Inledning
Skogspolitiken måste grundas på ett långsiktigt tidsperspektiv. Skogen har i Sverige normalt en omloppstid om 80--100 år. Konjunktursvängningar över en tidsperiod om fem år får då inte göra att man tar till metoder som leder till att den långsiktiga produktionsförmågan försämras. Människan har ett ansvar för att skogen, liksom andra naturresurser, nyttjas på ett sådant sätt att kommande generationer kan ha nytta av den. Samhället får inte heller, i strävan att få fram skogsråvara, förledas till att stimulera skogsbruksmetoder som förstör naturvärden. Enligt vår åsikt måste skogspolitiken vila på en realistisk, ekonomisk och ekologisk långsiktig syn.
Skogen i Sveriges ekonomi
Skogsnäringen står för 20% av landets industriproduktion. I tabell 1 visas export och import fördelade på olika varugrupper. Dessutom har en ''bytesbalans'' för respektive näringsgren räknats fram som export minus import.
Tabellen visar att skogsnäringen totalt drog in exportintäkter om ca 67 miljarder kronor (1989). Intressantare är den bytesbalans som redovisas för näringsgrenarna. Bytesbalansen för skogsnäringen är betydligt större än för verkstadsindustrin, trots att verkstadsindustrin exporterar för nästan tre gånger så mycket som skogsnäringen. Dessa siffror pekar på skogens stora betydelse för Sveriges ekonomi.
Skogen ger också överlägset störst netto i den svenska handelsbalansen, följd av verkstadsindustrin. Skogsnäringens betydelse för Sveriges ekonomi beror bl a på att det är en inhemsk och förnyelsebar näring. Den är inte beroende av dyrbar import i någon större omfattning. Det faktum att den är förnyelsebar och som främsta energikälla har solen, gör att det är en näring som kommer att ha än större betydelse när vi går vidare in i biosamhället.
Den svenska skogsindustrin har haft och har goda förutsättningar av flera orsaker. Skogsråvaran i Sverige är av god kvalitet i en internationell jämförelse. Skogen har som resultat av en god skogsvård en ålderssammansättning som ger förutsättningar för en jämn avverkning.
Sverige har en hög kunskapsnivå och välutbildad arbetskraft. I landet finns dessutom god tillgång till vatten och energi, vilket är en förutsättning för industriverksamheten.
Den svenska miljöpolitiken, som centern varit pådrivande för, har lett till att Sverige i många avseenden ligger långt framme i jämförelse med andra länder. Eftersom den svenska industrin redan utvecklat och introducerat ny, miljövänlig teknologi ligger man före andra länders industri. Svensk skogsindustri satsar t ex 4 miljarder kr. på miljöförbättrande åtgärder mellan 1988 och 1992. Detta gör att den svenska skogsindustrin kommer att få konkurrensfördelar i förhållande till andra länders skogsindustri. Även övriga länder kommer med nödvändighet att behöva införa strängare miljökrav på industrin.
Biosamhället
Samhället går in i biologins tidsålder. Ett biosamhälle växer fram, som bygger på solens flödande energi och där råvaruhantering är en del av det naturliga kretsloppet. I biosamhället får landsbygden och inte minst jord- och skogsbruket en ny roll i frontlinjen av den tekniska utvecklingen.
Fotosyntesen, dvs växternas förmåga att fånga upp och lagra solenergi, är grunden för mänskligt liv på jorden. Den globala ekonomin bygger i hög grad på att fotosyntesen fungerar. Dagens skövling av regnskogar och ökenutbredningen är några av de största hoten mot en positiv ekonomisk utveckling i världen.
Solen är källan till nästan all den energi som flödar genom naturen och det mänskliga samhället. Nästan all den energi som människan använder är omvandlad solenergi. Även fossila bränslen är solenergi som lagrats under årtusenden. Dessa lager förbrukar nu människan i allt högre takt, vilket leder till oerhörda miljöproblem och begränsar möjligheterna för kommande generationer.
Energisystemet i framtidssamhället måste bygga på solens flödande energi. Fossila bränslen och uran är ingen lösning på globala miljö- och ekonomiproblem. De förvärrar situationen eftersom användningen innebär att vi tär på icke förnybara resurser och förstör miljön. Vi måste sluta att tära på kapitalet och lära oss leva på räntan, dvs naturens avkastning.
Idag produceras lika mycket energi av skogsråvara som från all kärnkraft. Möjligheterna att klara kärnkraftsavvecklingen samtidigt som vi sparar de orörda älvarna och inte ökar koldioxidutsläppen, kräver en medveten satsning på ökad användning av bioenergi.
Energipolitiken får en ny inriktning genom överenskommelsen i januari 1991 mellan centern, socialdemokraterna och folkpartiet liberalerna. Överenskommelsen innebär en massiv introduktion av biobränslen och att den nödvändiga kärnkraftsavvecklingen kan starta. Detta innebär nya möjligheter för skogsnäringen.
Över hela världen har miljöhoten och en allt större kunskap om biologiska och ekologiska samband öppnat dörren för en ny bioindustriell utveckling där biotekniken spelar en stor och viktig roll. Biologiska material från t ex skogen utgör råvara för denna nya teknik. Det är viktigt att vi nu satsar medvetet för att öka den biologiska och ekologiska kompetensen och finna nya användningsområden för jord- och skogsbruksprodukter.
Sverige måste ta tillvara framtidens möjligheter, satsa offensivt på forskningsutveckling och tillämpning för att se till att ligga i frontlinjen för framtidens resurssnåla och miljövänliga samhälle. Sverige kan bli ledande på vägen in i biosamhället. I Sverige har vi de naturresurser som är utgångsmaterial för biosamhällets produktion. Vi har rikligt med skog, åkermark och vatten. De nordiska skogarna är en grön resurs för Europa redan idag. I framtidens biosamhälle kommer de att vara ännu viktigare. Skogspolitiken måste därför inriktas på ett långsiktigt uthålligt skogsbruk.
