Svensk åkerjord har en mindre belastning av växtgifter och kväve än många andra länder i Europa. Utvecklingen i Europa med ökande miljöförstöring (Ruhrområdet, Polen, Tjernobyl området) visar hur viktigt det är att vi varsamt behandlar våra jordar, så att de kan fortsätta producera livsmedel även om de tillfälligt tas ur bruk pga det svenska jordbruksöver skottet. Miljöpartiet har i motioner och reservationer fram hållit att vi ska hålla våra jordar öppna och övergå till biologisk odling och även odling av energigrödor.
När majoriteten i riksdagen beslutat att beskoga viss del av vår åkerjord vill motionärerna betona vikten av att inte plantera gran på åkermark. Odling av granskog ökar mark försurningen, som vi på olika sätt måste minska.
I Götaland och största delen av Svealand borde man plantera ädellövskog på ganska stora delar av den åkermark som nu hotas av nedläggning. Ädellövskogen har tidigare täckt betyd ligt större arealer och hotas på olika sätt av ytterligare minskning. Den har skövlats till förmån för jordbruksmark men under 50- och 60-talen då stora åkermarksarealer lades ner planterades åkrarna igen, till största delen med gran. Bönderna borde uppmuntras att plantera ädellövskog på jordbruksmark som tas ur produktion. Lövskogsodlingar ökar och för bättrar humusbildningen, de fungerar som luftrenare och motverkar markförsurningen. Dessutom ger de snabbare avkastning än barrskogsodlingar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att gran inte får planteras på jordbruksmark,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att där skog skall planteras i Götaland och Svealand skall ädellövskogsplanteringar uppmuntras.
Stockholm den 15 januari 1991 Ragnhild Pohanka (mp) Elisabet Franzén (mp)