Sportfisket är en av våra allra största fritids- och friluftsaktiviteter, en folkrörelse som omfattar samtliga ålders- och socialgrupper. Intresset för sportfiske ökar också ständigt i landet. En undersökning gjord av Statistiska Centralbyrån (SCB) visade att ca två miljoner svenskar fiskade någon gång per år och att ca en miljon av dessa fiskade oftare än fem gånger per år. Vid SCB:s undersökning 1982/83 var motsvarande siffror 2,2 miljoner respektive 1,2 miljoner.
Anledningarna till detta stora och ökande sportfiskeintresse är bl.a. att sportfiske är en billig fritidsaktivitet. Sportfiske kan bedrivas av gammal som ung, män och kvinnor, handikappade etc.
Sportfisket har en mycket stor motivbredd, dvs. det rymmer många olika aktiviteter och är synnerligen lämpat som familjeaktivitet. Sportfisket har särskilt goda egenskaper vad gäller naturuppfostran av barn och ungdom. Allt detta gör sportfisket till en värdefull fritidsaktivitet, inte bara för den enskilde utövaren utan också för samhället. Från samhällets sida har man nu också börjat upptäcka sportfiskets stora betydelse, inte bara socialt och rekreativt, utan också för turismen, den svenska såväl som den utländska. Många olika satsningar planeras för att utveckla fisketurismen på många håll i landet.
Förutsättningen för en vidare utveckling av sportfisket som fritidsaktivitet är emellertid att en effektivare fiskevård planeras och genomförs. Resurserna är inte outtömliga och en mängd andra intressen gör anspråk på den befintliga vattenresursen. Sedan några år är sportfisket fritt runt hela vår kust samt i de fem största sjöarna, en mycket uppskattad reform. Men för att ytterligare utveckla dessa vatten för sportfiske måste medel avsättas såväl för fiskevård som för service. Inom enskilda vatten kan förvisso fiskekortsavgifter ge vissa medel för fiskevård, men för att kunna bibehålla och utveckla ett sportfiske för alla fordras ett tillskott av medel för insatser inom fiskevården.
Fiskevattensutredningen föreslog att för finansieringen av fiskevårdsåtgärder borde en allmän fiskevårdsavgift införas. Dvs. att alla som fiskar skulle lösa ett allmänt fiskekort med undantag av ungdomar under exempelvis 15 år. En sådan avgift skulle kunna inbringa uppemot 20 milj.kr. tll vård och utveckling av fisket. Fiskeristyrelsen lade i sin petita till 1987/88 års budget förslag om införande av fiskevårdsavgift för täckande av kostnader för fiskevården. Regeringen har hitintills varit avvisande till förslaget bl.a. av administrativa skäl. Enligt vår mening har införandet av ett fritt handredskapsfiske utefter våra kuster och de fem största insjöarna inneburit att betydande fiskevatten nu står till det allmänna fiskets förfogande. Det finns därför starka skäl att öka fiskevårdsinsatserna. Det bör med anledning därav prövas att täcka dessa kostnader genom en fiskevårdsavgift.
Vid tidigare riksdagsbehandlingar i denna fråga har förslaget avstyrkts. Motiveringen har varit att kostnaderna för administration, kontroll och tillsyn är svåra att beräkna. Enligt vår uppfattning kan dessa kostnader minimeras om fiskeorganisationen ges i uppdrag att ansvara för detta. Denna modell är ju redan prövad på jaktområdet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införandet av en allmän fiskevårdsavgift.
Stockholm den 23 januari 1991 Sven-Åke Nygårds (s) Anita Modin (s) Barbro Evermo Palmerlund (s) Bo Finnkvist (s)