Inledning
Svenskt fiske är trots sin begränsade omfattning av stor betydelse för vårt land. För tillsyn och övervakning, såväl i fred som krig, fordras bofast befolkning med kännedom och kunskaper om skärgård och hav.
Fiskarkåren, som i dag utgör drygt 3 000 personer, är snart det enda kunniga sjöfolk Sverige har. Folkförsörjning och beredskap kräver inte bara kunnigt sjöfolk utan också en flotta av välutrustade och välhållna fartyg. Det vore olyckligt om fiskarkåren reducerades ytterligare.
Tillgången på fiskevatten, som utökats genom den uppdelning som genomförts av den s.k. vita zonen, ger Sverige möjlighet att utnyttja den fiskeflotta som i dag finns. Sverige bör genom förhandlingar byta till sig fiskerättigheter av sådana arter som i annat fall måste importeras.
Skärgården är kanske vår främsta rekreationskälla. Vackra skärgårdar, på såväl ost- som västkusten, är lämpade för segling och friluftsliv. Vatten står till förfogande för den som vill fiska med handredskap, och i stora delar av vår skärgård även för fritidsfiskare med yrkesmässiga redskap. Denna tillgång måste skyddas bl.a. genom ett intensifierat miljövårdsarbete, som också ger fisken möjlighet att leva och reproducera sig. I vissa fall måste begränsningar införas för att skydda hotade bestånd.
Det är viktigt att Östersjön och dess fiskbestånd utvecklas positivt, i synnerhet då Sverige förfogar över nästan 40 procent av Östersjöns vattenyta. Uttagen av hotade bestånd måste begränsas genom internationella avtal. Sverige kan inte ensamt svara för miljö- och beståndsvård.
Våra insjöar och vattendrag är en tillgång som genom aktiva insatser skulle kunna producera mångdubbelt mot i dag. Genom utplanteringar och aktiva miljövårdande insatser skulle produktionen av sötvattenfisk kunna öka kraftigt. Vid avspärrning kan dessa vatten fullt utnyttjas och därigenom utgör den en värdefull livsmedelsreserv. Därför måste även det yrkesmässiga sötvattenfisket utvecklas.
Internationella avtal
Svenska fiskare känner oro inför framtiden. När Sverige i mars 1989 undertecknade EFTA-överenskommelsen om fullständig liberalisering av handeln med fisk och marina produkter, öppnades inte bara den svenska marknaden fullt ut, utan avtalet innebar också att samtliga generella stöd till näringen avvecklades.
Regeringen har förklarat att Sverige inte skall avveckla sitt stöd fortare än andra länder och att konkurrensneutralitet skall råda. Trots dessa försäkringar har regeringens politik gått i motsatt riktning.
Även diskussionerna mellan EFTA och EG om det s.k. EEA-avtalet inger oro, då EG ställer krav på tillgång till EFTA:s fiskevatten för att ge EFTA tillgång till den inre marknaden. Det får enligt vår uppfattning inte ske upplåtelse av fiskerättigheter mot annat än erhållande av andra fiskerättigheter.
I de avtal om fiskeutbyte som träffas skall det enligt vår mening alltid finnas ekonomisk balans. EG:s fiskerättigheter i den f.d. vita zonen skall, i enlighet med riksdagens beslut, minskas till förmån för svenskt fiske och för att skydda fiskbestånden i Östersjön, främst torsk och lax.
Svenskt fiske och EFTA
Sverige har genom det avtal som undertecknades i Oslo 1989 gått med på en fullständig liberalisering av handeln med fisk och marina produkter. Avtalet innebär bl.a. att den svenska marknaden öppnas för såväl import som direktlandningar. Alla generella stöd skall avvecklas. Detta innebär bl.a. att normprissystemet försvinner, liksom troligen även större delen av det stöd som finansieras genom Fiskeristyrelsen.
I samband med undertecknandet förklarade regeringen att Sverige inte kommer att avveckla sina stöd i snabbare takt än övriga EFTA-länder. Villkoren för svenskt fiske har under de senaste åren försämrats i förhållande till omvärlden. Det är olyckligt. Det är viktigt att de svenska fiskarna får konkurrera på lika villkor med omvärlden. I annat fall kommer svenskt fiske att till stor del slås ut.
Avregleringen av det svenska fisket skall enligt EFTA- överenskommelsen vara genomförd med utgången av 1993. Sverige måste noggrant följa utvecklingen i övriga EFTA- länder, så att Sverige inte ensidigt drabbas. I den genomlysning som fordras bör även representanter för Fiskeristyrelsen och Sveriges Fiskares Riksförbund ingå.
Svenskt fiske och EG
Ett medlemskap i EG innebär ömsesidig fri tillgång till varandras marknader för fisk och fiskprodukter. Tullhinder avskaffas.