Skogen -- en regional motor
Landsbygden har stora möjligheter i framtiden. Inför 2000-talet får debatten inte bara handla om att bevara och skydda, utan främst om att förnya och utveckla. På landsbygden finns de resurser som är viktiga för framtiden. Skogen, jorden och vattnen är de naturliga produktionsresurserna på landsbygden. Dessa resurser kommer att få en allt större betydelse i och med biosamhällets framväxt. De förhållandevis billiga råvaror, som de fossila bränslena och andra icke-förnybara resurser erbjuder, kommer av bl a miljöskäl att behöva ersättas. Detta leder till nya möjligheter för landsbygden.
Vi är övertygade om att åkermarken och skogen kommer att uppvärderas. Skogen är redan idag relativt högt värderad, även i penningmått. Efterfrågan på mark som inte är skadad av föroreningar kommer att bli mycket stor inom en snar framtid.
Skogsnäringen sysselsätter ca 175 000 personer direkt och man räknar med att 300 000 sysselsätts direkt eller indirekt av skogsnäringen. Därigenom är skogsnäringen av stor betydelse för sysselsättning och försörjning på landsbygden. Det visar klart den sammanställning som redovisas i tabell 2 (bil 2). I tabellen redovisas sysselsättningen inom några näringsgrenar, dels för hela riket, dels för Kalmar och Jämtlands län.
I hela riket sysselsätter skogssektorn 3,9 procent av de förvärvsarbetande. I Jämtlands län sysselsätts 6,9 procent och i Kalmar län hela 9,0 procent inom skogssektorn. I vissa orter är skogsnäringen helt dominerande. I Kalix räknar man med att ca 27 procent är direkt eller indirekt sysselsatta i skogsnäringen. I Hudiksvall är motsvarande siffra 25 procent. Den indirekta sysselsättningen som skogsnäringen ger upphov till är direkt avgörande för utvecklingsmöjligheterna i stora delar av landet.
Produktion av massa och papper är störst i Norrland. För regioner, som annars har problem med sysselsättningen, är alltså skogen en mycket viktig resurs. Det är därför också av stor regionalpolitisk betydelse att skogs-, skatte- och näringspolitiken utformas så att skogsnäringen kan utvecklas på ett positivt sätt.
Befolkningsminskningen i glesbygder är ett problem för ett aktivt skogsbruk. Det är av stor betydelse för skogsbruket att aktivt verksamma människor finns kvar i glest befolkade områden. Det skapar de bästa förutsättningarna för ett uthålligt skogsbruk och en god skogsvård.
Genom det kombinerade jord- och skogsbruksföretaget stärks förutsättningarna för ett uthålligt skogsbruk. Kombinationen jord- och skogsbruk har visat sig vara av utomordentligt stort värde för företagsamheten på landsbygden, framförallt inom mellanbygderna. Kombinationen ger möjlighet till jämnt fördelad sysselsättning och inkomst. För att stimulera denna kombination föreslår vi att skogsmark från Domänverket och kyrkan säljs till aktiva jord- och skogsbrukare i bygden för att skapa rationella enheter.
I många bygder går utvecklingen mot fastigheter med enbart skog, bl a beroende på tidigare förd jordbrukspolitik. I dessa bygder är det angeläget att genom t ex skogs- och skattepolitiken skapa bättre förutsättningar för aktiva skogsbrukare.
Stärk det personliga ägandet!
Det privata småskaliga skogsbruket är att föredra framför bolagsägd och statligt ägd skog. Vi anser att det privata skogsbruket borgar för att skogen sköts på ett sätt som är till fördel för både skogsnäringen i sin helhet och för miljö och naturvård. T ex är möjligheterna till ett ståndortsanpassat skogsbruk större med ett småskaligt skogsbruk.
Det personliga ägandet leder också till ett personligt ansvar för egendomens förvaltning.
Mindre hyggen, som förekommer i privatskogsbruket, har ett mer positivt miljövärde än stora hyggen. De små hyggena smälter bättre in i landskapsbilden och ger inte lika stora ingrepp i naturen.
Ett livskraftigt privatskogsbruk är också till stort gagn för en levande landsbygd. Många aktiva brukare som är bosatta i bygden ger möjlighet till sysselsättning inom andra sektorer, t ex service, i regionen. Detta skiljer privatskogsbruket från bolagens och statens, där skogsarbetarna huvudsakligen kommer tillresande för att utföra arbetet.
Idag är ca 50% av skogen i privat ägo. Till största delen är det enskilda personer, men även enskilda bolag förekommer. Andelen skogsmark i privat ägo har minskat något under den senaste tioårsperioden. Även om det rör sig om små procentuella förändringar, gäller det stora arealer som har stor betydelse för landsbygden och dess näringsliv.
Det finns en risk att vad staten en gång förvärvat förblir i statlig ägo, p g a den inneboende tröghet som finns i statlig verksamhet. Omvärlden har dock förändrats under dessa dryga hundra år. Huvudsyftet till att staten skulle äga skog var att skogen annars missköttes. Detta förhållande råder inte längre. Riksdagen har stiftat skogsvårdslag och andra lagar som reglerar hur skogen ska skötas. Sverige har idag en mer kunnig skogsägarkår. Det är uppenbart att Domänverkets historiska roll som skogsförvaltare inte har någon rimlig grund i dagens Sverige.
