Sammanfattning
Skogen är Sveriges mest värdefulla naturresurs. Skogsnäringen är en av Sveriges mest betydelsefulla industrigrenar. Den svenska skogen kommer -- om den förvaltas väl -- att kunna spela en betydelsefull roll i Sverige även i framtiden.
I vissa regioner spelar skogsnäringen en dominerande roll för sysselsättningen. Ca 40.000 personer är direkt sysselsatta inom skogsbruket och den svenska skogsindustrin sysselsätter ca 140.000 personer. Skogsnäringens betydelse för Sveriges ekonomi kan därför knappast övervärderas. Skogsindustriernas exportnetto uppgår till ca 55 miljarder kronor årligen.
Den svenska skogen svarar också för värden som inte går att mäta i ekonomiska termer. Skogen är en källa för rekreation. Bär- och svampplockning och jakt är betydelsefulla fritidsintressen för många människor. Skogen svarar också för stora naturvärden. Under 1990- talet kommer kraven på ökad naturhänsyn inom skogsbruket att öka. Enligt vår mening bör ett mer mångfasetterat skogsbruk frammanas genom avreglering och ägandespridning, bl.a. genom utförsäljning av statligt ägd skogsmark. Lagstiftningen skall enligt vår mening skydda skogen från ingrepp som inte är förenliga med en långsiktig naturvårdshänsyn.
Skogsbruket har under de senaste tio åren varit kringgärdat av detaljerade regleringar. Regleringarna saknar motstycke; de statliga bestämmelserna har inte bara reglerat när skogen skall brukas, utan också hur.
1990 tillsattes en skogspolitisk utredning. Vi anser att utredningens viktigaste uppgift är att avreglera det svenska skogsbruket. En omfattande avreglering skulle gagna såväl skogsbrukarnas som naturvårdens intressen.
Skogslagstiftningen skall, enligt vår mening, syfta till att skogen förvaltas väl och att betydelsefulla naturvärden skyddas. Därvid skall också återbeskogningen säkras till gagn för en långsiktig virkesproduktion. I klartext innebär detta att alla detaljerade skötselföreskrifter skall avskaffas.
Under 1990-talet måste skogsnäringen ges möjlighet att verka på en fri marknad. Uttaget av virke skall styras av den rådande efterfrågan. Träfiberlagen skall avskaffas.
Det finns ett klart samband mellan jordbruket och skogsbruket. Försämrade förutsättningar för dessa näringar hotar landsbygdens vidareutveckling.
De ekonomiska prognoserna är dystra. Sverige tycks vara på väg in i en djup lågkonjunktur. Skogsnäringen är konjunkturkänslig och konsekvenserna av regeringens ekonomiska politik låter inte vänta på sig. Investeringar läggs på is och arbetskraft permitteras. Skogsbruket brottas med försämrad lönsamhet. På skogsområdet måste en rad angelägna förändringar göras i skattelagstiftningen.
Skogsvårdsavgiften måste avskaffas.
Kräftgången i svensk ekonomi måste brytas. Svensk industri måste återfå sin framtidstro. Detta förutsätter en energi- och Europapolitik som inger förtroende.
Framtidsperspektiven för skogen
Svensk skogsnäring i framtidens Europa
Trots dagens avmattade skogskonjunktur bedöms skogsindustrin som en lovande tillväxtbransch. Svensk skog har goda förutsättningar att också i framtiden ge betydande bidrag till landets ekonomi. Hur stort detta bidrag blir avgörs dels av hur mycket avverkningsbar skog som kommer att finnas och dels vilka förutsättningar för en utbyggnad av svensk skogsindustri som kommer att skapas. Det är 1990-talets skogs-, skatte- och energipolitik som avgör villkoren för svensk skogsnärings utvecklingsmöjligheter.
Skogsindustrins produkter kommer också framöver att möta hård internationell konkurrens. Snabbväxande råvaror från lågkostnadsländer och alternativa material skruvar upp kraven på kostnadseffektivitet, rationella metoder och avancerad produktutveckling.
Ca 80 procent av skogsindutrins produktion går på export, huvudsakligen till Europa. Europa är också i framtiden svensk skogsindustris huvudmarknad, vilket tydligt understryks av de senaste årens expanderande investeringar i vidareförädlings- och marknadskapacitet i Europa.
