Innevarande budgetår avsätts 5,3 miljoner kronor till fiskevårdande insatser runt om i landet. Pengarna går bl.a. till utsättning av fisk, olika förbättringar i vattendrag samt till bildandet av fiskevårdsområden. Dessa fiskevårdande åtgärder är också av stor betydelse för miljön.
I Bohuslän görs insatser i många vattendrag, vilket leder till bättre öringfiske i havet. I Göteborgsregionen har insatser i stor utsträckning koncentrerats till utplantering av laxungar. Säveån är sedan länge ett betydande laxvatten och på senare år har de fiskevårdande insatserna gett resultat också i den starkt förorenade Mölndalsån.
I budgetpropositionen föreslår jordbruksministern att anslaget till fiskevård skall upphöra. Fiskevården överlåts i stället på enskilda. Fritidsfiskarna får betala högre avgifter, och fiskerättsinnehavarna får göra större insatser för fiskevårdens skull. Särskilt i Bohuslän får detta beklagliga konsekvenser. Öringfisket sker nämligen till största delen i havet och inte i avgränsade vattendrag. Därmed är det svårt att ta ut avgift av fritidsfiskarna.
De pengar som satsas på fiskevården förmeras flera gånger om genom de frivilliga insatser som utförs inom fiskevården. Det ligger därför ett utomordentligt stort värde i att även fortsättningsvis stödja insatser för fiskevård och därmed också miljövård.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till fiskevårdande åtgärder.
Stockholm den 23 januari 1991 Lisbet Calner (s) Karl-Erik Svartberg (s)