Stiftelsen Laxfond Vänern bildades i juni 1989 som resultat av ett flerårigt samverkansprojekt mellan myndigheter och fiskeintressenter i Vänernregionen.
För turismen i regionen skulle sportfisket i Vänern efter högkvalitativ vänerlax betyda mycket. Man räknar med 95 000 gästnätter och 25 000 dagsbesök i Vänerområdet. 300 nya arbetstillfällen skulle skapas.
För den långsiktiga finansieringen av Laxfonden är tanken att stat, kommuner, landsting, näringsliv och organisationer skall bygga upp en grundfond på 90 milj.kr. Fondens avkastning skall användas för att genomföra projektets mål.
Avtal finns med 14 primärkommuner om årliga kapitaltillskott åren 1988--1992. De tre länsstyrelserna i Värmland, Skaraborg och Älvsborg medverkar på samma premisser som primärkommunerna.
Den 31/12 1990 beräknas fonderade medel uppgå till 15 milj.kr.
De tre länsstyrelserna har inlämnat skrivelser om finansiell medverkan till industri-, arbetsmarknads- och finansdepartementen. Tanken är att staten skulle bidra med 30 milj.kr. till fonduppbyggnaden.
Riksdagen beslöt 1990 att uppdra till regeringen att lämna förslag till åtgärder för att genomföra Laxfond Vänern. Regeringen har uppdragit åt fiskeristyrelsen att lämna sådana förslag.
Fiskeristyrelsen har utarbetat ett förslag som går ut på följande:
1. Anslag för laxfondens verksamhet budgetåret 91/92 med 3.750.000 kronor.
2. Uppdrag lämnas om att utreda genomförandet av laxfiskeavgift i Vänern.
3. Arbetsgrupp har redan tillsatts med uppgift att göra en översyn av fiskebestämmelserna för Vänern.
Laxfonden anser det vara av yttersta vikt att förslag om laxfiskeavgift tas fram snarast.
Det är nödvändigt att få till stånd en översyn av fiskebestämmelserna för Vänern på sådant sätt att talrika och storvuxna vänerlaxar verkligen finns tillgängliga för sportfiske och yrkesfiske.
När det gäller fisket vill Laxfonden åstadkomma en återfångst av 200 ton vänerlax per år.
Laxfonden verkar för att en frivillig överenskommelse uppnås om formerna för fördelning av möjlig återfångst av 200 ton vänerlax, mellan yrkesfiske 50% och sportfiske 50%.
Laxfondens tillkomst har medfört att bevarandefrågorna satts i fokus. Det är synnerligen viktigt att säkerställa ett från genetisk synpunkt så brett material som möjligt för avelsändamål och att förbättra förutsättningarna för den naturliga reproduktionen.
En översyn av fiskebestämmelserna är avgörande för om bevarandefrågan skall kunna lösas. Allt tyder för närvarande på att fisketrycket är för hårt, då laxen mest verkar fiskas upp innan könsmognaden inträtt. Detta är naturligtvis ett allvarligt hot mot de naturligt reproducerade vänerlaxarna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Laxfond Vänern.
Stockholm den 25 januari 1991 Isa Halvarsson (fp) Anders Castberger (fp) Elver Jonsson (fp) Bengt Rosén (fp)