Enligt vår uppfattning skulle stora vinster uppnås om skogsmark överförs från Domänverket till aktiva skogs- och jordbrukare. Den nuvarande ägarstrukturen inom skogsnäringen leder till lägre effektivitet. Staten bör inte äga och förvalta produktiv mark i områden där det finns förutsättningar för enskilt privat brukande av skogen. Statens roll är att genom beslut i riksdag och regering fatta beslut om ramar för näringslivets och skogsnäringens verksamhet.
Domänverkets anställda ska också erbjudas att köpa mark. Lantbruksnämnderna bör pröva förvärven så att marken kommer i aktiva brukares ägo i bygden. Skogsmark bör i första hand bjudas ut till nuvarande arrendatorer och anställda.
Utförsäljningen bör starta omedelbart, men bör ske i den takt som marknaden klarar av.
Allemansrätten
Allemansrätten är en urgammal rätt i Sverige. Det är en mycket fin tradition som Sverige har och som i en internationell jämförelse är unik. Allemansrätten ger människor rätt att utnyttja de rikedomar och naturupplevelser som skog och natur erbjuder. Genom att ge alla människor rätt till naturen stärks förståelsen för att människan är en del av naturen. Vi ska slå vakt om dessa rättigheter. Men allemansrätten innebär inte bara rättigheter, allemansrätten innebär också skyldigheter för människor.
Allemansrätten leder vanligtvis inte till några större problem. Men den frihet som allemansrätten ger, missbrukas av vissa människor. Man tar allemansrätten i egna händer och förstör på det sättet delar av skog och natur. En omfattande nedskräpning i naturen utmed vägar och rastplatser är exempel på hur allemansrätten missbrukas. Det handlar oftast om att informationen om allemansrätten till turister i Sverige är undermålig. Detta borde dock inte vara något problem att åtgärda. Naturvårdsverket måste ges i uppdrag att förstärka informationen, framförallt till utländska turister i Sverige.
Allemansrätten finns bara på ett ställe i lagboken: i 1 § naturvårdslagen. Där sägs att naturen är tillgänglig för alla enligt allemansrätten. Vad som mer exakt menas framgår inte där eller någon annanstans. Det missbruk av allemansrätten som tyvärr förekommer måste stoppas. Missbruket leder till skador på naturen och förluster för markägare.
Allemansrätten innebär så grundläggande fri- och rättigheter samt skyldigheter att det bör övervägas om den kan lagfästas. Detta är viktigt också med tanke på den pågående internationaliseringen och närmandet till EG. Regeringen bör utreda denna fråga.
Jordförvärvslagstiftningen
Jordförvärvslagstiftningen har ett flertal positiva effekter för skogs- och jordbruket samt för en levande landsbygd. Genom lagstiftningen finns möjlighet för staten att medverka till att skapa en lämplig företags- och ägarstruktur. Splittrade fastigheter kan föras samman.
Lagen förhindrar starka kapitalintressen från att köpa upp delar av den svenska landsbygden. Utan lagstiftning finns det en uppenbar risk att många fastigheter skulle komma att köpas upp av personer med spekulativa intressen. Det skulle leda till ett försämrat skogsbruk och en utarmning av den svenska landsbygden.
Kravet på sambandet mellan ägande, brukande av en fastighet och boende i bygden måste hävdas i lagens tillämpning. Detta är mycket viktigt för målsättningen om en levande landsbygd.
Lagen har stor regionalpolitisk betydelse. Genom lagen prioriteras brukare i bygden framför andra köpare när det finns ett flertal köpare. Centern har föreslagit stärkningar av lagen vad avser sambandet boende--brukande.
Virkesbalans
Den svenska skogen växer till med ca 100 milj m3sk per år. Avverkningen är ca 70 milj m3sk per år, och det finns ytterligare en möjlig avverkningspotential om ca 10 milj m3sk att utnyttja utan att komma i konflikt med naturvårdsintressen. Slutsatsen är att det inte råder någon fysisk brist på vedråvara i Sverige.
Då det för drygt tio år sedan hävdades att tillgången på ved till skogsindustrin var för liten drevs det fram krav om att öka tillgången. Detta ledde bl a till införandet av produktionsmålet i skogsvårdslagen och senare även till bestämmelser om gallrings- och avverkningsskyldighet. Obligatoriska skogsbruksplaner infördes med motiveringen att de skulle leda till ett aktivare och mer rationellt skogsbruk. Dessa krav genomfördes efter starka påtryckningar från skogsindustrin och fackföreningsrörelsen. Bestämmelserna har lett till omfattande byråkrati för den enskilde skogsägaren och risk att naturvården sätts på undantag.
Idag råder en annan virkesbalans, virkesförrådet växer och tillgångarna är större än efterfrågan. Idag behövs en större industrikapacitet i landet för att kunna ta till vara den potential som finns att avverka. Ett ökat råvaruuttag kräver nya anläggningar för förädling i landet. Vi anser att det i hög grad måste vara lika intressant för statsmakterna att kräva ökad industrikapacitet som det var att ställa krav på avverkningar. Det finns också starka skäl att utvidga användningen av råvara även till energisektorn, vilket den nya energipolitiken möjliggör.
Skogsindustrin hävdar ofta att den svenska vedkostnaden är hög i jämförelse med andra länder. Den svenska vedkostnaden är 58% av slutproduktens pris, i USA är den 40% och i Brasilien ca 10--15%. Hela vedkostnaden kommer dock inte skogsägaren till del eftersom transport och avverkningskostnader är något som skogsägaren inte bestämmer över. Det höga svenska kostnadsläget är orsaken till denna situation. Lågprislinjen i t ex Nordamerika har lett till att det inte finns ekonomiskt utrymme för gallring, plantering och andra skogsvårdsåtgärder. Detta leder till exploatering av skog snarare än skogsbruk. Brasiliens låga vedkostnad är kombinerad med en oförsvarbar skövling av regnskog. Vi anser att det svenska skogsbruket måste vara lönsamt för att garantera väl fungerande skogsbruk och naturvård i Sverige.
