Skogen är en av Sveriges viktigaste nationaltillgångar. Genom sitt stora bidrag till landets exportintäkter utgör skogsnäringen en hörnsten i vår ekonomi. I många områden är den av avgörande betydelse för sysselsättningen. Både skogsbruk och sågverk spelar en avsevärd roll för våra glesbygders framtid.
Men skogen rymmer också andra värden. För den vetenskapliga naturvården fungerar den som genbank för en mångfald av växtoch djurarter. Turism, friluftsliv och rekreation i Sverige har ett starkt samband med de naturupplevelser som skogen erbjuder.
Folkpartiet liberalerna har under en följd av år begärt en ny samlad översyn av skogspolitiken i Sverige. I vår motion i januari 1990 föreslog vi att en sådan översyn skulle omfatta bl.a. följande frågor:en övergång till en naturresursinriktad skogsvårdslag med mindre detaljreglering och ökat utrymme för miljöhänsyn och ett mer ståndortsanpassat skogsbruk skogsvårdsorganisationen och dess dubbla roller som lagövervakare och entreprenörskogsvårdsavgiftens storlek och dess samband med finansiering av skogsvårdsorganisationen, skogsvårdsbidrag och andra statsutgifter inom detta områdestatsbidragsgivningen till skogsvård och dess framtida utformning bl.a. vad avser samband med miljöhänsyn och regionalpolitik.
Vår ambition är att skogspolitiken skall läggas om i två centrala avseenden. För det första vill vi avveckla den detaljreglering som i hög grad sätter sin prägel på skogsvårdslagen i dess nuvarande utformning. För det andra vill vi förstärka miljövårdsanpassningen av skogsbruket.
Mot den bakgrunden har vi välkomnat den skogspolitiska utredning som regeringen nu tillsatt och som skall vara färdig senast den 1 juli 1992. Vår bedömning är visserligen att direktiven i alltför liten utsträckning betonar vikten av att minska regleringarna och begränsa byråkratin. Vi ser likafullt utredningen som en möjlighet att åstadkomma en nödvändig kursförändring inom svensk skogspolitik.
I avvaktan på resultatet av utredningens arbete inskränker vi oss här till att framföra några mer begränsade förslag med sikte främst på det närmaste budgetåret. I en partimotion om naturvården behandlas en del miljöpolitiska förslag som berör skogsbruket. Vi återkommer till ytterligare åtgärder på det området bl.a. med anknytning till problemet med luftföroreningar och försurning i anslutning till regeringens aviserade miljöproposition. Vårt förslag om ett avskaffande av träfiberlagen har ännu inte behandlats av riksdagens näringsutskott. För en utförligare redovisning av folkpartiet liberalernas skogspolitik hänvisar vi till förra årets motion (1989/90:Jo310).
I budgetpropositionen föreslås en rad besparingar som bl.a. påverkar skogsvårdsorganisationen och anslagen till skogsvård. Skogsvårdsavgiften förutsätts emellertid ligga kvar på 0,8% som den höjdes till 1984. När de nya taxeringsvärdena slår igenom efter 1992 års taxering kommer uttaget att höjas kraftigt.
Skogsvårdsavgiften som ursprungligen var avsedd att finansiera specifika utgifter inom skogspolitiken har sedan höjningen 1984 fått en utpräglad fiskal karaktär. Uttaget uppfattas av många skogsägare som både betungande och orättvist. Några principer i hanteringen av avgifter och utgifter går knappast längre att urskilja.
I avvaktan på den skogspolitiska utredningens förslag avstår vi i år från att diskutera mer långtgående åtgärder. Vi menar emellertid -- mot bakgrund bl.a. av den fiskala karaktär avgiften alltmer har fått -- att en betydande sänkning bör ske redan nu. Vi föreslår en halvering till 0,4%. Riksdagen bör vidare markera att den nya fastighetstaxeringen inte bör tillåtas slå igenom i form av ett ökat uttag av avgiftsmedel från skogsägarna.
Regeringen föreslår att 5,5 milj.kr. skall anslås i bidrag till skogsfröplantager på skogsvårdsorganisationens anslag för investeringar. Det finns enligt vår uppfattning inte tillräckliga skäl att staten skall subventionera investeringar av denna typ. Skogspolitiken bör på detta område ha en mer marknadsorienterad inriktning. Vi ifrågasätter om det över huvud taget skall vara en statlig uppgift att bedriva frö- och plantverksamhet. Vi föreslår nu mot bakgrund av detta och vårt förslag om sänkt skogsvårdsavgift att bidraget till skogsfröplantager slopas.
Vi har tidigare varnat för tendenser att med utgångspunkt från de översiktliga skogsinventeringarna, ÖSI, och de obligatoriska skogsbruksplanerna övergå till mer av planhushållning i skogsbruket. Skogsbruksplaner är ofta motiverade både för skogsägaren och skogsnäringen, men det finns ingen anledning att genom ett obligatorium söka stöpa allt skogsbruk i samma form. Den socialdemokratiska skogspolitiken har präglats av en övertro på regleringar och en underskattning av enskilda initiativ.
De översiktliga skogsinventeringarna beräknas kosta 61 milj.kr. både innevarande och kommande budgetår. Vi ifrågasätter om en fortsättning är motiverad, när ÖSI snart har genomförts över hela landet. En lägre detaljeringsgrad i det kommande årets inventeringar bör ge utrymme för en besparing på 20 milj.kr.
Med hänvisning till det anförda hemställs
[att riksdagen beslutar sänka skogsvårdsavgiften från 0,8
% till 0,4
% den 1 juli 1991,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ytterligare sänkning av skogsvårdsavgiften i samband med att den nya fastighetstaxeringen genomförs,1]
1. att riksdagen för budgetåret 1991/92 beslutar att till Skogsvårdsorganisationen: Investeringar anvisa ett reservationsanslag på 15 385 000 kr. i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen för budgetåret 1991/92 med ändring i regeringens förslag anslår 41 milj.kr. för översiktliga skogsinventeringar.
Stockholm den 24 januari 1991 Bengt Rosén (fp) Sören Norrby (fp) Håkan Holmberg (fp) Anders Castberger (fp) Lars Ernestam (fp) Kjell Johansson (fp) Leif Olsson (fp) Isa Halvarsson (fp) Anne Wibble (fp)
1 1990/91:Sk387