Under våren kommer en särskild miljöpolitisk proposition att föreläggas riksdagen. Vi återkommer då med våra förslag rörande miljöåtgärder inom jordbruket och skogsbruket. Frågor kring jordbrukets omställning med anledning av 1990 års livsmedelspolitiska beslut behandlas i särskild partimotion, (förutom exportstöd till konservärtor som behandlas här). Livsmedelspolitiken ur konsumentpolitiska aspekter behandlas i särskild partimotion. Fiskeripolitiken kommer att tas upp i samband med särskild proposition som regeringen aviserat till våren 1991. Jordbruket på Gotland och sockernäringen tas upp i särskilda kommittémotioner. Jordbruket i norra Sverige kommer att behandlas i samband med att regeringen lämnar en särskild proposition om detta under våren 1991. Viktiga framtidsfrågor för det svenska jordbruket behandlas i särskild kommittémotion. Frågor som har samband med ersättning för viltskador tas upp när regeringen återkommer till riksdagen med aviserad särskild proposition i denna fråga.
Övriga frågor när det gäller anslagsäskanden på jordbruksdepartementets område tas upp i denna motion.
A1 Jordbruksdepartementet
Den avreglering av jordbruket som nu genomförs måste leda till en minskad statlig byråkrati. Därmed borde också behovet av resurser på departementsnivå minska. Vi föreslår därför en neddragning av anslaget till departementet med 10 % d v s 2,5 miljoner kronor.
A2 Lantbruksråd
I denna tid av ökad internationalisering är lantbruksrådens verksamhet av stor betydelse. Inom EG är jordbrukspolitiken ett av de områden som i allra högsta grad är föremål för gemensamma åtgärder. Därav följer att det för Sverige inte är nödvändigt att dels ha ett lantbruksråd i Bryssel, dels ett i Bonn. Mot bakgrund av den allvarliga situationen när det gäller den globala livsmedelsförsörjningen, särskilt på den afrikanska kontinenten föreslår vi att ett lantbruksråd stationeras i Harare i Zimbabwe. Därmed förbättras möjligheterna att följa utvecklingen på denna kontinent vad gäller livsmedelsförsörjningen.
Arbetet med avancerad bioteknik
Vi delar den uppfattning som Lantbruksstyrelsen fört fram att det behövs ytterligare en tjänst för att handlägga ansökningar om tillstånd för att odla gentekniskt förändrade växter. Utöver detta anser vi att det behövs ytterligare en tjänst för arbete med avancerad bioteknik när det gäller djur och växter. Hos det nya jordbruksverket måste det finnas kompetens och kunskap kring utvecklingen på detta område.
Miljöinriktad växtodlingsrådgivning
Inom ramen för detta anslag har dels åtgärder inom det konventionella jordbruket för att minska växtnäringsläckage m.m. dels åtgärder för att stimulera ett ekologiskt anpassat lantbruk (s k alternativ odling) finansierats. Det stöd till alternativ odling som infördes budgetåret 1988/89 fick enligt Lantbruksstyrelsen en omfattande anslutning. 1 800 företag med cirka 40 000 hektar har anslutit sig. Detta innebär ökad efterfrågan på rådgivning och information. Omfattande resurser satsas nu på omställning av jordbruket. Omställning till ekologiskt anpassat lantbruk borde därvid vara ett huvudalternativ eftersom det i allra högsta grad motsvarar de krav och förväntningar som finns på det framtida jordbruket. Att ta steget från en liten ''exklusiv'' nisch till basproduktion är dock förknippat med vissa svårigheter. Den snabba anslutningen medför också vissa tröskelproblem. Utbudet av vissa produkter överstiger efterfrågan, detta är särskilt tydligt när det gäller spannmål. Det behövs därför under de närmaste åren en satsning på marknadsföring av det ekologiska lantbrukets produkter. För 3 informationstjänster, 9 tjänster som butikskonsulenter samt kostnader för administration och trycksaker föreslår vi att riksdagen anslår 6 miljoner kronor utöver vad regeringen föreslår för marknadsföring av ekologiskt odlade produkter.