Kartellbildning
Det finns idag utpräglade inslag av köparmonopol på massavedsmarknaden i Sverige. Köparna samverkar i organiserade former, i karteller. Dessa karteller är godkända av samhället med hänsyn till att de anses ha positiva effekter.
Situationen har dessutom förstärkts av de senaste årens hopslagning av flera skogsbolag. Den nu aktuella affären mellan SCA och MoDo är det senaste exemplet. Detta gör att skogsägarna ofta bara har en köpare att vända sig till, vilket naturligtvis leder till avsaknad av konkurrens och därmed till samhällsekonomiska förluster.
Undersökningar visar att skogsägarna framför allt tar hänsyn till virkespriset vid beslut om avverkning. Att priset pressas ned av köparna leder till att skogsägarna inte avverkar den mängd som är möjlig. En för låg industrikapacitet förstärker denna effekt.
Den uppdelning av marknaden som kartellbildningen innebär, påverkar virkesförsörjningen för övrig skogsindustri, t ex sågverken, negativt.
Vi anser att kartellernas negativa inverkan är större än de positiva effekterna. De bör därför inte tillåtas att verka i fortsättningen. Statens pris- och konkurrensverk och Näringsfrihetsombudsmannen måste skärpa sin bevakning av skogsindustriernas verksamhet. En fri marknad leder till det bästa resultatet för skogsägare, skogsindustri och samhälle.
Träfiberlagen (1987:588) innebär att träflis bara får användas som råvara och inte som bränsle. Lagen behövs inte längre för att erbjuda industrin tillräckligt med råvara, då det idag snarast råder överskott av flis på marknaden. Lagen är en onödig reglering av marknaden och bör avskaffas. Detta bör ges regeringen till känna.
Skatter och avgifter
Skogsvårdsavgiften
Skogsägaren berörs av fyra olika skatter i sitt näringsidkande. Det är inkomstskatt, arbetsgivaravgifter, fastighetsskatt och skogsvårdsavgift. Skogsvårdsavgiften är en skatt som saknar motsvarighet i andra näringar. Den tas ut av näringen för att bl a finansiera myndighetens arbete och vissa bidrag inom området. Den skiljer sig på ett anmärkningsvärt sätt från finansieringen av annan myndighetsutövning i Sverige. Att specialdestinera en skatt till ett visst ändamål strider mot gängse princip.
För att ta del av de bidrag som bekostas med avgiften måste ansökan ske, vilket leder till en omfattande byråkrati. Avgiften innebär att denna statliga byråkrati transfererar pengar mellan olika skogsägare på ett sätt som oftast strider mot vår grundläggande målsättning att det är de privata skogsägarna som ska uppmuntras.
Skogsvårdsavgiften har ökat kraftigt sedan den infördes. Användningen av medlen som flyter in har också förändrats med tiden. Idag används medlen till att finansiera vissa bidrag inom det skogliga området. Det gäller även bidrag av regionalpolitisk karaktär. Därmed får näringen själv stå för det regionalpolitiska stödet till skogsnäringen. Detta är en stor orättvisa som måste avskaffas.
Om beräkningar görs på hur stor skogsvårdsavgiften blir på en skogs omloppstid får man fram att den är betydande. Lantbruksuniversitetet har beräknat den sammanlagda avgiften till 40 procent av nettot vid avverkningen vid en 80- årig omloppstid. På en 100-årig omloppstid utgör avgiften hälften av avkastningen. Eftersom omloppstiden är högre i norra Sverige drabbas skogsbruket där hårdare.
Anslag finansieras med skogsvårdsavgiftsmedel trots att ändamålet knappast är en skogsnäringens angelägenhet. En del av skogsvårdsavgiftsmedlen går direkt in i statskassan som en ren skatt. Resterande del av skogsvårdsavgiftsmedel används för finansiering av olika skogliga bidrag och för finansiering av den omfattande byråkrati som krävs för fördelning av medlen. Budgetåret 1990/91 avskaffades bidraget till dikning och för budgetåret 1991/92 föreslås att bidraget till skogsodling efter avverkning av lågproducerande bestånd m m avvecklas. Avvecklingen av dessa bidrag är angelägen eftersom de haft negativ inverkan på naturvården. De minskade bidragen innebär dock att den andel av skogsvårdsavgiften som går tillbaka till skogsbruket minskat kraftigt. Allt större andel av avgiften går nu till myndighetsuppgifter och även till statskassan. I årets budgetproposition anger regeringen att 73 milj kr är ett bidrag till de samlade besparingarna på statsbudgeten. Detta är ett orimligt förhållande och stärker kravet på att skogsvårdsavgiften skall avskaffas.
I budgetpropositionen har föreslagits att under Bidrag till skogsvård för budgetåret 1991/92, statsbidrag beviljas med sammanlagt högst 150 milj kr och att ett förslagsanslag anvisas om 153,3 milj kr. Bidragen utgår för följande bidragsslag:
1. Särskilda skogsvårdsåtgärder inom det skogliga stödområdet 2. Skogsodling efter avverkning av lågproducerande bestånd m.m.
3. Ädellövskogsbruk 4. Vissa naturvårdsåtgärder 5. Översiktliga skogsinventeringar
Därutöver föreslås ett förslagsanslag för byggande av skogsvägar med 40 milj kr som finansieras med skogsvårdsavgiftsmedel.
