Sockernäringen på Öland och Gotland skall utvecklas, inte avvecklas !
I många år har betodlarna och de anställda vid sockerbruken på Öland och Gotland tvingats leva under ständigt hot om nedläggning. Inom ramen för jordbruksprisregleringen har livsmedelskonsumenterna årligen betalat i storleksordningen 25 miljoner kronor till Sockerbolaget (tidigare Volvoägt, numer Volvo/staten-ägt) för att produktionen på öarna skulle upprätthållas. Pengar som aldrig användes till framsynta satsningar för att utveckla öbruken. Nu kommer regeringen med det definitiva beskedet: öbruken ska läggas ner. Först Mörbylånga 1992 och sedan Roma 1995. Vänsterpartiet accepterar inte detta miljö-, natur-, sysselsättnings- och regionalpolitiskt katastrofala beslut.Vårt samhälles grundläggande problem är att produktion, konsumtion och avfallshantering inte inlemmats i kretslopp, som liknar naturens egna. I stället föröder vi jordens naturresurser och skapar växande miljöproblem. En större del av produktionen måste baseras på de areella näringarna. Sockerbetan är en råvara, som kan användas förutom till sockerproduktion också till energi (etanol) och som industriråvara (bioplast). Produkterna finns redan, t ex bärkassar men också hårdplaster. Det som behövs är ett intensivt praktiskt utvecklingsarbete i produktionen under de närmaste åren.
Sockerbetan har också genom sin långa vegetationsperiod miljömässiga fördelar, då näringsämnesläckaget hålls nere.Ett uttalat och av alla accepterat mål för den nya livsmedelspolitiken är ett jordbruk som tar stor naturvårdshänsyn och där naturbetesmarker bevaras eftersom de utgör värdefulla växtplatser för många utrotningshotade växter och även erbjuder småviltet naturliga levnadsbetingelser. Nedläggning av öbruken motverkar dessa ambitioner. Betodlingen ingår i ett jordbruk som också inbegriper djurhållning, och betodlingen är en nödvändig del. Utan den faller helheten. Det nuvarande stödet är i själva verket en jämförelsevis billig och kostnadseffektiv naturvårdinsats. Den kan inte tillnärmelsevis ersättas med de knappa anslagen för NOLA (naturvårdsåtgärder i odlingslandskapet) och för landskapsvård.Vi befinner oss i en ekonomisk svacka. Sysselsättningen måste värnas. För Öland och Gotland får nedläggning av bruken långtgående konsekvenser inte bara för dem som är direkt sysselsatta med odlingen eller förädlingen. Det påverkar hela öarnas näringsstruktur ytterst ofördelaktigt.
En framsynt näringspolitik kan inte koncentreras till de stora etablerade företagen i de mogna (t.o.m. övermogna) branscherna. En framsynt näringspolitik måste satsa på att utveckla det nya och framtidsinriktade. Näringar som sysselsätter människor i hela landet inte bara i storstadsregionerna, näringar som för kulturarvet vidare och utvecklar det, näringar som ger människor ett meningsfullt arbete och som ger hopp om en framtid inom de ekologiska ramarna.
Vi avvisar regeringens förslag om nedläggning av öbruken. Vi kräver i stället utveckling genom framtagande av nya produkter från sockerbetorna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bevara och utveckla sockernäringen på Öland och Gotland.
Stockholm den 4 mars 1991 Annika Åhnberg (v) Jan Strömdahl (v) Alexander Chrisopoulos (v) Jan-Olof Ragnarsson (v) Rolf L Nilson (v) Bengt Hurtig (v) Viola Claesson (v)