Regeringen föreslår att sockerbruken på Öland och Gotland, efter en övergångsperiod, skall läggas ner. Man hänvisar till att sockernäringen bör ges möjlighet att utvecklas och göra nödvändiga strukturrationaliseringar. I propositionen föreslås också att det särskilda stödet till öbruken skall utgå under övergångsperioden, då åtgärder vidtas för att underlätta omställningen. Stöd till Mörbylånga sockerbruk skall lämnas längst t.o.m. 1992 års sockerkampanj och till Roma sockerbruk längst t.o.m. 1995 års kampanj.
De 3,5 miljoner kronor som för närvarande utbetalas i form av arealbidrag föreslås framöver komma att förstärka länsanslagen i berörda län. Syftet är att underlätta anpassningen och finna alternativ sysselsättning för brukspersonalen.
Då riksdagen i juni 1990 tog beslutet om en ny livsmedelspolitik (JoU 25, rskr. 327) fastslogs också vikten av att sockernäringen ges möjlighet att utvecklas och göra nödvändiga strukturrationaliseringar. Detta ansågs nödvändigt för att även på sikt klara den ökade internationella konkurrensen. Utskottet konstaterade också att sockerproduktionen på Öland och Gotland spelar en regional och sysselsättningspolitiskt mycket stor roll och att den fortsatta betodlingen och driften av öbruken borde bli föremål för regional- och sysselsättningspolitiska överväganden.
Det är helt uppenbart att realistiska alternativa satsningar måste till om den nu aviserade avvecklingen skall kunna fullföljas.
Jordbruket står nu mitt uppe i en svår och arbetsam omställnings- och anpassningsprocess där förberedelserna för anslutning till EG är en mycket viktig faktor.
Mot den bakgrunden kan svårigheterna att också vidta så drastiska åtgärder som de föreslagna bli mycket svårbemästrade.
Vad gäller Gotland och Roma bör en utvärdering av situationen göras efter betkampanjen 1993. Därvid bör ökad klarhet stå kring jordbrukets övriga omställningsprocess och nya överväganden göras beträffande sockernäringens ställning på Gotland.
Vad beträffar sockernäringen på Öland måste också klarhet ha uppnåtts huruvida realistiska produktionsalternativ står till buds innan avgörande beslut fattas om en definitiv nedläggning. I sammanhanget måste också de miljö- och landskapsmässiga aspekterna vägas in.
En viktig faktor då det gäller sockernäringen är att möjlighet skapas att exportera det överskottslager av socker som i dag pressar ner den inhemska odlingsarealen. Det är viktigt att odlingsarealen hålls uppe kring en nivå vid produktionsbalans inte minst för möjligheten att bibehålla svensk sockernäring även efter ett EG-inträde. Näringen är och kommer att vara fullt konkurrenskraftig om den nivån kan upprätthållas och inga nya ensidiga svenska kostnadsökningar läggs på näringen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående sockernäringen på Öland och Gotland,
2. att riksdagen ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande export av socker samt odlingsarealens omfattning.
Stockholm den 6 mars 1991 Ingvar Eriksson (m) Carl G Nilsson (m)