Anslagsposten Särskilda skogsvårdsåtgärder inom det skogliga stödområdet får i huvudsak anses vara ett bidrag av rent regionalpolitisk karaktär. Skogsbruket inom det skogliga stödområdet behöver av regionalpolitiska skäl ett stöd, men detta stöd skall finansieras av budgetmedel som annat regionalpolitiskt stöd och inte belasta skogsägarkollektivet i andra delar av landet. Anslagen för det regionalpolitiska stödet till skogsbruket förutsätts därför i sin helhet finansieras av budgetmedel.
Anslagsposten Skogsodling efter avverkning av lågproducerande bestånd m.m. ska enligt departementschefens förslag avvecklas helt. Vi har tidigare föreslagit att bidraget ska avskaffas och välkomnar detta förslag.
Bidraget till ädellövskogsbruk syftar till att bevara ett landskap som höjer det rekreativa värdet för alla medborgare. Det är inte en angelägenhet av speciellt värde för skogsbruket, och detta ändamål får därför ses som ett allmänt anslag för naturvårdande ändamål, och bör följaktligen inte räknas av mot skogsvårdsavgiften.
Anslaget för översiktliga skogsinvesteringar (ÖSI) används egentligen för att finansiera planläggning på sådana fastigheter där skogsägaren inte vill eller behöver lösa ut skogsbruksplaner. Vi anser att ÖSI leder till onödig byråkrati och stelbenthet. Vi föreslår att anslaget helt avskaffas.
Så som det skogliga bidragssystemet nu visat sig fungera är det för skogsbruket bättre att skogsvårdsavgiften och samtliga bidragsformer, med undantag av sådana som är av regionalpolitisk karaktär, avvecklas. Stödet till byggande av skogsvägar finansieras med medel från skogsvårdsavgiften. Vi föreslår att detta bidrag också avvecklas då skogsvårdsavgiften avskaffas. Det innebär en besparing på 40 milj kr. Ett annat sätt att sänka kostnaderna för skogsbilvägsbyggande kan vara att ändra i nuvarande avskrivningsregler. Dessa bör enligt vår mening utformas så att större delen av byggkostnaderna kan direktavskrivas, dvs kostnadsföras i redovisningen. De enskilda företagen kan t ex jämställas med aktiebolagen och få göra en stor direktavskrivning om 84%.
Under C 4. Skogsvårdsorganisationen: Investeringar föreslås ett anslag om 20,8 milj kr. Detta är investeringar i uppdragsverksamhet och i frö- och plantverksamhet. Dessutom ges bidrag till skogsfröplantager. Vi anser att bidragen till investeringar i uppdrags-, frö- och plantverksamhet kan avvecklas. Bidrag till skogsfröplantager bör dock fortfarande ges. Detta ger en besparing på ca 15 milj kr.
Skogsstyrelsens myndighetsuppgifter bör renodlas och bl a frö- och plantverksamheten kan skötas av andra.
Vi föreslår att Bidrag till skogsvård m m fördelas enligt nedan: C 5.
Regeringens förslag Vårt förslag 1. 58 000 000 58 000 000 2. 0 0 3. 15 000 000 15 000 000 4. 16 000 000 16 000 000 5. 61 000 000 0 Summa: 150 000 000 89 000 000
Anslag 153 300 000 92 300 000
Egenavgifter på kapitalavkastning
Egenföretagare med kapitalintensiv verksamhet beläggs av s k egenavgifter även på den del av inkomsten som egentligen är kapitalavkastning. Det beror på att det inte heller i det nya skattesystemet blir möjligt att ur egenföretagarens samlade inkomst urskilja arbetsinkomst respektive avkastning på i företaget nedlagt eget kapital. Detta strider mot syftet med arbetsgivaravgifter och skapar orättvisa mellan olika företagsformer.
Skogsbruk är en sådan kapitalintensiv verksamhet, som drabbas av denna effekt. Det är därför för skogsbrukets vidkommande viktigt att den s k särskilda redovisningsmetoden eller annan teknisk lösning snarast införs för att komma till rätta med detta problem.
Förmögenhetsbeskattning av i företaget arbetande kapital
Sedan ett antal år reduceras förmögenhetsvärdet av det kapital som är placerat i eget företag till 30 %. Det bör utvidgas till en fullständig reduktion.
Skogskonto
Den källskatt på skogskonto som nu införts innebär en dubbelbeskattning av räntan. Skogskontot används som en resultat- och utjämningsmöjlighet. En skärpning av beskattningen riskerar att leda till att avverkningarna och virkestillgångarna minskar. Centern har avvisat denna skatteskärpning.
Naturvård och miljö
Skogen är, som vi redan tidigare konstaterat, en mycket viktig naturresurs. Ett mått på detta är den ekonomiska betydelse skogen har för vårt land. Ett annat mått kan vara i vilken omfattning skogen växer till, hur stor biomasseökningen är. Det svenska vedförrådet ökar nu varje år, vilket leder till att värdet av skogen ökar i penningmått men även som naturresurs.
Ekosystemets långsiktiga produktionsförmåga måste garanteras. Detta kräver en god naturvård. Skogen måste brukas på ett sådant sätt att rimlig avkastning kan tas ut även i framtiden. Naturvården får inte vara beroende av konjunkturen. Sverige har råd med en god naturvård även i en lågkonjunktur.
Luftföroreningar
Man har länge känt till att utsläpp av svaveldioxid har gett skador på växtlighet. Det försurande regnet har blivit allmänt känt. Under senare år har också andra föroreningar kommit in i bilden såsom kväveoxider och ozon. Det är ofta kombinationseffekter mellan olika ämnen som leder till skogsskador.
