Bevara fiskerilånen
Fisket har stor regional betydelse för Bohusläns kustbygd. En stark fiskerinäring med utvecklingsmöjligheter är även ett nationellt näringsintresse, bl.a. livsmedelspolitiskt och för att stärka handelsbalansen.
Fisket har alltid varit en bransch utsatt för stora svängningar. Antalet sysselsatta i det direkta fisket har gått ned starkt under de sista decennierna, och antalet yrkesfiskare har minskat med 16 % sedan 1985. Fortfarande spelar dock fisket en betydande roll direkt och indirekt för sysselsättningen på många orter i Bohusläns kustkommuner, t.ex. i Öckerö, Tjörn/Orust och Sotenäs kommuner. Om fisket och fiskberedningsindustrin reduceras ytterligare så hotar det möjligheten i många kustsamhällen att trygga försörjning, arbete och en acceptabel samhällservice.
Mot denna bakgrund är det allvarligt att regeringen i sin proposition 1990/91:87 Näringspolitik för tillväxt föreslår att fiskerilånen slopas.
Möjligheterna att finansiera investeringar på ett rimligt sätt är extra viktiga nu, då det gäller att rusta sig för det än mer konkurrensutsatta läge, som kommer att råda efter 1993. Det är bara en rationell och effektiv fiskeflotta som kan hävda sig i den internationella konkurrensen.
Regeringen motiverar sitt förslag med statsfinansiella skäl och behovet av att begränsa de offentliga utgifterna. Dessa motiv är ej bärande när det gäller fiskerilånen. I proposition 1990/91:100 (bil. 11) föreslog regeringen att ett belopp beräknas för lån till fiskerinäringen om 40 miljoner kronor. Då det är fråga om lån är dock detta ej den verkliga kostnaden. Subventionen för fiskerilånen uppgår enligt regeringens egna uppgifter inte till mer än 3 miljoner kronor, och torde därför inte ens ha marginell betydelse för statsbudgetens saldo.
Erfarenheterna från systemet med fiskerilån visar att lånen haft stor betydelse för möjligheterna att bevara och utveckla den svenska fiskeflottan. Fiskarna har även skött sina låneantaganden och staten har således inte gjort några reella kreditförluster.
Regeringens förslag att slopa lånen för fiskets rationalisering bör därför avvisas. Ramen bör tvärtom utökas med 20 000 000 kronor och det högsta tillåtna lånebeloppet höjas till 2,5 miljoner kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att lån för fiskets rationalisering skall finnas kvar,
2. att riksdagen till lån till fiskerinäringen för budgetåret 1991/92 anvisar 20 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 60 000 000 kr.,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högsta tillåtna lånebelopp för fiskerilån.
Stockholm den 6 mars 1991 Lars Bäckström (v)