Ett svenskt medlemskap i EG bör också innebära att fiskevattnen blir gemensamma och att EG får tillgång till de svenska vattnen, men också att Sverige får tillgång till EG:s vatten i Nordsjön. Det är angeläget att tillse att Sverige erhåller kvoter med hänsyn till vatteninnehav och fiskebestånd. De svenska fisktillgångarna bör, enligt vår mening, inte bytas mot något annat än fiskerättigheter.
Samma princip skall även gälla för det EEA-avtal som diskuteras mellan EG och EFTA där EG begär tillgång till EFTA:s fiskevatten i utbyte mot annat än fiskerättigheter.
Miljön
Fisket är beroende av en god miljö. Utsläpp av olika miljöskadliga föroreningar måste minska. Ett fortsatt arbete med att rena utsläppen i luft och vatten är ett oeftergivligt krav. Det räcker inte med enbart svensk rening utan internationellt samarbete fordras. Det är viktigt att åstadkomma en kraftig reducering av öststaternas utsläpp i Östersjön liksom Finlands utsläpp i Bottenviken. Även Norges utsläpp måste reduceras.
Sverige måste vara pådrivande i det internationella miljövårdsarbetet. Målet skall vara att utsläppen minskas till den nivå som naturen tål.
Det finns en rad verksamheter som påverkar havsmiljön. Tippning av muddermassor måste ske så att det ej skadar miljön och ej förstör fiske och reproduktionsplatser.
Oljeutvinning som ryktesvis planeras såväl i Östersjön som i Skagerrak kan bli ett hot mot miljön då spill och förstörda bottnar inte kan undvikas. För att oljeutvinning skall få äga rum måste höga krav på säkerhet ställas.
Havsbottnarna måste skyddas. Sandsugning i Kattegatt har kunnat konstateras ge omfattande bottenskador, och måste därför underställas strängare miljökrav.
Enligt vår mening bör miljökonsekvensbedömingar användas vid prövning av oljeutvinning, sandsugning och liknande projekt.
Vi menar att nya radikala fiskemetoder -- exempelvis bomtrål -- skall miljöprövas innan de introduceras.
Forskning
Den svenska havs- och vattenforskningen är spridd på flera huvudmän. Det finns centra för grundläggande forskning som är knutna till universiteten i Stockholm, Göteborg och Umeå. Då de svenska vattnen omfattar så olika miljöer måste forskningen spridas geografiskt.
Det är med tillfredsställelse vi kan konstatera att satsningar nu -- till följd av bland annat moderata förslag -- gjorts på nya byggnader vid Askö och Kristineberg. Vidare har nybyggnad skett av havsfiskelaboratoriet i Lysekil.
En bättre samordning av den tillämpade forskningen är enligt vår mening önskvärd. Fiskeristyrelsen bör inte vara huvudman för forskning.
Det är också otillfredsställande att Fiskeristyrelsen representerar svensk fiskeforskning via havsfiskelaboratoriet i den internationella sammanslutning av forskare som benämnes ICES, vars främsta uppgift är att utfärda prognoser och lägga förslag till TAC, dvs. totala uttag av olika fiskarter.
Vid ett inträde i EG måste ett breddat samarbete inom havsforskningen komma till stånd. Det är då inte minst angeläget att den svenska havs- och vattenforskningen samordnas under en huvudman.
Vi föreslår därför att möjligheterna att lägga all tillämpad havsforskning under en huvudman undersöks.
Anslag till fiskevård m.m.
Under 70- och 80-talen har drygt 1 000 fiskevårdsområden bildats i Sverige med syftet att skapa en förvaltningsform för ägosplittrade fiskevatten så att de görs tillgängliga för bl.a. sportfiske. Staten, fiskevattenägarna och sportfiskarna har varit överens om att detta är angeläget.
Våren 1990 beslutade riksdagen (1989/90 1990/91:JoU14) att statsbidrag för bildande av fiskevårdsområden inte längre skall utgå. Enligt beslutet skall de som ansökt om bildande av fiskevårdsområdesförening före den 1 september medges statsbidrag även om förrättningen inte var avslutad vid utgången av år 1990. Fiskeristyrelsen äskade i årets budgetframställning under detta anslag 8 324 000 kr.
I årets budgetförslag är hela anslaget ''fiskevård m.m.'' struket. Detta är inte acceptabelt.
Före den 1 september hade ytterligare 875 ansökningar om bildande kommit in. Det sammanlagda behovet av statsbidrag beräknas till ca 27 miljoner kronor. De sökande har i dessa fall redan ådragit sig stora kostnader och har givetvis förutsatt att staten i enlighet med riksdagsbeslut skall erhålla statsbidrag.