Sverige måste besluta om långtgående åtgärder för att minska luftföroreningarna. En minskning är viktigt såväl inom som utom landets gränser. Om vi inte minskar luftföroreningarna kommer skogen i Sverige att få skador som blir svåra eller kanske omöjliga att reparera. Därigenom skulle skogsnäringarna i Sverige förlora delar av sin viktigaste råvarubas.
Kalkning av skogsmark är nödvändigt, men innebär bara uppehållande försvar. Målet måste vara att minska de försurande utsläppen. Centern har fört fram krav på miljöavgifter, internationell luftvårdsfond, stimulans till effektivare rening, åtgärder mot trafikens utsläpp m m, för att kraftigt minska de utsläpp som förstör skogen.
Kalkningsbehovet är för närvarande stort. Idag sker kalkningen huvudsakligen direkt i sjöar och vattendrag. Detta kan ge chockeffekter på vattnets flora och fauna. Vi anser att mer av kalkningen bör ske i vattendragens tillrinningsområden, bl a i skogsmark. Kalkning av skog sker ej i nämnvärd omfattning. Den vitaliseringskalkning som naturvårdsverket prövat är värd en ytterligare satsning. Centern har tidigare föreslagit storskaliga försök med vitaliseringskalkning. Vissa försök har nu kommit igång. Vi återkommer till dessa frågor i samband med den aviserade miljöpropositionen senare detta riksmöte.
Naturvårdshänsyn
Skogen ger mycket mer än bara skogsråvara. Den ger naturupplevelser, vilt, bär och svamp m m. Skogsmiljön kan beskrivas som en icke prissatt, extern effekt av skogsbruket. Den är av stort värde för människor, även om den är svår att mäta i penningmått. Skogen är naturligtvis också viktig för andra än människan. För växter och djur är den en viktig livsplats. Samhället har därför rättighet att ställa krav på hur skogsbruket bedrivs ur naturvårdssynpunkt.
Skogsbruket ska bedrivas på ett naturvårds- och miljöanpassat sätt. Det är en nödvändighet för att skydda den flora och fauna som finns i skogen. Det småskaliga, enskilt ägda skogsbruket har störst förutsättningar att bedriva detta skogsbruk.
Det är viktigt att bevara arter som hotas av utrotning. Det har i jordens historia alltid förekommit att artsammansättningen förändras p g a klimatförändringar, konkurrens från andra arter m m. Den utrotning av arter som nu håller på att ske skiljer sig dock från den tidigare. Människan har som enskild art orsakat en mycket snabb utrotning av flera växt- och djurarter. Denna utrotning av olika livsformer är oacceptabel.
Människan som enskild art får inte utrota andra arter i sin omgivning. Utrotning är en definitiv händelse som inte kan göras ogjord. Bevarandet av den genetiska mångfalden handlar i grunden om att upprätthålla de ekologiska systemen och att garantera människans egen överlevnad.
Enligt naturvårdsverkets inventering av hotade arter, och förändringen över 100 år, är ca 175--180 av totalt 30 000--35 000 arter av djur och växter i Sverige idag försvunna, hotade eller mycket sårbara. De flesta av dessa är insekter. Den ursprungliga livsmiljön har för många arter reducerats till små öar i landskapet. Biologiska organismer av olika slag ingår i kretslopp på jorden som är av avgörande betydelse för hela ekosystemet.
Skogsbruket har stor betydelse för landskapsbilden. Det räcker inte att hänsyn tas bara på beståndsnivå. Skogsbruket måste även tillämpa en hänsyn till landskapet. Förnyelsen av skogslandskapet måste ske varsamt. Det finns idag stora områden med naturnära skogssystem, där den skogliga kontinuiteten ännu inte brutits. Det är viktigt att delar av dessa områden sparas till kommande generationer.
Genom en högre lövträdsinblandning i barrskog åstadkoms en högre biologisk mångfald. Det motverkar också naturligt effekterna av luftföroreningar. En ökad barrskogssatsning minskar istället den biologiska mångfalden och motverkar inte försurningen. Vi förordar därför en ökad satsning på lövträd.
Totalt finns 3,4 miljoner ha sumpskog i landet. Sedan 1979 har 200 000 ha våtmarker dikats ut. Det har t o m utgått statliga bidrag för denna verksamhet fram till 1990. Markavvattning genom dikning bör minskas och förändras. Detta är viktigt för bl a vattenbalansen. Genom att anpassa hyggen i terrängen kan behovet av markavvattning minska. Nya diken ska kräva tillstånd, medan dikesrensning ska kunna ske utan tillstånd. På mossar och kärr ska myndigheten ha en restriktiv inställning vid ansökan om dikning. Många av dessa kan fungera som kvävefällor för att minska läckaget till vattendrag.
För att göra skogsbruket mer landskapsanpassat krävs att det ges utrymme för ett differentierat skogsbruk. Den tekniska utvecklingen som pågår leder till att nya metoder inom skogsbruket kommer fram. Dessa småskaliga metoder gör att skogsbruket kan bedrivas mer anpassat till respektive ståndort. Det gör att skogsbruket mer anpassas till t ex landskapsbilden. Den tekniska utvecklingen av nya metoder bör uppmuntras.
Det måste finnas tillräckligt stor andel avverkningsmogen skog för att tillförsäkra de arter som är beroende av denna biotop en livsplats. Denna strävan finns också inom skogsbruket. Det finns således ingen motsättning mellan skogsbruk och naturvård i denna fråga. Genom att gammal skog finns någonstans i den lokala miljön tillförsäkras hemvist för flora och fauna som kräver sådana livsplatser. Dessutom krävs att vissa områden skyddas för all framtid genom reservatsbildningar. Vi anser att detta måste vägas in vid beslut om nya reservat.
