Östersjöns bestånd av naturreproducerande -- vild -- lax hotas av utrotning. Detta får ej ske. Det största hotet mot den vilda laxen är det ökande fisket i Östersjön. Under de senaste 10--15 åren har fångsterna fördubblats och idag fångas mer än 3 000 ton lax per år. Andelen naturreproducerad lax är nu nere i omkring 15 % från att tidigare ha utgjort hela beståndet.
Laxens livscykel visar att den är beroende både av ett liv i älvar och ett liv i havet. Laxen går upp i älvarna och leker på hösten. Ungarna kläcks påföljande år. De stannar kvar i älven i tre år innan de går ut i havet. Då kallas fisken smolt. Sedan stannar fisken i havet i 2--4 år innan den är lekmogen och åter går upp i älven och kretsloppet är slutet.
Den låga andelen ''vild'' lax i fångsterna i Östersjön innebär att alldeles för få individer vandrar upp i våra norrlandsälvar för att leka. Detta får flera konsekvenser. Det ena är att de laxförande älvarnas produktionskapacitet utnyttjas dåligt, vilket i sig är slöseri med resurser, men det allvarligaste problemet är att den genetiska mångfalden urholkas. Ju färre laxar dessto större risk att de enskilda individerna är släkt. En minskad genetisk mångfald är ett hot mot artens existens, eftersom sårbarheten ökar.
Flera olika projekt har på olika sätt arbetat med att förbättra förutsättningarna för den vilda laxen. Ett sådant är projekt Västerbottenslax som startade 1988. Målsättningen är att öka uppgången av lax och havsöring i länets 140 mil laxälvar. Förhoppningen är att satsningen i slutändan skall skapa sysselsättning genom ökad turism.
Projektet finansieras med lika delar av staten, länets alla kommuner och näringslivet. Projektarbetet innebär bl a avelsarbete med älvtypiska laxarter, biotopåtgärder och åtgärder för att begränsa mynningsfisket.
Det största problemet är dock fisket i Östersjön. Det är av största vikt att detta fiske regleras och minskas. Följande åtgärder behövs: En fredningszon i centrala Östersjön skulle, enligt flera bedömare, vara tillräckligt för att på sikt rädda den naturreproducerade laxen. För att kompensera yrkesfisket bör man göra kompensationsutsättning av lax längs kustområdena i södra Östersjön. Staten måste ta ett större ansvar för den naturreproducerade laxens överlevnad. Med större ansvar avses mer pengar. Jämfört med våra nordiska grannar, satsar Sverige bara en tiondedel på fiskevård.
Den naturligt reproducerande ''vilda'' laxen är en naturtillgång som vi inte har råd att utrota. Därför behövs åtgärder nu.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att rädda den naturreproducerade laxen.
Stockholm den 23 januari 1991 Maggi Mikaelsson (v)