Mycket tyder på att den framtida efterfrågan på skogsprodukter kommer att stiga samtidigt med befolkningsoch välståndsutvecklingen. I Europa är det särskilt papperskonsumtionen som ökar. Sedan 1982 har den ekonomiska tillväxten i OECD-området varit 28 procent medan pappersförbrukningen gått upp med 40 procent. Prognoserna pekar i samma riktning. Papperskonsumtionen per person är t.ex. i Sverige 245 kg vilket kan jämföras med 150 kg som genomsnitt i OECD- området. I Östeuropa är den 40 kg. International Institute för Applied Systems Analysis, IIASA, i Wien har nyligen presenterat prognoser för Europas råvarubalans på 2000- talet. Resultatet pekar entydigt på ett växande virkesunderskott på 50--100 miljoner kubikmeter i Europa något decennium in på 2000-talet. Virkesbristen gäller Europa som helhet men inom Europa är de nordiska skogarna också i fortsättningen den i särklass största nettoleverantören. Andra virkesbalansstudier, t.ex. FAO:s ''European Timber Trends and Prospects'' ger i stort samma bild.
Virkesbehovet ökar också globalt sett. I de flesta länder och regioner växer en ordnad skogsproduktion fram, som på de flesta håll konsumeras av den ökande inhemska efterfrågan. Det är således osäkert om man i framtiden kommer att kunna importera ved till Europa från andra världsdelar.
Framtidsbedömningarna visar att de nordiska skogarna kommer att spela en avgörande roll i Europas framtida råvaruförsörjning. Trots en förutsedd kraftig expansion av returpapper såsom råvarubas kommer behovet av färsk fiber att vara stort. Returfiber slits successivt ut och resurssystemen måste hela tiden fyllas på med nytt material.
Mot denna bakgrund av en kommande virkesbrist och expanderande marknadsmöjlighet i Europa är det således ytterst angeläget att Sveriges skogar sköts effektivt och ambitiöst. För att framtidschanserna skall tas tillvara behöver skogsnäringen klara besked i grundläggande näringspolitiska frågor. Detta har inte varit fallet under senare år och är en förklaring till skogsindustrins tveksamhet att investera i ny kapacitet i Sverige. Medlemskap i EG ger även svensk skogsnäring möjlighet att konkurrera på lika villkor med omvärlden.
Ökad naturhänsyn
Skogen är en mycket betydelsefull naturresurs och en källa för rekreation. De mycket små rester som finns kvar av urskogar eller urskogslika skogar bör i största möjliga utsträckning bevaras. De har ofta en specialiserad flora och fauna och utgör också något av en skoglig genbank. Sumpskogarna har -- liksom skogarna på öarna i Östersjöns skärgårdar -- tilldragit sig naturvårdens intresse genom att de ofta är mycket artrika och kan ha en lång kontinuitet. Särskild uppmärksamhet måste ägnas åt dessa skogar, så att skogsbruket tar nödvändig naturhänsyn.
Under 1990-talet kommer allt större krav att ställas på ökad naturvårdshänsyn inom skogsbruket. Vi menar att skogsbruket bör befrias från onödig detaljreglering och därmed ges möjlighet att ta större naturvårdshänsyn. Minskad detaljreglering skapar dessutom bättre förutsättningar för utveckling av nya och mer skonsamma metoder. Det är mot denna bakgrund riktigt att regeringen i årets proposition avskaffar det så kallade 5:3-bidraget.
Sveriges Lantbruksuniversitet bedriver forskning för ett naturanpassat skogsbruk, vars mål äratt vidmakthålla oumbärliga, livsviktiga ekologiska processer och system, att bevara den naturliga genetiska variationen,att säkerställa ett uthålligt, långsiktigt nyttjande av arter och ekosystem.
Forskningen syftar till att utveckla alternativa skogsbrukssätt. Bland metoderna märks ett mera utvecklat blädningsskogsbruk och naturlig föryngring med hjälp av fröträd. Det är angeläget att följa utvecklingen på detta område.
I vissa områden -- exempelvis det fjällnära skogsområdet -- kan särskilda regler vara befogade.
Den 6 december 1990 fattade riksdagen beslut om skogsbruket i de fjällnära skogarna. Beslutet -- som var ett resultat av en kompromiss mellan socialdemokraterna, centern och folkpartiet i jordbruksutskottet -- har utsatts för hård kritik från såväl naturvårdens som skogsbrukets sida. De nya reglerna ökar byråkratin och krånglet utan att för den skull klargöra vad som gäller för skyddet och brukandet av de fjällnära skogarna.
Vårt förslag syftade till att lösa konflikterna mellan naturvården och skogsbruket. Enligt vår mening bör naturvärdesinventeringarna i det fjällnära skogsområdet forceras. Resultatet av inventeringarna skall utmynna i en tregradig skyddsklassning.