Nya storskaliga brukningsmetoder inom skogsbruket leder till stor miljöpåverkan. Vi anser att det bör krävas miljökonsekvensbeskrivningar för radikala skogsbruksmetoder som hyggesplöjning, stubbrytning, dikning, inplantering av främmande trädslag, samt för skogsplantering på jordbruksmark. Detta är viktigt för att fastställa hur dessa metoder påverkar miljö och naturvård.
Användningen av kemiska bekämpningsmedel i skogsbruket har i stort sett upphört sedan kommunerna fick ansvaret för översynen. Försurningen är den största orsaken till förändringar av flora och fauna i skogen. Traditionell skogsgödsling kan förstärka dessa förändringar. Försurning gör det nödvändigt med vitaliseringsgödsling eller kalkning som vi beskrivit tidigare.
Reservatbildning
Sedan 1920 har den produktiva skogsmarksarealen ökat med 800 000 ha i Sverige, trots stadsutbyggnad och reservatsbildning. Det finns således ingen grund att påstå att reservat har ryckt undan stora arealer skogsmark från produktion.
Idag är ca 100 000 ha nedanför skogsodlingsgränsen avsatt till reservat. Antalet reservat måste öka i förhållande till nuläget. Det är främst i södra Sverige som behovet av nya naturreservat är stort. Det måste bli administrativt enklare att bilda små naturreservat. Det kan gälla t ex skogsdungar e dyl. Statlig mark som är av värde för naturvården bör överföras till naturvårdsfonden. Det rör framför allt domänverkets mark i den fjällnära regionen. Överföringen bör kunna ske utan att ''staten ersätter staten''.
Vid bildandet av naturreservat på enskild mark måste skälig ersättning utgå till den tidigare markägaren. Om marken köps av staten ska ersättningen vara marknadsmässig. I de fall den enskilde fortsättningsvis äger marken ska ersättning utgå om pågående markanvändning avsevärt försvåras. Ersättning kan även ske genom att erbjuda ersättningsmark till skogsägaren.
Markägare och enskilda organisationer bör kunna ta en mer aktiv del i vården av naturvårdsobjekt. Genom att engagera fler parter i arbetet breddas kunnandet och engagemanget. Ytterligare ett sätt att låta fler ta aktiv del i naturvårdsarbetet är att bilda en speciell fond dit människor kan skänka eller testamentera pengar. Medel ur fonden ska kunna användas till att köpa och vårda mark eller speciella naturvårdsobjekt. Vi vill framhålla att bildandet av en sådan fond inte får leda till minskade statliga medel till den ordinarie naturvården. Fonden ska ses som en förstärkning, inte en ersättning, av den statliga verksamheten.
Främmande arter
Introduktionen av arter, som inte normalt växer i den svenska naturen, måste ske med stor försiktighet. Contortatallen är den mest diskuterade arten som förts in och börjat användas i Sverige. Introduktionen av contortan skedde utan att några närmare studier gjordes av hur den skulle reagera under svenska förhållanden. Det är ännu för tidigt att uttala sig om vad slutresultatet kommer att bli. Klart är att hårdare regler måste gälla i framtiden för introduktion av nya arter i Sverige. Innan vidare plantering av contortan sker måste klarlägganden göras om riskerna för insekts- och svampangrepp.
Gentekniskt förändrade träd, växter eller mikroorganismer ska inte tillåtas att planteras eller släppas ut i Sverige, förrän forskningen med säkerhet kan garantera kontrollen av växterna och en eventuell spridning i naturen.
Skogsvårdslag
Hela skogsvårdslagen måste prövas förutsättningslöst. Enligt vår uppfattning bör skogsvårdslagen få inriktningen att sätta upp ramar och minimikrav för hur skogsbruket ska bedrivas. Ramarna ska främst grundas på vilken hänsyn till naturvård och miljö som krävs. Skogsbrukarna skall sedan anpassa sitt skogsbruk till de angivna ramarna och minimikraven. Samhället ska naturligtvis kontrollera att ramar och minimikrav uppfylls, men inte planera hur de uppfylls.
Produktionsmålet inom skogsvårdslagen bör avskaffas. De fria marknadskrafterna klarar att ge de signaler som fordras för att få fram den mängd virkesråvara som krävs. Produktionsmålet bygger på en övertro på politikers och myndigheters möjligheter att planera och bedöma lämpliga produktionsnivåer. Politiker och myndigheter ska istället sätta upp de ramar som behövs för en näring. Vidare bör avverknings- och gallringstvång tas bort.
Vi förväntar oss att den sittande skogspolitiska utredningen lämnar förslag med denna inriktning.
Viltskador på skog
Ett av hoten mot skogsbruket är viltskadorna, främst älgbetning. Produktionen av kvalitetsvirke av tall försvåras kraftigt med dagens viltstammar. En för stor älgstam omöjliggör ett kvalitetsinriktat skogsbruk. Framför allt drabbas täta självföryngrande plantskogar av älgbetning. Det är därför viktigt att hålla älgstammen på en rimlig nivå. Det är av vikt att skogsägare med skog där viltskador är vanligt förekommande, får en ökad möjlighet att påverka viltstammens storlek. Privata skogsägare som drabbas av omfattande viltskador bör få viss ersättning för skadorna.
Stimulera omarrondering
I vissa delar av landet är det en besvärande ägosplittring av skogsmarken. Skiften och brukningsdelar är små och orationella och ägogränserna ofta oklara. Lagstiftningen går knappast att tillämpa på avsett sätt. Behovet att stimulera omarrondering är uppenbart.
