Jämtlands län är ett stort skogslän med ca 11,5 % av landets produktiva skogsmarkareal, 11 % av landets virkesförråd och 9 % av landets tillväxt. Skogsbruket (exklusive industri och transporter) ger för närvarande underlag för ca 3 000 årsarbeten. Endast ca 15 % av råvaran förädlas i länet.
I en skoglig länsutredning, som slutfördes 1989, framgår att avverkningsnivån kan höjas från dagsläget med 300 000--400 000 kvadratmeter skog/år under 1990-talet.
Relativt sett till andra näringar i länet är lönsamheten för skogsägaren låg i Jämtlands län. Samtidigt är skogsvårdskostnaderna relativt höga mätt i kronor per avverkad kubikmeter genom att kubikmassorna per hektaravverkning är låga. Fler dimensioner, låga kubikmassor per hektar, relativt stor andel gren i avverkningen, långa transporter för personal, maskiner och virke samt ofta svåra snöförhållanden vintertid bidrar till att skogsägarens ekonomiska avkastning från skogen inte blir så hög i Jämtlands län som i andra delar av landet.
Ett aktivt skogsbruk bidrar i hög grad till att bibehålla och eventuellt också öka sysselsättningen i vårt läns glesbygder. Skogsbruket har en mycket stor betydelse som underlag för att kunna bibehålla en viss servicenivå för befolkningen i glesbygden.
Skogsbilvägar
En förbättring för ett effektivt skogsbruk är ett väl utbyggt skogsbilvägnät. Långa terrängtransportavstånd gör avverkningen olönsam, varför den inte kommer till stånd. Sker ändå avverkning försvåras occh fördyras skogsvårdsåtgärderna så att risk finns till så låg intensitet i skogsvården att den önskvärda framtida avverkningsnivån inte kan upprätthållas.
Enligt beräkningar skulle utbyggnadsbehovet av skogsbilvägar i länet vara minst 50 mil under hela 1990- talet.
Det är angeläget att skogsbilvägnätet byggs ut planmässigt så att det gör störst nytta per meter väg samt att hänsyn tas till andra intressen, t.ex. naturvård och rennäring när vägarna byggs. Bästa sättet att garantera detta är att vägarna byggs med statligt stöd. Det vore därför motiverat att anslaget till skogsbilvägar höjdes i stället för att sänkas, som nu föreslås i budgetpropositionen.
5:3-bidrag
Naturvård och skogsvård har varit föremål för debatt under många år. Statligt bidrag till förbättring av lågproducerande skog, 5:3-bidraget, har blivit något av en symbolfråga i debatten.
Det är dock viktigt att poängtera den förändring som 5:3-bidraget genomgått under årens lopp, där den större delen av pengarna gått till förnyelse av restskogen i Norrlands inland. Detta har skett utan någon strid mellan olika intressen.
Sysselsättningsmässigt har 5:3-bidraget haft stor betydelse. Man räknar med att det medfört att 600 helårssysselsättningstillfällen har skapats. Avskaffandet av detta bidrag medför en lägre intensitet i skogsbruket och minskad sysselsättning.
I årets budget föreslås att 55 miljoner av bidragsramen i lågproducerande bestånd skall överföras till anslagsdelen Åtgärder inom stödområdet. Resterande 27 miljoner som används för bidrag utanför stödområdet får tillsvidare användas för åtgärder i lågproducerande bestånd och för naturvårdsåtgärder. Det är viktigt att det fortsatta stödet utformas så att möjligheter till ett produktivt och sysselsättningsskapande skogsbruk kan bibehållas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande skogsbruksstöd till Norrlands inland.
Stockholm den 25 januari 1991 Nils-Olof Gustafsson (s) Rune Berglund (s)