B1 Statens jordbruksverk
Vi välkomnar sammanslagningen av statens jordbruksnämnd och lantbruksstyrelsen till ett verk. Det bör leda till en bättre organisering av verksamheten och att resurser i högre grad kan tas i anspråk för angelägna framtidsfrågor. För verksamheten vid det nya Jordbruksverket behövs enligt regeringen 175 årsarbetskrafter. Vi anser att samordningsvinsterna kan bli större och föreslår därför att anslaget för lönekostnader minskas med 6 miljoner kronor i förhållande till regeringens förslag.
B13 Omställningsåtgärder i jordbruket
Omställningsåtgärder i jordbruket behandlas i särskild motion. Här skall endast exportbidrag till s k konservärtor beröras. Inom ramen för jordbruksprisregleringsekonomin har tidigare bidrag beviljats för att möjliggöra export till EG-länder av s k konservärtor. Ärtorna håller hög kvalitet och skulle utan tvekan hävda sig väl i den internationella konkurrensen, förutsatt att gränsskydden ömsesidigt avvecklades. Denna förutsättning antogs också av riksdagen i samband med det livsmedelspolitiska beslutet 1990. Sedan dess har GATT-förhandlingarna tyvärr havererat och det går sakta med EG:s reformering av sin jordbrukspolitik, CAP. Vi föreslår därför att exportfinansieringen av konservärtor fortsätter även budgetåret 1991/92. Samtidigt bör Sverige i EG-EFTA- förhandlingarna driva kravet på slopade tullar inom EG för denna produkt.
B16 Bidrag till trädgårdsnäringens rationalisering
Den svenska trädgårdsnäringen och fruktodlingen befinner sig i en intensiv omställningsperiod. Importen av trädgårdsprodukter och frukt har blivit friare. Ur konsumentsynpunkt är det angeläget att hävda den svenska odlingen, eftersom den håller högre kvalitet. I importen återfinns vid stickprovskontroller oftare resthalter av bekämpningsmedel. Den inhemska odlingens möjligheter att hävda sig internationellt är goda förutsatt ett stöd till rationalisering i den inledande fasen . En del av anslaget används för investeringar i syfte att uppnå bättre energihushållning och hushållning med färskvatten. Detta är åtgärder som har betydelse för strävanden i samhället som helhet att uppnå mer av återvinning och hushållning med naturresurser. Vi föreslår därför att anslaget för trädgårdsnäringens rationalisering räknas upp i enlighet med lantbruksstyrelsens äskande till 7,9 miljoner kronor. Bidragsramen bör uppgå till 6,7 miljoner kronor.
C5 Bidrag till Skogsvård
Skogsnäringen är en näring av största betydelse för landet. Men denna näring måste utövas i ett ekologiskt perspektiv. Vi befinner oss i en brytningstid där den ensidiga inriktningen på skogen som produktionsresurs bryts mot en växande insikt om att artbevarande och naturvård måste vara grunden även för produktionen. En skogspolitisk kommitté har tillsatts med uppgift att se över den skogliga politikens mål och medel. Det är vår utgångspunkt i det arbetet att en grundläggande förändring i synen på skogen som resurs måste ske, så att det långsiktiga ekologiska perspektivet blir utgångspunkten för skogsbruket. I avvaktan på denna utrednings resultat avstår vi från mer omfattande förslag kring den skogliga politiken i årets budget.
Det finns dock några punkter som inte kan vänta. Bidragen till skogsodling efter avverkning av lågproducerande bestånd, de s k 5:3-bidragen avvecklas nu, som ett resultat av riksdagens beslut år 1990. Vänsterpartiet stödde detta beslut. Enligt förra årets beslut fördes en stor del av anslaget över till åtgärder inom det skogliga stödområdet. Detta med tanke på att 5:3-ersättningen hade stor betydelse ur sysselsättningssynpunkt i norra Sverige. En höjning av anslaget för det skogliga stödområdet möjliggör en fortsatt inriktning på åtgärder som bidrar till att upprätthålla sysselsättningen, men utan de negativa naturvårdskonsekvenser, som de s k 5:3-bidragen förde med sig. När vi nu går in i en lågkonjunktur, måste denna inriktning ges fortsatt hög prioritet. Vi avvisar därför regeringens förslag att i besparingssyfte dra in dessa medel. Vi anslår till åtgärder inom det skogliga stödområdet 55 miljoner kronor i enlighet med Skogsstyrelsens förslag.