Ett hinder för en omarronderingsprocess är de höga lantmäterikostnaderna. Kostnaderna för förrättning kan ibland bli orimligt höga i förhållande till den direkta nyttan och den areal som den berör. Därför verkar taxekostnaderna som ett hinder för det fortsatta strukturarbetet. Enligt vår mening bör dessa hinder minimeras så långt det är möjligt. Två åtgärder kan bidra till detta. Vi föreslår att lantmäterikostnaderna skall ses som en investering och få behandlas som en avdragsgill kostnad i förvärvskällan jordbruk. Vid mindre förrättningar är det viktigt att lantmäteriet kan jämka sina kostnader för förrättningen så att dessa framstår som rimliga i förhållande till nyttan.
Med bidrag från anslaget B 4. Bidrag till jordbrukets rationalisering, m m, ges möjlighet till omarronderingsprojekt i bl a Kopparbergs län. Detta arbete är mycket angeläget och har pågått en längre tid. Man har inom myndigheten byggt upp en stor kompetens inom området och har många angelägna projekt. Vi anser att ramen om 5 milj kr för detta ändamål är för låg. Vi föreslår att myndigheten istället inom totalanslaget om 15 milj kr får möjlighet att disponera medel enligt de behov som finns. Enligt vår uppfattning bör då omarronderingsprojekten i Kopparberg prioriteras. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utförsäljning av statligt eller genom staten kontrollerad bolagsägd skogsmark samt skogsmark ägd av kyrkan,1]
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning av lagfästning av allemansrätten samt behovet av informationsinsatser,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jordförvärvslagstiftningen,
[att riksdagen beslutar att skogsvårdsavgiften upphör från den 1 juli 1991,2]
3. att riksdagen -- vid bifall till yrk. 1 i motion 1990/91:Sk349 -- beslutar att bidragsformen 5. Översiktliga skogsinventeringar under C 5. Bidrag till skogsvård m.m., avvecklas från den 1 juli 1991,
4. att riksdagen -- vid bifall till yrk. 1 i motion 1990/91:Sk349 -- till C 4. Skogsvårdsorganisationen: Investeringar (prop. 1990/91:100, bil. 11) för budgetåret 1991/92 anvisar 15 385 000 kr. mindre än regeringen har föreslagit eller således 5 500 000 kr.,
5. att riksdagen -- vid bifall till yrk. 1 i motion 1990/91:Sk349 -- till C 5. Bidrag till skogsvård m.m. (prop. 1990/91:100, bil. 11) för budgetåret 1991/92 anvisar 61 000 000 kr. mindre än regeringen har föreslagit eller således 92 300 000 kr.,
6. att riksdagen -- vid bifall till yrk. 1 i motion 1990/91:Sk349 -- beslutar att ej anslå medel till C 6. Stöd till byggande av skogsvägar (prop. 1990/91: 100, bil. 11) för budgetåret 1991/92,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskrivningsregler för investeringar i skogsbilvägar,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om egenavgifter på kapitalavkastning,2]
[att riksdagen hos regeringen begär en översyn av prisbildningen inom marknaden för skogsråvara och tillämpningen av konkurrenslagen (1982:729) på denna marknad,1]
[att riksdagen beslutar avskaffa träfiberlagen (1987:588),1]
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av naturvårdshänsyn i skogsbruket,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insatser mot försurningen i skogen genom bl.a. vitaliseringskalkning,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning för viltskador på skog,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stimulering av omarrondering,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheter att behandla lantmäterikostnader som avdragsgilla kostnader,2]
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om dispositionen av anslaget B 4. Bidrag till jordbrukets rationalisering, m.m.
Stockholm den 21 januari 1991 Karl Erik Olsson (c) Karin Starrin (c) Sven-Olof Petersson (c) Göran Engström (c) Lennart Brunander (c) Stina Gustavsson (c) Marianne Jönsson (c) Birgitta Hambraeus (c)
1 1990/91:N252
2 1990/91:Sk349
Tabell 1. Export och import 1989, milj kr Näringsgren Export Andel Import Export
minus
import Trävaruindustri 17 727 ( 5,3) 6 534 11 193 Massa-, pappers- och pappersvarutillverkning 48 994 (14,8) 4 614 44 380 Totalt skogsnäringen, inkl. skogsbruk 67 060 (20,2) 13 588 53 472 Verkstadsindustri, totalt 166 324 (50,1) 150 180 16 144därav: Tillverkning av bilar och underreden 33 484 (10,0) 21 753 11 731 Tillverkning av bilmotorer, -delar, släpfordon 13 930 ( 4,2) 12 400 1 530 Totalt 332 145 (100) 315 061 17 084 Källa: Egen bearbetning av SCB, Utrikeshandel 1989. Tabell 2. Förvärvsarbetande 1988 Näringsgren Riket Kalmar län % Jämtlands län % % Trävarutillverkning 75 800 1,7 6 100 5,0 1 800 2,6 Massa-, pappers- och pappersvarutillverkning 60 200 1,4 3 100 2,6 100 0,1 Skogsbruk 39 500 0,9 1 700 1,4 2 800 4,1 Summa skogssektorn 175 500 3,9 10 900 9,0 4 700 6,9 Verkstadsindustri 457 000 10,3 16 400 13,0 4 100 6,0därav: Tillverkning av bilar och underreden 43 000 1,0 1 200 1,0 0 0 Tillverkning av bilmotorer, -delar, släp 40 600 0,9 2 700 2,2 100 0,1 Totalt 4 448 400 100 121 000 100 68 300 100 Källa: SCB, årlig sysselsättningsstatistik (ÅRSYS) ur databasen RSDB.