Skyddsklass ett skall omfatta områden med mycket stora naturvärden. I princip bör inga ingrepp tillåtas i dessa områden. Skyddsklass två skall omfatta skyddsvärda områden där ett skonsamt skogsbruk kan tillåtas.
Om myndigheternas krav innebär försvårad markanvändning skall markägaren självfallet vara berättigad till ersättning.
I skyddsklass tre kommer generella naturaktsamhetskrav att gälla men i övrigt skall markägaren kunna bedriva skogsbruk i normal omfattning.
Försurningen utgör ett allt större hot mot skogen. Den största delen av svavelutsläppen kommer från andra länder, vilket visar på behovet av internationella åtgärder.
Socialdemokraterna och folkpartiet beslöt i samband med skatteomläggningen att införa en speciell svavelskatt som står i proportion till svavelutsläppen. Intäkterna skall användas för att finansiera skatteomläggningen. Detta är ohederligt. Miljöavgifter skall enligt vår mening användas för att förbättra miljön.
Vi anser därför att svavelskatten skall omvandlas till en svavelavgift. Intäkterna skall i första hand användas för att reparera försurningsskadorna, exempelvis genom intensifierad kalkningsverksamhet och forskning.
Avreglera skogsnäringen
Det finns ingen annan näringsgren som är så utsatt för detaljregleringar som skogsbruket. En av de viktigaste skogspolitiska uppgifterna under 1990-talet är därför att avskaffa i stort sett all detaljreglering på området.
Det är markägarna -- inte politikerna -- som skall bestämma hur och när skogen skall brukas. Skogsvårdslagstiftningen skall därför inte innehålla några skötselföreskrifter. Lagstiftningen skall, enligt vår mening, syfta till att skogen förvaltas väl och att betydelsefulla naturvärden skyddas. Därvid skall också behovet av återbeskogning säkras till gagn för en långsiktig virkesproduktion. Vi är också kritiska till den styrning av skogsbruket som hittills har gjorts via olika statsbidrag. Dessa generella bidrag bör helt avskaffas. Vi kan endast acceptera bidrag som syftar till att förstärka naturvårdshänsynen.
Vår utgångspunkt är att markägaren självständigt skall avgöra hur skogsbruket skall drivas, då skapas goda förutsättningar för att driva ett lönsamt skogsbruk.
Byråkratin och myndighetsutövningen på skogsområdet skall skäras ned till ett minimum. Myndigheterna skall endast kunna ställa krav på brukaren då det är påkallat ur långsiktig naturresurshushållning. Detta skall även inkludera skyddet av ädellövskogar och återbeskogning. Myndigheterna bör också kunna ställa krav på åtgärder för att förhindra insektshärjningar.
Om myndigheternas krav leder till försvårad markanvändning skall givetvis ersättning utgå.
Skogsvårdslagen och skogsvårdsförordningen bör som ovan sagts bantas mycket kraftigt. Denna komprimering av skogsvårdslagstiftningen innebär att även ädellövskogslagen kan avskaffas. Syftet med den nuvarande ädellövskogslagen skall täckas i ordinarie skogsvårdslag. Lagen om skogsvårdsavgift skall också avskaffas.
Träfiberlagen begränsar i dag användningen av träfiber. Vi anser att även den skall avskaffas. Träfiberlagen har bl.a. hindrat att träfiber används som biobränsle. Detta har varit olyckligt. Träfiberanvändningen skall styras av marknaden. Uppstår brist får de olika träfiberköparna konkurrera med hjälp av sin prissättning. Den som är beredd att betala mest får således köpa träfiber på en fri marknad. Skogsnäringen som helhet gynnas av att träfiberlagen avskaffas.
I samband med riksdagens beslut om skogsbruket i de fjällnära skogarna förbjöds markägarna att anlägga skogsbilvägar om de inte bedöms vara lönsamma från skogsbrukssynpunkt. Vi anser att den markägare som så önskar skall ha rätt att bygga en skogsbilväg på egen bekostnad.
Stärk det enskilda ägandet
Ägar- och arronderingsbilden för den svenska skogen skiftar kraftigt mellan norra och södra Sverige. Storskogsbruket, med bolags- och statligt ägd mark, dominerar i norr. I södra Sverige dominerar ''bondeskogsbruket''. Klimatförhållandena ger också högst olika tillväxtbetingelser.
Sammantaget har dessa förhållanden resulterat i att Sveriges växande virkestillgångar alltmer förskjutits söderut. Denna process pågår i en allt snabbare takt och kommer ytterligare att förstärkas genom den nya jordbrukspolitiken.
