Laxen utgör en mycket viktig resurs för fiske i olika former i Västerbotten. Vi kan gå långt tillbaka i tiden och finna att fiskets betydelse alltid varit stort. Ursprungligen var det fisket i älvarna med fasta redskap, nät, not m.m., som var de vanligaste fångstmetoderna.
Kustfisket efter lax med olika typer av fasta redskap (ryssjor, fällor m.m.) har under 1900-talet lagt beslag på en mycket stor del av det laxfiske som bedrevs i älvarna och utgör en mycket viktig resurs för fiskerinäringen i länet. Det beräknas att mellan 30 och 50 % av fångstvärdet härrör från laxfisket.
Intresset för sportfiske efter lax har tagit fart först sedan laxbestånden i älvarna minskat kraftigt, och därför har detta fiske ännu ej fått någon större omfattning. Tillgången på lax är för dålig.
Laxfiskets struktur har förändrats sedan 1950-talet i mycket hög grad, beroende på att en allt större del av fångsten tas i havet och framför allt i södra Östersjön. Denna utveckling har varit möjlig främst genom att redskap, båtar och annan utrustning har förbättrats. Danmark, Sverige och Finland har lett denna utveckling. Under senare år har även Sovjet tillkommit som laxfiskenation.
De goda förutsättningarna för laxfiske i Västerbotten har sin grund i att det har funnits ett antal älvar med bestånd av lax (och havsöring). Främst i de stora älvarna Umeälven/Vindelälven och Skellefteåälven, och därutöver finns det ytterligare ett tiotal som kan betraktas som laxvattendrag. Både Umeälven och Skellefteåälven är numera utbyggda, men ändock så finns det en mycket stor potential för ett laxfiske som baseras på de kvarvarande naturliga laxbestånden.
Laxfiskets reglering
Eftersom fisket i havet sker på uppväxande lax har fisket haft mycket negativa konsekvenser för laxen och särskilt då de vilda bestånden. Kravet om en reglering av laxfisket i havet började resas redan under slutet av 1960-talet och början av 1970-talet. Utredningen Lax (DS JO 1984:5) medförde att en del mera påtagliga försök gjordes för att få till stånd en reglering av laxfisket.
1983 drev fiskeristyrelsen igenom en reglering av laxfisket enbart vid kusten och i älvarna, trots att alla med kunskaper och insikter i frågan var helt eniga om att det förelåg ett för högt fångstuttag i havsfisket. Sedan dess har frågan om reglering av havsfisket bearbetats men aldrig kommit till någon lösning.
Mot bakgrund av den mycket kraftiga ökningen av det svenska havsfisket efter lax som skett undr 80-talet förefaller det märkligt att fiskeristyrelsen inte drivit igenom erforderliga regleringar av havsfisket. Eftersom det är i Sverige som flertalet av vattendragen med vilda laxbestånd finns borde det också innebära att vi med konkreta åtgärder skall visa vårt ansvar.
Om inga konkreta åtgärder omgående vidtas till skydd för Östersjöns naturreproducerande laxstammar, så kommer dessa att inom en snar framtid och för all framtid vara utslagna ur vår fauna. Frågan är allvarlig och måste snarast få en lösning genom beslut om fredning av lax i de till Sverige hörande uppväxtområdena i södra Östersjön och en nationell överenskommelse om fredning på laxens uppväxtområden i hela Östersjön. Därutöver behövs ytterligare begränsningar av fiske efter lax med mängdfångande redskap längs norrlandskusten samt i och strax utanför älvarna.
Turismen utgör en stor näringsgren där sportfiske efterfrågas av många. Möjligheterna att utveckla ett sportfiske som baseras på lax försvåras i mycket hög grad av överfiskningen som även är ett allvarligt hot mot våra vilda laxstammar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder till skydd för Östersjöns naturreproducerande laxstammar.
Stockholm den 24 januari 1991 Eivor Husing (s) Lena Boström (s)