Citat ur riksdagsprotokoll 30 november 1990 ur en interpellationsdebatt angående rotdeformationer, s.k. rotsnurr.
Jordbruksminister Hellström: ''Föryngringen av skogen är en viktig del i det svenska skogsbruket. Redan i 1903 års skogsvårdslag fastslogs principen om långsiktig hushållning som grundläggande för svenskt skogsbruk. Regler om återbeskogning efter avverkning har alltsedan dess spelat en central roll i skogslagstiftningen.''
Trots dessa lovvärda ord har 45 % av våra skogsplanteringar en av skogsstyrelsen icke godkänd återväxt. Detta har flera olika och samverkande orsaker, som denna motion inte skall behandla. Miljöpartiet har också lagt en stor partimotion om skogen.
Endast en fråga tas upp i denna motion. Den behandlar omfattningen av rotdeformationer som orsakar instabilitet, s.k. rotsnurr.
Många skogssakkunniga däribland jordbruksministern hävdar att problemet är välkänt, dock betyder det inte att det är väl känt.
Den första stora omfattningen fick dessa rotdeformationer när paperpotplantorna började planteras i början av 70-talet. Men ännu i dag sätts planttyper ut som orsakar rotsnurr.
Enligt domänverkets huvudkontor i Falun har domänverket planterat ca 100 000--150 000 ha med paperpot bara i Norrbotten, och först 1987-- 1988 upphörde man helt med detta. Därtill skall läggas de andra Norrlandslänens, skogsbolagens och privata skogsägares planteringar. Jag kan inte göra någon beräkning, eftersom jag inte har fått fram uppgifter på hur stor andelen är med rotsnurr. En del skogsbolag har aldrig använt paperpot, men har ändå drabbats av rotsnurr.
Många bolag har köpt sina paperpot av skogsvårdsstyrelsen som har en märklig dubbelroll som både tillsynsmyndighet och plantförsäljare.
SCA har inte använt paperpot men har ändå liknande problem. SCA använde till en början Kopparforsmetoden i små plastkrukor som var släta inuti. Men nu har krukan modifierats med styrlister, s.k. HIKO. Resultaten har då blivit bättre. Dock fortsätter rötterna att ''snurra''.
På t.ex. en fyra år gammal plantering, ca 200 ha, som hade planterats med täckrotsplantor hade redan var och varannan planta dött. Skogsfacket ville i höstas slå larm. Medlemmarna har ju genom sitt arbete tvingats se dessa fruktansvärda skandaler. Det är osäkert om man har agerat i den omfattning man ställde i utsikt i augusti--september. Om facket skulle agera är det en maktfaktor att räkna med.
Att det även finns andra orsaker som ger plantorna dålig stabilitet och överlevnad är väl känt, t.ex. humustäckets tjocklek, vattenstress, frost, älgskador osv. Vid läsning av en rapport från en känd undersökning gjord av Anders Lindström på Svenska lantbruksuniversitetet framkommer omfattningen av rotdeformationer. Han har då kommit fram till att bäst resultat blir det av naturlig föryngring. Där finns i stort sett inga plantor med rotsnurr. Om det finns, så är de så få att tillväxten inte påverkas. Barrotsplantor finns inte med i undersökningen, men de har en bättre tillväxt om de sköts och planteras på rätt sätt. Näst bäst är Plantsystem 80. I övrigt har sex planttyper väsentlig omfattning av rotsnurr.
Ser man till de plantor som står på ''normal'' mark -- inte de dåliga markerna där siffrorna är ännu högre -- blir ändå andelen rotbrott och lutande träd efter nedböjningen onormalt hög. Paperpot 308 är den planttyp som tillsammans med några andra planttyper har kraftiga snurrdeformationer -- 25 %. När man värderar ett rotsystems stabiliserande funktion spelar den totala rotarean en stor roll liksom rotsystemets deformationsgrad. Man skulle kunna uttrycka det så att förutom kvantitet krävs det också god kvalitet på rotsystemet för att få ett stabilt träd. Naturligt föryngrade plantor uppfyller alla kriterier. Det är den planttyp som har bäst förutsättning att klara stjälpande moment.
Barrotsplantor och naturlig föryngring med en plantering utan ackord skulle oerhört väl förhöja denna föryngringskvalitet och ge stabila plantor. Vid ackordsplantering händer det också att rötterna blir deformerade -- man trampar ju till runt roten -- och roten växer i en vinkel.
Det kostar 10 000 kr. per ha att beskoga ett nytt område. Det kan också ifrågasättas om skogsstyrelsen ska vara både plantförsäljare och kontrollör.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att en utredning snarast tillsätts som undersöker omfattningen av ''rotsnurr'' i Sverige, samt att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att utredningen skall föregås av omfattande fältundersökningar,
2. att riksdagen hos regeringen begär att SLU ges i uppdrag att se över plantskolornas material,
3. att riksdagen hos regeringen begär att en analys görs om hur rotsnurr har kunnat förekomma så länge utan att någon ansvarig reagerat.
Stockholm den 22 januari 1991 Ragnhild Pohanka (mp) Paul Ciszuk (mp)