Staten äger genom Domänverket, mer än 4,6 miljoner hektar skogsmark. Kommunerna och kyrkan äger vardera drygt 350.000 hektar. Vi anser att Domänverkets skogar bör säljas. Vi ser gärna en motsvarande utförsäljning av kommunernas och kyrkans skogsinnehav. En utförsäljning skulle leda till en välbehövlig och önskvärd ägandespridning och bättre arrondering, som i sin tur skulle borga för ett mer mångfasetterat skogsbruk. Genom att öka antalet skogsägare stödjs mångfalden inom skogsbruket, till gagn för naturvården.
Vi anser att jordförvärvslagen måste ändras. I dag gör myndigheterna en prövning av försäljningen. Denna lagstiftning minskar utbudet och omsättningen av fastigheter vilket i sin tur leder till minskad bosättning på landsbygden. En fastighetsaffär är främst en angelägenhet mellan köpare och säljare. För att slå vakt om det enskilda ägandet anser vi emellertid att förvärvsprövning av juridiska personers köp skall kvarstå. Sådana förvärv bör prövas restriktivt.
En del av den verksamhet som i dag sköts av Skogsstyrelsen och skogsvårdsstyrelserna kommer att försvinna vid en avreglering. Viss annan verksamhet kan med fördel överföras i enskild regi. Vi föreslår att frö- och plantverksamheten skall bolagiseras.
Bättre skattesystem
Skatteomläggningen innebär inte att skattetrycket sänks -- i stället omfördelas skatterna. De nya reglerna drabbar skogsbrukarna särskilt hårt.
Skatteomläggningen driver på inflationen ytterligare, vilket kommer att medföra svårigheter för de mindre företagen. Regeringen saknar i dag en trovärdig ekonomisk politik. Balansproblemen i den svenska ekonomin kommer att förvärras. Det leder till ytterligare höjda realräntor och har bidragit till att den ekonomiska tillväxten successivt har försvagats.
Skogsindustrin har under de senaste året valt att göra många betydande investeringar utanför Sverige. Det finns många förklaringar till att dessa investeringar har gjorts i andra länder. Skattetrycket är en orsak, men även osäkerheten kring energi- och Europapolitik har bidragit till utflyttningen. Regeringen borde dra lärdom av det inträffade. Det fordras krafttag om den negativa trenden skall kunna brytas. Det är olyckligt att den svenska skogsindustrin upplever de svenska förhållandena så ogynnsamma så att de flyttar utomlands. I slutänden drabbas såväl svenskt skogsbruk som svensk ekonomi negativt.
Skattetrycket måste sänkas. Moderata Samlingspartiet har föreslagit en skattereform som innebär en väsentlig sänkning av skattetrycket under 1990-talet.
Vi anser att följande åtgärder väsentligt förbättrar förutsättningarna för skogsnäringen.Sambandet mellan förmåner och socialförsäkringsavgifter bör successivt återinföras. Avgiftsuttaget bör reduceras genom att icke förmånsrelaterade avgifter på sikt slopas. Arbetsgivaravgiften bör sänkas med minst 4,5 procentenheter under de närmaste två åren.Den särskilda löneskatten -- som bl.a. belastar så kallat passiva näringsinkomster och pensionärer som arbetar efter 65 års ålder -- bör successivt slopas.Skogsvårdsavgiften avskaffas. Redan innevarande år, d.v.s. fr.o.m. den 1 juli 1991, sänks avgiften till 0,4 procent. Resterande avgift avskaffas helt från och med den 1 juli 1992. Avgiftsunderlaget för 1992 skall beräknas på fastighetstaxeringen för 1991. Detta innebär att den förväntade taxeringshöjningen inte slår igenom vid avgiftsberäkningen.Kapitalbeskattningen i Sverige bör anpassas till vad som gäller i våra konkurrentländer. Redan från och med 1992 bör förmögenhetsbeskattningen av arbetande kapital helt avskaffas. Förmögenhetsskatten i övrigt bör successivt slopas.Arvs- och gåvoskatten bör efter hand sänkas till den genomsnittliga nivå som gäller för övriga nordiska länder.Det skattefria beloppet vid gåva bör höjas från 10.000 kronor till ett halvt basbelopp. Beskattningen av realisationsvinster bör sänkas. I ett första steg bör anskaffningsvärdena inflationsskyddas.Regler om så kallad räntefördelning inom enskild näringsverksamhet bör helt avskaffas.Det preliminära B- skatteuttaget bör sänkas från 110 procent till 100 procent av föregående års slutliga skatt.Nuvarande energiskatter bör helt avskaffas. I stället bör en koldioxidbaserad beskattning av fossila bränslen införas. Detta skulle stärka biobränslenas konkurrenskraft.Beskattningen av skogsbrukets driv- och smörjmedel bör miljörelateras. De nuvarande reglerna för skogskonton bör permanentas. Avsättningstiden för skogskonto bör förlängas till 15 år. Räntan på skogskontomedel bör endast beskattas vid uttag.
