Den totala produktionen av får- och lammkött i Sverige uppgår till ungefär 4 500 ton per år. Under 1980-talet har produktionen minskat, vilket är beklagligt eftersom fårnäringen i hög grad motsvarar de krav som nu ställs på det svenska jordbruket.En djurhållning, som uppfyller högt ställda etiska krav.Den har stor landskapsvårdande betydelse. Landskapet hålls i hävd genom bete.Den skapar sysselsättning i glesbygd genom att vara bas för vidareförädling.Den ger många värdefulla produkter utöver köttet (ull och lammskinn).Den producerar inte överskott.Den är en del av vårt kulturarv.Den bedrivs i Sverige på ett sätt som inte ger upphov till negativa miljöeffekter.
Hur kan det komma sig att en gren av jordbruksnäringen som så väl motsvarar de nya målen minskar istället för att öka i omfattning?
Det finns många skäl. Minskad efterfrågan på lammskinn här och utomlands. Överskott på andra köttsorter minskar utrymmet för lammköttet. Inom ramen för det gamla jordbruksprisregleringssystemet avsattes mycket lite resurser för att lansera lammköttet. Det behövs en sådan satsning. Även i övrigt genom pristilläggskonstruktionen missgynnades fårnäringen. I den omställningsprocess som nu pågår startar alltså fårnäringen med vissa handikapp.
Till detta ska läggas det faktum att vi från Island årligen importerar minst 650 ton lammkött utan införselavgifter.
Risken är nu uppenbar att vi får en fortsatt minskning av fårnäringen, fastän den uttalade viljan är den motsatta. Det finns alltså anledning för samhället att inom ramen för omställningsåtgärderna ytterligare stimulera till ökning av fårnäringen.
Det behövs framför allt en satsning på marknadsföring. Genom sin säsongskaraktär finns lammkött sällan i butikerna. Det får dåligt med utrymme. Det måste beställas extra o s v. Hanteringen i detaljhandelsledet måste bli smidigare så att konsumenter som efterfrågar lammkött kan få tillgång till det. För detta bör anslås 4 miljoner kronor till marknadsföringsåtgärder. Pengarna skall fördelas efter samråd med representanter för fårnäringen. Medel ska kunna användas för att hitta nya vägar producent -- konsument och för att utveckla produktförädling.
Dessutom bör det gränsskydd som nu finns bevaras under omställningsperiodens inledning och därefter regleras i takt med vad som beslutas i internationella förhandlingar om ömsesidiga åtaganden.
Pristillägget på fårkött bör behållas under 1991.
Inom ramen för de medel som anslagits för omställningsåtgärder och de medel som anlagits i regionalpolitiskt syfte bör utrymme för dessa åtgärder skapas.
Vänsterpartiet har i annan motion begärt att riksdagen anvisar medel för att utvidga lantbruksstyrelsens särskilda åtgärdsprogram till de delar av övriga landet där särskilda behov finns. Om riksdagen beslutar i enlighet med detta förslag så innebär detta också en finansieringsmöjlighet för att utveckla fårnäringen.
De insatser som skall göras bör samlas i ett program för utveckling av fårnäringen och resultatet av satsningen bör sedan redovisas till riksdagen.
Med hänvisning till det ovan anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till program för utveckling av den svenska fårnäringen,
2. att riksdagen till utveckling av den svenska fårnäringen för budgetåret 1991/92 inom ramen för omställningsåtgärder i jordbruket och regionalpolitiska anslag anvisar 4 000 000 kr.,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om gränsskydd och prisstöd för får och lammkött.
Stockholm den 25 januari 1991 Annika Åhnberg (v) Rolf L Nilson (v) Bengt Hurtig (v) Viola Claesson (v) Jan Strömdahl (v) Jan-Olof Ragnarsson (v) Alexander Chrisopoulos (v)