Nu och då kan vi läsa i dagstidningarna om att Östersjölaxen är utrotningshotad. Några dagar senare står att läsa i samma tidningar att det finns enormt med lax i Östersjön. Båda påståendena är dessutom riktiga, vilket föranleder en förklaring.
Rekryteringen av lax till Östersjön sker dels genom utvandring av laxungar från det fåtal älvar som har kvarvarande reproduktionsområden, dels genom utsättning av odlade laxungar i de älvar där lekplatser och uppväxtområden förstörts genom vattenkraftsutbyggnad.
Under den senaste 15-årsperioden har utsättningarna av odlade laxungar mer än fördubblats samtidigt som utvandringen av naturreproducerade laxungar från de ''naturliga'' älvarna successivt minskar. De naturreproducerade laxungarna utgör idag ca 10 % av rekryteringen till Östersjön och andelen odlade laxungar är således ca 90 % vilket förklarar den stora mängden lax i Östersjön.
Under samma tidsperiod har laxfångsterna i Östersjöområdet ökat från ca 2 000 ton/år till ca 3 000 ton/år. Ökningen hänför sig till havsfisket på laxens uppväxtområden i egentliga Östersjön där alla älvars laxbestånd är blandade och där fisket därför drabbar alla älvbestånd proportionellt lika. Detta kraftiga fiske i havet medför att andelen laxar som överlever till lek minskar drastiskt. Då det behövs ca 25 gånger fler föräldrapar i en naturlig lek än i en odling för att ge samma mängd utvandringsfärdiga laxungar är det främst de naturreproducerade laxbestånden som drabbats. Följden har blivit att dessa laxbestånd håller på att utrotas då alltför få leklaxar tillåts att nå sina lekplatser.
De naturlaxförande älvarnas kapacitet för produktion av laxungar utnyttjas i nuläget endast till 10--20 %. Detta har med stor sannolikhet redan medfört genetiska skador på vissa älvars laxbestånd. Denna, främst för de oersättliga naturbestånden, katastrofala situation har ingående beskrivits i utredningen ''Lax'' (Ds Jo 1984:5). Utredningen presenterade bl.a. åtgärdsförslag som möjliggör en nyttjande- och bevarandeplan för Östersjöns laxbestånd. Planen har två huvudkomponenter; dels att laxen fredas på sina uppväxtområden i Östersjön varigenom naturlaxen räddas, dels att med fördröjd utsättning av laxungar på strategiska kustavsnitt bibehålla ett yrkesfiske efter lax som kompensation för det uteblivna traditionella havsfisket.
Metodiken har provats i stor skala och metodens användbarhet har bekräftats i rapporten ''Fördröjd utsättning och fredningsområde -- räddningen för laxen och laxfisket i Östersjön''. Arbetet har genomförts av en referensgrupp på uppdrag av fiskeristyrelsen. Laxutredningens förslag har dock inte resulterat i några konkreta åtgärder.
Jordbruksutskottet behandlade våren 1990 regeringens proposition 1989/90:123 angående fisket. Propositionen och utskottets betänkande (1989/90:JoU22) berörde laxfisket och den naturreproducerade laxens situation. Utskottet konstaterade att man delar i allt väsentligt den mening som uttryckts i proposition beträffande laxfisket och vården av laxens reproduktionsområden. Som jordbruksministern anför bör laxfisket utformas så att det inte hotar de naturreproducerade laxstammarna och så att deras genetiska mångfald bevaras. Alla fiskande har ett gemensamt ansvar för att medverka till att rädda den naturreproducerade laxen. Det är nödvändigt att vidta ytterligare effektiva åtgärder för att skydda den. Åtgärderna måste beröra såväl älv- och kustfiske som det traditionella havsfisket.
Med facit i hand kan nu konstateras att den totalt tillåtna fångstmängden, TAC, (Total Allowable Catch) av lax i Östersjön på 3 350 ton för 1991 ligger i nivå med de fem senaste årens fångstuttag och innebär således ingen egentlig begränsning. Efterlevnaden av en TAC är dessutom mycket svår att kontrollera. Internationella Havsforskningsrådet (ICES) har efter beräkningar rekommenderat en TAC på högst 1 550 ton/år för att ej hota laxbestånden i Östersjön. Vidare att fiskeristyrelsen, som ansvarigt statligt verk, avstått från att fullfölja regeringens och riksdagens intentioner avseende begränsningen av laxfisket. Vid fiskeristyrelsens sammanträde 1990-12-10 beslutade styrelsens majoritet således att inte införa några ytterligare begränsningar av vare sig älv- och kustfisket eller det traditionella havsfisket.
Om inga konkreta åtgärder omgående vidtas till skydd för Östersjöns naturreproducerade laxstammar så kommer dessa att inom en snar framtid och för all framtid vara utslagna ur vår fauna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att skydda den naturreproducerade laxen i enlighet med vad som redovisats i motionen.
Stockholm den 18 januari 1991 Åke Wictorsson (s) Leif Marklund (s) Sten Östlund (s)