Det inträffar vid enstaka tillfällen att riksdagen tar upp ärenden om gottgörelse till enskilda personer, som har lidit skada genom myndighetsutövning. Ett välkänt exempel är fallet Birger Åström 1987. Bakgrunden var den gången att oskäliga konsekvenser hade uppkommit genom en i och för sig formellt riktig tillämpning av skattelagstiftningen. Eftersom ärendet hade handlagts lagenligt kunde regeringen inte på egen hand klara ersättningsfrågan, utan riksdagen måste ta beslutet i kraft av sin finansmakt enligt regeringsformen. Den gången lade regeringen fram en proposition på förslag av den dåvarande finansministern, Kjell-Olof Feldt, men initiativ kan likaväl tas inom riksdagen.
Vi vill genom denna motion ta upp ett annat enskilt fall som under snart tio års tid handlagts av olika regeringar, domstolar och myndigheter. Den omedelbara bakgrunden är att regeringen genom vederbörande departementschef har meddelat oss att det krävs ett riksdagsinitiativ.
Innan vi går in på själva ärendet vill vi stryka under följande. Vi är inställda på att det endast i undantagsfall bör komma i fråga att riksdagen tar upp enskilda fall på sätt som avses med motionen. Av både principiella och praktiska skäl får riksdagen inte utveckla sig till någon extra klagoinstans. Men det förekommer situationer, där det är befogat att riksdagen i sin egenskap av folkets företrädare enligt regeringsformen rättar till enskilda fall. Särskilt kan detta bli motiverat då lagstiftning -- alltså regler som riksdagen själv har stiftat -- har lett till allvarliga och obilliga konsekvenser.
Enligt vår mening måste också gälla att riksdagen inte skall ingripa annat än när alla andra vägar inom landet är stängda. Varken regeringen, domstol eller myndighet skall ha laglig möjlighet att göra något.
De nu preciserade förutsättningarna föreligger i fallet Lars Lorenius. Ärendet är känt och redovisat för riksdagen förut, genom att det har varit uppe två gånger i konstitutionsutskottet och dessutom i jordbruksutskottet. Någon utförlig redogörelse behöver vi därför inte lämna här. Sammanfattningsvis har Lars Lorenius lidit allvarlig skada genom att nödgas sälja sin fastighet Forsnäs i Södermanland för ett pris långt understigande inköpspriset -- med personlig konkurs och mer än två miljoner kronor i förlust som konsekvens. Avgörande var att en ny jordförvärvslag med prisprövning antogs efter hans förvärv av fastigheten och tillämpades genom ett regeringsbeslut den 27 maj 1982 så att hans dåvarande köpare inte fick förvärvstillstånd.
I konstitutionsutskottets betänkande förra året (KU 1989/90:30 sid. 87--92) finns en utförlig redogörelse av ärendet. Utskottet konstaterade att det före regeringsbeslutet 1982 inte hade gjorts några sådana överväganden som hade förutsatts vid jordförvärvslagens tillkomst av lagrådet, för att förekomma just sådana olyckliga övegångsfall som detta. Lagrådets uttalanden hade godtagits av regeringen och riksdagen. Vi vill inte här gå närmare in på en juridisk diskussion av ett enskilt ärende. Vi anser att ärendet nu bör bedömas från utgångspunkten att det rör sig om en handläggning, som gett ett så obilligt resultat för säljaren att det bör rättas till.
Första gången ärendet behandlades av konstitutionsutskottet ägde detta rum som ett led i en bredare granskning av praxis enligt jordförvärvslagen, som inte föranledde kritik mot regeringen (KU 1985/86:25 sid. 35--37 och sid. 56). En motion om ersättning till Lars Lorenius avstyrktes 1988 under hänvisning bl. a. härtill av jordbruksutskottet och avslogs av riksdagen (JoU 1988/89:1 sid. 7--8 och sid. 11). Även den nuvarande departementschefen har hänvisat till 1986 års granskningsbetänkande. Saken har kommit i ett nytt läge genom 1990 års granskningsbetänkande.
Den nuvarande departementschefen har, som redan antytts, vid en uppvaktning gett beskedet att ett initiativ i ärendet bör komma från riksdagen. I enlighet härmed väcker vi denna motion. I det förra riksdagsärendet förekom en diskussion, vilken framgår av jordbruksutskottets betänkande, huruvida riksdagen av principiella skäl borde ta upp ett ärende av detta slag. Vi har med hänsyn härtill inledningsvis utvecklat vår syn i detta avseende. Vi menar att en stark restriktivitet måste iakttagas men att detta nu snart tioåriga ärende är av sådan karaktär, att det bör bli ett av de sällsynta undantagen. Att riksdagen från formellt konstitutionelll synpunkt har befogenhet att ta initiativ och anvisa ett anslag för ändamålet råder det ingen tvekan om.
Det bör också nämnas att ärendet är anhängiggjort vid Europadomstolen i Strasbourg. Vi anser det dock vara önskvärt att saken klaras ut av regering och riksdag här i Sverige. Regeringen bör därför snarast förelägga riksdagen förslag om skälig ersättning till Lars Lorenius.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skälig ersättning till Lars Lorenius.
Stockholm den 25 januari 1991 Hans Nyhage (m) Bengt Rosén (fp) Larz Johansson (c) Bo Hammar (v) Kent Lundgren (mp) Elisabeth Fleetwood (m) Sven Eric Lorentzon (m) Gunnar Björk (c) Lars Ernestam (fp) Karl-Gösta Svenson (m) Elving Andersson (c) Jan Jennehag (v) Carl G Nilsson (m) Sören Norrby (fp) Birger Hagård (m) Jan-Olof Ragnarsson (v) Anders Castberger (fp) Hugo Bergdahl (fp) Görel Bohlin (m) Stig Bertilsson (m) Jan Hyttring (c) Arne Andersson (m) Ingvar Karlsson (c) i Ljung i Bengtsfors