Fiskerilånen är till stor nytta för förnyelse och förbättring av den svenska fiskeflottan. Hittills har staten årligen lånat ut ca 40 milj. kr. per år för detta ändamål. Uppgifter, bl.a. i regeringens s.k. krispaket från hösten 1990, gör gällande att regeringen har för avsikt att slopa dessa lån. Om så sker kommer många små yrkesfiskare att slås ut. Livskraftiga företag kommer att försvinna och arbetstillfällena kommer att bli än mindre i regioner där annat sysselsättningsalternativ saknas. Dessutom kommer nyrekryteringen av bl.a. ungdomar till yrkesfisket att försvåras avsevärt.
Efterfrågan på fiskerilån är större än den ram som tidigare varje år tilldelats fiskeristyrelsen för denna verksamhet. Detta visar också att lånen fyller en viktig roll i arbetet att åstadkomma bättre arbetsmiljö och större sjösäkerhet men också bättre ekonomi i de olika fiskeföretagen.
Om förslaget skulle bli verklighet innebär det att Sverige blir det första EFTA-land som tar bort detta stöd till fiskenäringen. Det är också viktigt att slå fast att det här inte rör sig om bidrag utan om lån som betalas tillbaka till staten mot en ränta som är 2/3 av den vanliga bankräntan. Att slopa denna form av lån skulle vara att gå rakt motsatt den väg som våra konkurrentländer gör i fiskepolitiken. Ett exempel på detta är att den norska regeringen nyligen föreslagit att ett ökat stöd med 300 milj. NKR skall utgå till det norska fisket.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av bibehållande av de statliga fiskerilånen.
Stockholm den 22 januari 1991 Sven-Olof Petersson (c) Elving Andersson (c)