Detta bidrag har använts till fiskevårdsförbättrande åtgärder och till förrättningskostnader för bildandet av fiskevårdsområden. Bildandet av fiskevårdsområden har verksamt bidragit till att allmänhetens tillgång till fiskevatten ökat. Mycket framgångsrika har resultaten av de fiskevårdsförbättrande åtgärderna varit.
Med hjälp av medel ur detta anslag har t.ex. distriktet i Göteborg och Bohus län av Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund, nedan kallat Distriktet, genomfört ett fiskevårdsarbete i Göteborg med omnejd med mycket gott och uppmärksammat resultat.
1986 släpptes exempelvis 3 000 laxungar ut i Vallgraven mitt inne i Göteborg. Efter några år ute i Atlanten har de nu växt sig stora och laxar på mellan 11-12 kg har fångats vid avelsfiske mitt inne i Göteborg. Laxen vandrar också längre upp i Mölndalsån och leker nedströms Papyrus fabriker mitt inne i Mölndal. Vid provfiske har konstaterats att det nu finns laxungar i Mölndalsån, för första gången sedan 1800- talet då nedsmutsningen av ån började.
Förutom ett resultat av en lyckad fiskevårdsinsats är detta också ett påtagligt och uppmärksammat bevis på att miljö- och vattenvården givit resultat. För allmänheten är det mycket tydligare än aldrig så fina tabeller på uppnådda mätvärden av vattnets kvalitet. Det bidrar till att höja allmänhetens och företagens vaksamhet mot föroreningsrisker och ger stimulans till att bli ännu bättre.
På samma sätt har Distriktet gjort insatser i många andra vattendrag i Göteborg och Bohus län, ofta i små bäckar, där laxöring och lax nu leker.
Dessa åtgärder har genomförts med ekonomiskt stöd ur rubricerade statliga anslag på 5 milj.kr./år -- för hela landet.
De frivilliga insatser som Distriktet utfört med hjälp av erhållet anslag på 50 000--75 000 kr./år har mångfalt förmerat värdet av anslagen.
I jordbruksdepartementets budget för år 1991/1992 föreslås att bidraget för fiskevård bör dras in. Kostnaderna bör i stället täckas av de fiskekortsinkomster eller arrendeavgifter som vattenägarna erhåller.
Fisket är sedan urminnes tider i huvudsak fritt på västkusten, liksom numera i de flesta vatten i vårt land efter riksdagens beslut därom 1984. Distriktet, som till större delen arbetar med åtgärder som gynnar det fria fisket, anser att slopandet av anslaget är mycket olyckligt.
Distriktets möjligheter att få inkomster från fiskekort eller arrendeavgifter av någon betydelse för den fiskevård de utför och vill fortsätta att utföra är redan utnyttjade. De medel som tas in används till fiskevårdande åtgärder till sista kronan. Fiskevårdsinsatser i områden där fritt fiske råder måste därför finansieras på annat sätt än genom avgifter i form av fiskekort och arrende.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av stöd till fiskevårdsåtgärder.
Stockholm den 23 januari 1991 Sten Östlund (s) Doris Håvik (s) Inga-Britt Johansson (s) Torgny Larsson (s) Marianne Carlström (s) Anneli Hulthén (s)