Enligt vad vi erfarit är verksamheten vid Kälarne fiskeriförsöksstation hotad. Vi motsätter oss bestämt en eventuell nedläggning, då vi anser att Kälarne fiskeriförsöksstation är av avgörande betydelse för fiskodlingens, men också fritidsfiskets och fiskevårdens utveckling i norra Sverige. En nedläggning skulle få svåra konsekvenser för fiskodlingen, som är en relativt nyetablerad näringsgren.
Ett långsiktigt utvecklingsarbete pågår med Vattenbruksstiftelsen som en pådrivande part. Vattenbruksstiftelsens strategi för överlevnad för norra Sveriges fiskodlingsföretag innebär bl.a. att säkra hemmamarknaderna regionalt och nationellt. Kortsiktigt genom att förbättra avsättningsmöjligheterna för regionens odlade regnbågslax och långsiktigt genom att utveckla rödingen till en högkvalitativ och lönsam odlingsfisk.
I Kälarne bedrivs sedan 1984 ett arbetsprogram för regnbåge som numera i den tredje generationen stöds i ett treårigt program av stiftelsen. Sedan 1985 pågår i Kälarne ett avelsprogram för röding som nu påbörjat sin andra generation. Det finns dessutom planer att, som en del av ett stort upplagt nytt program för utveckling av röding som odlad fisk i norra Sveriges inland och fjälltrakter, förlägga ytterligare avgörande utvecklingsinsatser till Kälarne.
Det nya rödingsprogrammet omfattar forsknings- och utvecklingsarbete för ca 30 milj.kr. där Vattenbruksstiftelsen nu förhandlar om stöd på 9,7 milj.kr. från det särskilda strukturanslaget för Norrbotten, Västerbotten och Jämtlands län. Övriga kostnader beräknas till större delen bli täckta genom insatser från berörda näringslivsintressenter. Målet för rödingsprogrammet är att 1995 -- 1996 nå en ökad volym på 1 500 ton med en total omsättning i odling, förädling och distribution om 130 milj.kr. Det bör innebära ett nettotillskott om ca 260 arbetstillfällen i Norrlands inland.
För både regnbågs- och rödingsprogrammen saknas alternativ till Kälarne som plats för avelsarbetet. Redan har i storleksordningen 5 milj.kr. investerats i avelsutveckling för vart och ett av programmen i Kälarne. En flyttning kan betecknas som mycket problematisk på grund av det allvarliga läget med fisksjukdomar i andra delar av landet, risken för förlust av kompetent personal från Kälarne och bristen på lämpligt utrustade lokaler på annat håll.
Vi kan konstatera att i Kälarne har de senaste åren investerats ca 30 milj.kr. i byggnader och avancerade tekniska installationer med sikte på utvecklingsarbete inom fiskodling. Kälarne, Sveriges enda nationella försöksanläggning för laxfiskearter i inlandet. Vattenbruksnäringen saknar helt egna anläggningar för försöksverksamhet. Kälarne är också en av Sveriges största genbanker för laxfiskearter med ett stort antal olika arter och stammar, inte minst röding. Där finns också de enda odlade avelsstammarna av Gullspångslax och Gullspångsöring som är avgörande för det stora fiskeprojektet Laxfond Vänern. För fiskodlarna i norra Sverige är smittskyddsenheten och produktionen av rom och sättfisk i Kälarne också av avgörande betydelse.
Av det vi här anfört torde det framgå hur viktig en fortsatt verksamhet i Kälarne är.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad vi anfört om fortsatt verksamhet på fiskeriförsöksstationen i Kälarne.
Stockholm den 23 januari 1991 Nils-Olof Gustafsson (s) Rune Berglund (s)