Forskning och utveckling
Det skogliga forsknings- och utvecklingsarbetet behöver förstärkas och utbildningsinsatserna måste öka. Ytterligare forskning behövs för att främja såväl skogsproduktion som miljö.
Södra Sveriges allt viktigare roll för svenskt skogsbruk måste få avspegla sig i den framtida skogliga forskningens och utbildningens inriktning och dimensionering.
Det är statens uppgift att svara för den mera grundläggande och långsiktiga skogliga forskningen. När det gäller mera kortsiktigt inriktat forsknings- och utvecklingsarbete har skogsbruket ett eget ansvar. Forskningsresultaten ligger ofta nära praktisk tillämpning. Det krävs därför enkla och effektiva former för nära samverkan mellan forskare och praktiker. Det gynnar båda parter.
För att förstärka forskningsinstitutionerna och anpassa forskningens villkor och arbetsformer till de krav som ställs är det nödvändigt att en större del av forskningsmedlen går direkt till de forskande institutionerna. En alltför stor del av de statliga medlen slussas i dag ut genom forskningsråd, ämbetsverk och skogsorgan. Detta är tidsödande och tar resurser från forskningsarbetet genom att stor möda läggs ner på pappersexercis i stället för produktivt arbete.
En ökad satsning direkt på forskningsinstitutionerna är en förutsättning för att den långsiktiga och framtidsinriktade forskningen skall komma till stånd och nödvändig kompentensuppbyggnad ske.
Diverse anslagsfrågor
En avreglering innebär också att betydande besparingar kan göras i den statliga administrationen. En stor del av de uppgifter som i dag Skogsvårdstyrelserna och Skogsstyrelsen svarar för kommer att kunna avskaffas eller överföras i enskild regi.
Vi anser att de översiktliga skogsinventeringarna (ÖSI) kan avbrytas omedelbart. Behovet av underlag för långsiktig planering tillgodoses bäst genom ökade resurser till riksskogstaxeringen.
De statliga investeringarna i frö- och plantverksamhet kan helt utgå, liksom de statliga bidragen till byggande av skogsbilvägar och skogsdikning. Dessa kostnader bör i stället vara direkt avdragsgilla vid inkomsttaxering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om syftet med skogsvårdslagstiftningen,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändring av skogsvårdslagen och ädellövskogslagen i enlighet med vad i motionen anförts,
[att riksdagen beslutar sänka skogsvårdsavgiften till 0,4 % fr.o.m. den 1 juli 1991,1]
[att riksdagen beslutar avskaffa träfiberlagen,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skogsvårdsavgiftens avskaffande,1]
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anläggande av skogsbilvägar i de fjällnära skogarna,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om naturanpassat skogsbruk,
[att riksdagen hos regeringen begär förslag om utförsäljning av domänverksmark i enlighet med vad i motionen anförts,2]
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändringar i jordförvärvslagen i enlighet med vad i motionen anförts,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den framtida skogliga forskningens och utbildningens inriktning och dimensionering,
[att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändring av reglerna för skogskonton i enlighet med vad i motionen anförts,1]
7. att riksdagen till Bidrag till skogsvård m.m. för budgetåret 1991/92 anvisar ett förslagsanslag på 92 300 000 kr.,
8. att riksdagen avslår regeringens förslag att till Skogsvårdsorganisationen: Investeringar för budgetåret 1991/92 anvisar ett reservationsanslag på 20 885 000 kr.,
9. att riksdagen avslår regeringens förslag om stöd till byggande av skogsvägar för budgetåret 1991/92,
[att riksdagen hos regeringen begär förslag om att kostnaderna för byggande av skogsbilvägar samt investeringar i skogsdikning skall vara avdragsgilla vid inkomsttaxering.1]
Stockholm den 25 januari 1991 Sven Eric Lorentzon (m) Jens Eriksson (m) Ingvar Eriksson (m) Carl G Nilsson (m) Ivar Virgin (m) Mona Saint Cyr (m) Birgit Henriksson (m) Hans Dau (m) Ingrid Hemmingsson (m) Anders G Högmark (m) Karl-Gösta Svenson (m)
1 1990/91:Sk397 2 1990/91:N326