D9 Bidrag till fiskevård
Fiskevårdsbidraget har bidragit till en utökad och förbättrad fiskevård. Av hittills beviljade fiskevårdsbidrag har ca 35 % använts till utsättning av fisk, ca 19 % till biotopvårdande åtgärder, ca 19 % till byggande av fiskvägar och ca 8 % till övrig fiskevård. Bidragen har inneburit att en rad vatten i hela landet blivit föremål för fiskevårdsinsatser.
Samtidigt har ansökningarna om bidrag till bildande av fiskevårdsområden ökat starkt. Riksdagen har beslutat att statsbidrag skall utgå till bildande av fiskevårdsområden där ansökningarna inkommit till länsstyrelsen före den 1 september 1990. Regeringen föreslår att dessa bidrag skall slopas omedelbart. Vi anser att de utfästelser staten har gjort skall hållas.
Vi föreslår att till bidrag till fiskevård m m för budgetåret bör anvisas 8 324 000 kronor.
E2 Prisstöd till rennäringen
Enligt regeringen bör prisstödet utgå med 305 kr. per slaktad ren för budgetåret 91/92. Riksdagen har tidigare beslutat att en återhämtning av nivån på prisstödet till rennäringen skulle ske i förhållande till utvecklingen vad gäller Norrlandsstödet. 1/3 av den uppstådda eftersläpningen räknades upp för 90/91. Den nu föreslagna uppräkningen ger ytterligare 1/3.
Eftersom nu en ny uppräkning av Norrlandsstödet är aviserad till i vår föreslår vi, för att stödet till rennäringen skall komma ikapp, att hela den resterande eftersläpningen av stödet till rennäringen belastar budgetåret 91/92.
Vi föreslår därför att uppräkningen ökas till 340 kr per slaktad ren plus den ökning som kan bli följden av ett förhöjt stöd till jordbruket i norra Sverige.
Med hänvisning till det ovan anförda hemställs
1. att riksdagen till jordbruksdepartementet för budgetåret 1991/92 anvisar 23 271 000 kr. eller 2 500 000 kr. mindre än vad regeringen föreslår,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stationeringen av lantbruksråden,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av två tjänster vid statens jordbruksverk för arbete med avancerad bioteknik,
4. att riksdagen till marknadsföring av ekologiskt odlade produkter för budgetåret 1991/92 anvisar 6 000 000 kr. i enlighet med vad i motionen anförts,
5. att riksdagen till statens jordbruksverk för budgetåret 1991/92 anvisar 116 576 000 kr. eller 1 000 000 kr. mer än vad regeringen föreslår,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om slopande av tullar för s.k. konservärtor, som svenskt krav i EFTA-EG- förhandlingarna,
7. att riksdagen till omställningsåtgärder i jordbruket för budgetåret 1991/92 anvisar 10 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslagit, för exportfinansiering av konservärtor, eller således 5 085 752 000 kr.,
8. att riksdagen till trädgårdsnäringens rationalisering m.m. för budgetåret 1991/92 anvisar ett statsbidrag med sammanlagt högst 7,9 milj. kr. eller 2 900 000 kr. utöver vad regeringen föreslår,
9. att riksdagen för budgetåret 1991/92 till bidrag till trädgårdsnäringens rationalisering m.m. anvisar ett förslagsanslag på 6 700 000 kr. eller 1 700 000 kr. utöver vad regeringen föreslår,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om delanslaget för åtgärder inom det skogliga stödområdet,
11. att riksdagen till bidrag till skogsvård för budgetåret 1991/92 anvisar 55 000 000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit eller således 208 300 000 kr.,
12. att riksdagen för budgetåret 1991/92 anslår 8 324 000 kr. till bidrag till fiskevård m.m.,
13. att riksdagen till prisstöd till rennäringen anvisar ett förslagsanslag på 40 000 000 kr.,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om höjning av prisstödsnivån per slaktad ren.
Stockholm den 25 januari 1991 Annika Åhnberg (v) Rolf L Nilson (v) Viola Claesson (v) Jan Strömdahl (v) Jan-Olof Ragnarsson (v) Bengt Hurtig (v) Alexander Chrisopoulos (v)