Sportfiskarnas och fiskevattenägarnas organisationer har till uppgift att informera om och stimulera till såväl bildande av fiskevårdsområden som utförande av en god fiskevård. En viss organisationsersättning har därför utgått till dessa förbund ur detta anslag.
Fiskeristyrelsens förslag till anslag ''Bidrag till fiskevård m.m.'' bör, enligt vår mening, tillgodoses.
Beståndsvård
Särskild uppmärksamhet måste ägnas Östersjöns lax- och torskbestånd. Uppgörelsen med Sovjet om den s.k. Vita zonen innebar att det rovfiske som pågått där skurits ner kraftigt, om än inte tillräckligt. En fortsatt neddragning av tredjelandsfiske i den svenska zonen skapar möjligheter att återigen få upp torskstammen till en nivå som ger bättre utrymme för beskattning.
Försök att utplantera torsk i Bottenhavet, där vattnet har så låg salthalt att reproduktion inte är möjlig, är ett lovvärt initiativ. Utplantering av ål, lax och annan fisk i våra sjöar, vattendrag och vid våra kuster är ofta en bra satsning till gagn för fritids- och yrkesfiske.
Det finns stora laxbestånd i Östersjön som dock till ca 85 procent består av odlad lax utplanterad i reglerade älvar. Uppvandringen av lax i de naturreproducerande älvarna har ökat det senaste året men är ändå otillfredsställande. Internationella överenskommelser har träffats om de totala uttagen -- TAC -- av lax vilket kommer att få betydelse för framtiden. Det gäller dock att för framtiden noggrant följa utvecklingen av Östersjöns laxbestånd samt fortsätta att vidta åtgärder för att underlätta den naturreproducerande laxens uppgång i älvarna.
Av stor betydelse för beståndsvården är också tillsynen av att regler och bestämmelser efterlevs. Det krävs en utökad övervakning till havs för att kontrollera utländskt fiske i svensk zon. Fisketillsynen i skärgården och insjöarna måste också förbättras. En förstärkning av bevakningen under vissa perioder -- genom att exempelvis hyra in enheter eller använda militärfartyg -- kan begränsa olaga fiske och gagna fiskbeståndets tillväxt.
En tillsyn av det slag som sedan många år tillbaka funnits i Bohuslän, innebärande frivilliga tillsyningsmän som mot en ersättnig som i stort sett endast svarar mot deras omkostnader, skulle innebära en förstärkt övervakning.
Det fria handredskapsfisket på södra ostkusten
Genom riksdagsbeslutet om fritt handredskapsfiske på södra ostkusten gjordes stora intrång på vattenägarnas urgamla rätt till fiske, i de flesta fall utan ersättning för förluster och intrång.
De som utnyttjade sin fiskerätt för yrkesmässigt fiske har fått vidkännas förluster genom att redskapen skadats och förflyttats. Naturen har utsatts för ett ökat slitage och störningar av fågel- och djurlivet har inte kunnat undvikas.
Vilka skador som uppstått och hur stora förluster som åsamkats den enskilde är oklart. En utvärdering som belyser konsekvenserna av riksdagens beslut bör därför komma till stånd.
Fiskets framtid
I årets budget ges inga klara besked hur regeringen har tänkt sig fiskets framtid ens för det kommande budgetåret, vilket skapar ovisshet för fisket även på kort sikt.
Om regeringen, i enlighet med sitt löfte, anser att den svenska fiskenäringen skall få likartade förhållanden som fiskenäringen i andra EFTA-länder borde det redan nu lagts förslag i denna riktning.
Vi förutsätter därför att regeringen i en kommande proposition håller sitt löfte när det gäller avreglering och konkurrensneutralitet till övriga EFTA-länder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av ett aktivt miljövårdsarbete för fiskets vidareutveckling,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om villkoren för upplåtelse av fiskerättigheter,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tredje lands fiskerättigheter i den f.d. vita zonen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den svenska fiskerinäringens rätt att konkurrera på lika villkor med omvärlden,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om havs- och fiskeforskningen,
6. att riksdagen till Bidrag till fiskevård m.m. (nytt anslag) för budgetåret 1991/92 anvisar ett reservationsanslag på 8
324
000 kr.,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beståndsvård,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fiskeövervakning,
9. att riksdagen hos regeringen begär en utvärdering av konsekvenserna av det fria handredskapsfisket,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om oljeutvinning och sandsugning,1]
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöprövning av radikala fiskemetoder.
Stockholm den 23 januari 1991 Sven Eric Lorentzon (m) Jens Eriksson (m) Ingvar Eriksson (m) Carl G Nilsson (m) Ivar Virgin (m) Mona Saint Cyr (m) Birgit Henriksson (m) Hans Dau (m) Ingrid Hemmingsson (m) Anders G Högmark (m) Karl-Gösta Svenson (m)
1 1990/91:N293