Under innevarande budgetår har 5,3 miljoner anvisats för bidrag till fiskevård.
Medlen disponeras av fiskeristyrelsen för bidrag enligt förordningen (1985:440) om statsbidrag till fritidsfisket.
Av anslaget får högst 100.000 kr användas för bidrag till sådana serviceanläggningar för fritidsfiske som är av betydande allmänt intresse. Under budgetåret 90/91 får vidare användas högst 766.000 kr för ersättning till Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund för konkreta fiskevårdsåtgärder och särskilda informationsinsatser för en utvecklad fiskevård samt högst 315.000 kr för ersättning till Sveriges fiskevattenägarförbund för informationsinsatser och för åtgärder i syfte att främja bildandet av fiskevårdsområden. Den tidigare möjligheten att få statsbidrag till kostnader för bildande av fiskevårdsområde har upphört. Övergångsvis kan dock den som före 1 september 1990 ansökt om bildande av sådant område få statsbidrag.
Före deadline 1 september inkom det många ansökningar om bildande av fiskevårdsområden. I t.ex. Hallands län inkom 41 ansökningar. För att bilda dessa fiskevårdsområden bedöms behovet av statsbidrag vara 2,9 milj kr. För hela landet bedöms behovet av statsmedel till 27 miljoner kr till 875 fiskevårdsområden.
Av årets budgetmedel finns inget mer att fördela till fiskevårdsområden. Områdena är av stor betydelse för att skapa en effektiv organisation för god fiskevård bl.a. i våra laxåar.
I årets budgetprop. bil 11 D 9 säger föredragande:
I detta sammanhang vill jag ta upp frågan om statens bidrag till fiskevård. Sådana anvisas för närvarande över anslaget Bidrag till fiskevård m.m. på denna huvudtitel. Bidrag kan lämnas bl.a. till fiskevårdsåtgärder och till förrättningskostnaderna för bildande av fiskevårdsområden. Mot bakgrunden av behovet av att kraftigt reducera statsutgifterna föreslår jag att dessa bidrag skall slopas. Kostnaderna för de aktuella åtgärderna får istället täckas av de fiskekortsinkomster eller arrendeavgifter som vattenägarna erhåller.
Fiskevårdsföreningar får fr.o.m. 1 januari i år inte sälja fiskekort. Därför är den finansiering som föredragande anvisar inte tillgänglig. Förslaget om slopat bidrag till bildande av fiskevårdsområden är ett stort svek mot alla dem som sökt bidrag och litat på de utfästelser som gjordes i förra årets budget.
På något längre sikt kan en allmän fiskevårdsavgift vara en alternativ finansiering för olika fiskevårdsåtgärder. Ett förslag till fiskevårdsavgift togs fram av en utredning 1978 och redovisas i betänkande SOU 1978:75. En fiskevårdsavgift på 50 kr bedöms ge ca 25 milj kr per år. Det behövs säkerligen ytterligare överväganden innan en fiskevårdsavgift kan införas. Regeringen bör snarast verkställa kompletterande utredningar för att klarlägga lämpligheten och möjligheterna att införa fiskevårdsavgifter. I avvaktan på konkreta förslag om fiskevårdsavgift bör statligt stöd till fiskevård utgå, så att bl.a. bildande av fiskevårdsområden kan fortsätta.
Vi bedömer att det för detta ändamål under budgetåret 1991/92 krävs minst 8 milj för att på ett hederligt sätt fullfölja de utfästelser som gjordes i 90/91 års budget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att för statligt stöd till fiskevård anvisa 8 milj.kr.,
2. att riksdagen begär att regeringen skyndsamt låter utreda lämpligheten och möjligheterna att införa fiskevårdsavgifter och därefter återkommer till riksdagen med konkret förslag.
Stockholm den 25 januari 1991 Ivar Franzén (c) Rolf Kenneryd (c)