Statliga fiskerilån
Den svenska fiskeflottan har en hög medelålder och är i stort behov av förnyelse. Denna förnyelse är nödvändig för att det svenska fisket skall kunna hävda sig i en alltmer hårdnande konkurrens från omvärlden; en konkurrens som ytterligare kommer att förstärkas de närmaste åren i och med att den överenskommelse som träffats mellan EFTA- länderna om frihandel på fiskets område träder i kraft fullt ut den 1 januari 1994.
Regeringen föreslår i proposition till riksdagen (1990/91:87) att de statliga fiskerilånen avskaffas från och med budgetåret 1991/92.
Fiskerilånen har utgjort ett ytterst värdefullt komplement vid nyinvesteringar och inköp av bättre begagnat tonnage till den svenska fiskeriflottan. Föregående budgetår beviljades liksom under innevarande budgetår sammanlagt 40 miljoner kronor till fiskerilån. För budgetåret 1991/92 hade fiskeristyrelsen mot bakgrund av regeringens direktiv för anslagsframställningen föreslagit oförändrat belopp, men påpekade samtidigt i sin framställning att det finns stort behov av ytterligare lånemedel för att rationalisera fiskeflottan. Yrkesfisket utgör i dag en näring som är mycket kapitalintensiv, med uppenbara personliga risker vid investeringar. I detta avseende har fiskerilånen haft en positiv inverkan.
Svenska yrkesfiskare och fiskare från övriga berörda EFTA-länder fiskar ofta på samma fiskevatten och skall dessutom efter nämnda datum också i fri konkurrens försälja sina fångster på samma marknad.
För att klara denna konkurrens är det viktigt att Sverige förfogar över en lika rationell och effektiv fiskeflotta som t.ex. Island och Norge. Det bör i detta sammanhang understrykas att Sverige är en liten fiskenation i jämförelse med världsledande nationer inom EFTA såsom Norge och Island.
Det strukturstöd om 5 miljoner kronor, som regeringen föreslår skall avsättas till ostkusten, är motiverat eftersom denna kuststräcka har en svagare utveckling än andra.
I den ovannämnda EFTA-överenskommelsen ingår att generella statliga stöd på fiskets område skall vara borttagna vid utgången av 1993. Endast regionalmotiverade stöd får förekomma.
Betydelsen av ett svenskt yrkesfiske sett till sysselsättningsaspekten, vilket är speciellt viktigt i skärgårds- och glesbygdsområden, kan illustreras på följande sätt: Varje fiskare som är verksam till sjöss innebär ytterligare mellan fem och nio arbetstillfällen i land.
Det gäller t.ex. båt- och motorservice, varv, fiskhandel, beredningsindustri, oljehandel, emballagetillverkning, isförsäljning, transporter, redovisnings- och banktjänster.
1990 ilandförde svenska fiskare över 239 000 ton fisk till ett värde i förstahandsledet av mer än 857 miljoner kronor. Av detta svarar direktexporten genom landningar i utländska hamnar för över 100 miljoner kronor. Härtill kommer omsättningen i sötvattensfisket på mellan 30 och 35 miljoner kronor.
Den fisk som vi inte har möjlighet att fånga själva måste importeras, och importen av fisk- och fiskprodukter uppgår (1989) till cirka 2,65 miljarder kronor per år. Det finns för övrigt outnyttjade svenska tillgångar av svenska fiskslag, och detta borde på sikt kunna medföra en minskning av importen.
Det är därför ett klart samhälleligt intresse att bibehålla och utveckla den svenska fiskeflottan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen tillkänna vad i motionen anförts om behovet av stöd för att bibehålla och utveckla den svenska fiskeflottan och det svenska yrkesfisket.
Stockholm den 6 mars 1991 Hans Gustafsson (s) Christer Skoog (s) Evert Svensson (s) Lisbet Calner (s) Lars Svensson (s) Owe Andréasson (s)