Sportfisket, dvs. fiske med handredskap för nöje och rekreation, har under de senaste decennierna utvecklats till en av svenska folkets viktigaste friluftssysselsättningar.
En nyligen av fiskeristyrelsen och SCB genomförd omfattande undersökning (Fritidsfiske 90) visar att hela 2,8 miljoner personer i åldersgruppen 18--74 år är intresserade av fiske och att 2,1 miljoner av dessa utövade fiske de senaste 12 månaderna.
70 % fiskade enbart med handredskap (sportfiskare). Det kan också nämnas att antalet fisketillfällen under ett år uppgick till 34 miljoner och att ca 600 000 personer turistfiskade totalt 5,3 miljoner dagar. Sportfiskarna spenderade senaste året ca 2 miljarder kronor på sin aktivitet. Därtill kommer ungefär lika mycket för inköp av båt, campingutrustning m.m. Sportfisket är också den mest jämlika av alla friluftsaktiviteter, det ger goda resultat inom förebyggande hälsovård samt tar tillvara människors natur- och miljövårdsintresse.
Trots sportfiskets omfattning och stora värde så har samhällets och inte minst statens insatser för att utveckla verksamheten varit av ytterst liten omfattning. 1973 års Fiskevattenutredning presenterade flera förslag, bl.a. skulle sportfiske och fiskevård finansieras genom en särskild allmän fiskevårdsavgift.
Utredningen resulterade emellertid tyvärr inte i några konkreta åtgärder. Enda undantaget blev att fiskeristyrelsen fick ett särskilt anslag på ca 5 milj.kr. att disponeras för statligt stöd till fiskevård och bildande av fiskevårdsområden. Dessutom får Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund (Sportfiskarna) och Sveriges Fiskevattenägareförbund bidrag från anslaget till speciella projekt (ca 1 milj.kr.). Dessutom har handredskapsfisket i mitten på 1980-talet blivit fritt efter södra ostkusten och i de stora insjöarna.
Sportfiskets omfattning och värde borde enligt vår uppfattning motivera ett betydligt större engagemang från samhället och inte minst från statens sida. Sportfiskefrågorna borde således på ett helt annat sätt avspeglas i den statliga fiskeriadministrationen. I det förslag till omorganisation av fiskeristyrelsen som regeringen avser att redovisa i en tilläggsproposition, bör därför trots rationalisering av verket en enhet inrättas för sportfiskets speciella frågor.
Anslaget för fiskevård m.m. har på intet sätt motsvarat behovet. Väl motiverade ansökningar motsvarande ca 25 milj.kr. har således förelegat. Trots detta har bidraget betytt mycket för en förbättrad fiskevård och utveckling av sportfisket, bl.a. genom att det stimulerat till insatser från vattenägare och sportfiskare samt i många fall varit en förutsättning för kommunala bidrag.
Bidraget har inte ökat sedan det infördes i början av 1980-talet utan uppgår innevarande budgetår till 5,324 milj.kr. Från Sportfiskarna har i olika sammanhang yrkats att bidraget skall höjas kraftigt. I årets budgetproposition föreslås i stället att anslaget skall utgå.
Allmän fiskevårdsavgift
Sportfiskarna har också ställt sig positivt till införande av en allmän fiskevårdsavgift. Principerna för en sådan avgift har Sportfiskarna formulerat enligt följande:
En avgift skall syfta till att främja en långsiktig fiskevård och tillsyn,att tillgodose sportfiskets servicebehov,att främja sportfiskets allmänna utveckling, information och utbildning.
Allt insjöfiske samt fiske efter lax och havsöring i hav och längs kust skall omfattas av avgiftsplikt.
Avgiftens storlek förslås att i 1991 års penningvärde uppgå till 50 kronor.
Befrielse från avgiften bör kunna ske i vissa fall: Personer som fiskar efter andra arter än lax och havsöring efter kust och i hav.Barn och ungdom under 16 år. Fiskerättsägare som fiskar i eget vatten.Licensierade yrkesfiskare.
Medel som inflyter genom fiskevårdsavgiften bildar en särskild fiskevårdsfond med kammarkollegiet som förvaltningsmyndighet. Bestämmanderätt över fondmedlens användning anförtros en fondstyrelse. I styrelsen, som utses av regeringen, bör ingå en representant för vardera Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Sveriges Turistråd, Fiskeristyrelsen och Sveriges Fiskevattenägareförbund. Dessutom utses en ordförande efter förslag från Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund.
Var och en som upplåter fiskerätt till annan skall vara skyldig att tillse att den, vilken fiskerätten upplåtits till, har erlagt fiskevårdsavgift.
På enskilt fiskevatten och allmänt vatten får kontroll utövas av den ordinarie statliga tillsynen.
För fiskevårdsavgiften kan lämpligen samma system för administration och uppbörd tillämpas som gäller för jaktvårdsavgiften.
Administrationen kan skötas av Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund.
Det statliga anslaget till fiskevård m.m.
Regeringen föreslår i budgetpropositionen att anslaget till fiskevård m.m. slopas och att fiskevattenägarna skall kompensera sig för detta genom ökade fiskekortspriser och arrendeavgifter. Förslaget om fiskevårdsanslagets indragande innebär försämrade förutsättningar för fiskevård och därmed också fisket. Det ger minskade möjligheter att vårda vår värdefulla vattenmiljö -- något som blir alltmer viktigt. Beslutet om frisläppande av handredskapsfisket efter södra ostkusten och i de stora insjöarna innebar bl.a. att de tidigare utsättningarna av fiskyngel upphörde hos de enskilda fiskevårdsföreningarna. Den utvidgade allemansrätten har endast i begränsad utsträckning mötts av ökade insatser från samhällets sida. Dessa kommer nu att helt upphöra. Inga bidrag kan heller utgå till bildande av fiskevårdsområden enligt riksdagens tidigare beslut. Slopande av fiskevårdsbidraget får också förödande konsekvenser för sportfiskarnas och vattenägarnas organisationer.
Med hänsyn till det aktuella budgetläget bör därför vidgade förutsättningar för fiskevård skapas genom införande av den av tidigare statliga utredningar och fiskets organisationer föreslagna allmänna fiskevårdsavgiften.
Förenklade bestämmelser
Lagstiftningen på fiskets område är fortfarande ytterst krånglig och sportfiskets utveckling hämmas bl.a. av en rad olika bestämmelser. Detta är helt omotiverat då bestämmelserna är tillkomna för att skydda våra värdefullaste fiskarter för överfiskning genom mängdfångande redskap (nät, ryssjor etc.). Sportfisket utgör normalt inget hot mot fiskbestånden.
Fiskeristyrelsen har hos regeringen begärt en översyn av fiskerilagstiftningen syftande till färre och enklare fiskebestämmelser. Vi anser det angeläget att en sådan översyn kommer till stånd snarast möjligt och ambitionen bör vara att åstadkomma en särskild sportfiskestadga gällande för hela landet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av en speciell enhet för sportfiskets olika frågor inom fiskeristyrelsen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade resurser till fiskevård genom en allmän fiskevårdsavgift,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fiskerilagstiftningen bör ses över i syfte att åstadkomma en särskild sportfiskestadga gällande för hela landet.
Stockholm den 18 januari 1991 Åke Wictorsson (s) Aina Westin (s) Eva Johansson (s) Christina Pettersson (s) Lennart Andersson (s)