Hundratals växter och djur är hotade av skogsbruket i Dalarna. Det kan till och med röra sig om mer än tusen arter. I den nyutkommna boken ''Dalaskogen till minne?'', som Naturskyddsföreningen i Dalarna gett ut, redovisas detaljerat hur omfattande och allvarligt problemet är. För att bevara skogens mångfald till kommande generationer måste skogsbruket upphöra med att vara så intensivt, storskaligt och heltäckande som idag. Ett verkligt mångbruk måste till där alla växter och djur som finns i Dalarna kan överleva i livskraftigt bestånd.
Flera arter har utrotas från Dalarna och många andra ser ut att gå samma väg om inget görs. Samtidigt är den skyddade arealen urskog nedan fjällen endast 0.5 procent. För att råda bot på dagens missförhållanden måste: värdefulla urskogar, sumpmarker, lövskogar, klibbalkärr och liknande skyddas,en naturvårdsplanering finnas som möjliggör spridning och genutbyte mellan arterna i dessa områden. På så sätt skapas livskraftiga stammar av växter och djur,skogsbruket alltid ta naturvårdshänsyn och syfta till att aktivt bevara mångfalden.
Sverige har ratificerat Bernkonventionen där man förbundit sig att skydda hotade arter och deras biotoper.
Trots detta har verkligheten visat att detta är otillräckligt. Främst därför att tolkningen av Naturvårdslagens paragraf 21 har gjorts utifrån ekonomiska vinstkrav och samtidigt är samhällets resurser otillräckliga på detta område.
Den ideella naturvårdens representanter har under de senaste tio åren gång efter annan sett att för djur- och växtliv värdefulla områden i avancerad takt förvandlats till av skogsindustrin exploaterade områden.
Olika obyråkratiska grepp måste prövas för att uppnå ett bevarande av de arter av naturskog som finns kvar och som har betydelse för ett ekologiskt riktigt skogsbruk för omkringliggande marker.
Dalarna kunde som föregångslandskap i en försöksverksamhet pröva nya former för ett uthålligt skogsbruk som inte utarmar och utrotar djur och växtarter.
Försöksverksamheten kräver stora ingrepp i skogsnäringen. Följande utgångspunkter kan ligga till grund:Den ideella naturvården i landskapet får till uppgift att utifrån de inventeringar och taxeringar som redan är gjorda ge 5 % av skogsarealen ett intensivt totalskydd. Inga ingrepp får ske under en tvåårsperiod. Under två år får den ideella naturvården upprätta skötselplaner för de avsatta områdena utifrån ekologins behov. Skogen kan i vissa fall också brukas genom metoder som lämmnar ekosystemet i balans.För att ingen mindre skogsägare skall drabbas oskäligt skall avsättningen göras progressiv så att de större markägarna, bolag etc får avsätta en större del.
Naturligtvis är detta ett stort ekonomiskt ingrepp. Samtidigt är det nödvändigt med sådana ingrepp för att i framtiden skörda frukterna av att skogen kan bevaras och där bibehålla en genbank i levande växter och djur som är ovärderlig för den odlade skogen.
De resurser som den ideella naturvården behöver för att förverkliga denna försöksverksamhet bör anslås och kanaliseras genom länsstyrelsen. En sådan försöksverksamhet som här föreslås kräver säkert någon form av lagstiftning eller regler liknade s.k. frikommunsförsök. Regeringen bör återkomma med förslag.
Med hänvisning till det anförda föreslås
att riksdagen hos regeringen begär förslag om försöksverksamhet med skötselplaner i Dalarna för ett uthålligt skogsbruk i enlighet med vad som i motionen anförts.
Stockholm den 25 januari 1991 Lars-Ove Hagberg (v)