Tjernobylolyckan inträffade den 25 april 1986. På grund av olyckliga väderleksförhållanden fick framför allt Gävleborgs och Västernorrlands län, men även Jämtlands, Västerbottens, Uppsala och Kopparbergs län, ta emot en speciellt stor dusch av radioaktiva ämnen. Detta medförde i sin tur höga halter av cesium 137 i vildfisk. Halter på över 10 000 bq/kg fiskkött är i de värst drabbade områdena vanligt förekommande.
Tjernobylolyckan har därmed mycket drastiskt försämrat fiskevårdsorganisationernas möjligheter att bedriva fiskevård och fiskekortförsäljning inom drabbade områden.
Genom statliga åtgärder (SFS 1987:64) kan enskilda som fått minskade inkomster av fiskekortförsäljning samt yrkesfiskare erhålla viss ekonomisk gottgörelse. Några särskilda statliga medel för fiskevårdsorganisationerna till att bedriva fiskevård och fiskekortförsäljning i de drabbade områdena har däremot inte anvisats.
Den 24 oktober 1989 tillsatte Sveriges Fiskevattenägareförbund och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund gemensamt en arbetsgrupp med uppdrag att bl a undersöka behov och storlek av samhällsstöd till av Tjernobylolyckan drabbade fiskevårdsorganisationer i landet. Från arbetsgruppens sida har till berörda riksorganisationer framförts förslag till åtgärder för fiskevård m m.
Fisket i en riktig samverkan och rätt utnyttjat är en mycket stor resurs för landsbygdsutveckling. Fisket har en stor utvecklingspotential för människor både i landsbygd och i stad. Det skapar sysselsättning på mångfaldigt sätt genom fiske, service och bygdeturism.
Vi anser att det är angeläget att minska de mest negativa effekterna efter Tjernobylolyckan inom berörda områden samt att staten solidariskt där är med och delfinansierar kostnader för fiskevård m m.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen anvisar ett anslag på 3
000
000 kr. för fiskevård till bidrag för att minska de mest negativa effekterna för fisket inom berörda områden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att anvisade medel gemensamt bör förvaltas av Sveriges Fiskevattenägareförbund och Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund och att dessa förbund därefter bör fördela anvisade medel till fiskevårdsorganisationer inom berörda län.
Stockholm den 24 januari 1991 Karin Starrin (c) Gunnar Björk (c)