fram. Andra har stoppats. Till de senare hör Dörrödsbonden. Trots en etablerad och av lokala tillsynsmyndigheter väl vitsordad verksamhet under fem år har han inte lyckats få de centrala myndigheternas godkännande. Hans alternativa produktion hotas därmed att slås ut.
Regeringen har nöjt sig med att tala om alternativ samt att hänvisa till Livsmedelsverkets dispensmöjlighet. Livsmedelsverket har valt att överhuvudtaget inte överväga dispenser. Vartill finns då dispensinstrumentet?
I den fortsatta striden kring den alternativa produktionens möjligheter och kring pastöriseringstvånget har översynsbegreppet allt oftare skymtat. Lagstiftningen om pastöriseringstvång infördes nämligen så tidigt som 1925 -- mot bakgrund av en massiv spridning av den fruktade sjukdomen tuberkulos.
I dag motiveras den gamla lagstiftningen med andra sjukdomar. Det är salmonella, campylobacter, listeria och yersinia. Det generella förbudet består.
Emellertid förändrades regelverket hastigt och motsägelsefullt försommaren 1989. Det skedde genom en kungörelseändring, som fråntog den lokala tillsynsmyndigheten, miljö- och hälsoskyddsnämnden, dispensrätten samtidigt som rätten att sälja opastöriserad mjölk på gården till enskilda konsumenter vidgades. Vilken bonde som helst -- utan tillsyn av någon myndighet -- kan därför saluföra sin opastöriserade mjölk på hemmaplanen samtidigt som försäljningen till ett kollektiv men under kontroll stoppades. Alla som bor i en fritidsby och granne med en mjölkproducerande bonde kan således under semesterveckorna fritt köpa sin opastöriserade mjölk medan den kontrollerade bondens mjölk ej längre får tillhandahållas på det sätt som miljö- och hälsoskyddsnämnden liksom länsveterinären hade godkänt. Ej heller beviljar Livsmedelsverket någon dispens.
Motivet till det senare är givetvis hälsoaspekten. Livsmedelsverket skriver i sitt yttrande till kammarrätten i Stockholm i december 1990: ''I alla tider har personer, som bott på en gård med mjölkkor druckit gårdens opastöriserade mjölk. Från biologisk synpunkt var och är dock personer som vistas nära djur exponerade för deras mikroorganismer mot vilka de också ofta utbildar immunitet. Exponeras däremot människor för smittämnen mot vilka de ej har immunitet blir resultatet ofta akuta sjukdomsutbrott.''
Bonden och hans familj är givetvis exponerade. Hur är det med de tillfälliga sommargästerna? De hör knappast till denna krets. Om smittämnena är så extremt farliga som Livsmedelsverket gör gällande, borde väl alla skyddas emot dem! Men Livsmedelsverket, som flyttat dispensansvaret från de lokala myndigheterna till sitt eget hus, tar därefter inte på sig ansvaret att vara högsta kontrollmyndighet utan avstår helt från att ge dispenser.
Det föreligger en klar inkonsekvens i hanteringen av Dörrödsärendet. Motiven är långt ifrån kristallklara. Hanteringen reser frågetecken. Regeringen har inte velat ta sig an frågan. Därtill må läggas att en lagstiftning från 1925 torde vara mogen för en översyn mot bakgrund av alla de tekniska och hygieniska framsteg som gjorts och de nya kunskaper som erövrats på 65 år.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en översyn av pastöriseringslagstiftningen i syfte att modernisera den i harmoni med ny kunskap och teknik.
Stockholm den 10 januari 1991 Mona Saint Cyr (m)