Jordbruksutskottet framhöll i sitt betänkande 1990/91:JoU4, om trädgårdsnäringen, att en ny trädgårdsnäringsutredning bör övervägas. Utskottet konstaterade att den samlade trädgårdsnäringens situation kommer att påverkas av de handelspolitiska och tullpolitiska överläggningar som nu pågår i olika internationella fora. Utskottet framhöll också att samhällsekonomin förändrats i åtskilliga hänseenden under den dryga tioårsperiod som gått sedan nuvarande riktlinjer för trädgårdspolitiken lades fast och att även trädgårdsnäringens produktions- och konkurrensförhållanden förändrats. De nämnda förhållandena ansåg utskottet vara skäl för att överväga en ny och bred utredning av trädgårdsnäringens situation.
Tyvärr måste vi konstatera att regeringen ännu inte tillsatt utredningen. Detta är beklagligt särskilt som situationen inom vissa delar av näringen ytterligare förvärrats dels till följd av ökad belastning av skatter och avgifter, dels till följd av att den internationella konkurrenssituationen, såsom den kan bedömas mot bakgrund av de fortgående GATT- och EES- förhandlingarna, kraftigt kommer att försämra förutsättningarna för näringen. Vi anser att regeringen omedelbart skall tillsätta den av riksdagen begärda utredningen.
Trädgårdsnäringens konkurrenssituation
I vår kommittémotion om trädgårdsnäringen till det förra riksmötet framhöll vi att produktions- och lönsamhetssituationen inom trädgårdsnäringen kraftigt försämrats till följd av en mycket ogynnsam kostnads- och konkurrensutveckling. Som exempel på detta nämndes särskilt situationen för den svenska växthusodlingen av tomat. Även för övriga produktionsgrenar inom växthusodlingen men även frilandsodlingen påtalades att realvärdetillväxten under en följd av år varit negativ.
Den bekymmersamma situationen för växthusodlingen har bestått och har också under året som gått lett till konkurser och avvecklingar. De svenska tomat- och växthusodlarna pressas i sin konkurrenssituation från två håll. Odlarpriset på tomat bestäms i huvudsak av importpriset. Under de senaste åren har detta inte stigit i en grad som kompenserar de svenska odlarna för inflation, höga räntekostnader och andra produktionsomkostnader. I stället har priset styrts av det relativa marknadsöverskott som uppstått i exportutbudet riktat mot Sverige, främst med anledning av en subventionerad produktionsökning i Danmark.
För de svenska tomatodlarna har denna konkurrenssituation inneburit att priset inte kunnat följa med i kostnadsutvecklingen. Den kraftiga inflationen och framför allt det onormalt höga ränteläger har också förhindrat en annars naturlig och fortlöpande produktionsrationalisering. Redan gjorda investeringar och rationaliseringar förräntas inte heller.
Från näringens egen sida har dessa förhållanden påtalats till regeringen under en längre tid. Bl.a. har man begärt att tillfälliga, räntesubventionerade lån skall tillhandahållas för att klara den nu besvärliga kreditsituationen. Vi anser att ett sådant förslag rimligen bör prövas inom ramen för den av oss föreslagna utredningen. Redan det långvariga höga, svenska ränteläget tillsammans med den statliga kreditgarantiavgiften menar vi borde ha varit ett tillräckligt skäl för att genom lämpligt kapital- och kreditstöd kompensera den svenska trädgårdsnäringen för att skapa ett med andra länder jämbördigt konkurrensförhållande.
Rådgivning inom trädgårdsodlingen
Riksdagen har beträffande stöd till trädgårdsodlingen bl.a. framhållit att detta fortsatt bör ske genom samhällets engagemang i forskning, försök och rådgivning. Detta är en form av stöd som ges trädgårdsodlingen i flertalet andra och konkurrerande länder. För forsknings- och försöksverksamheten gäller emellertid det förhållandet att resurserna successivt skurits ner och att näringen själv förväntas ta ett motsvarande större ansvar för utvecklingsverksamheten. Alltjämt gäller att trädgårdsproduktion sker i ett stort antal mindre företag eller i enmansföretag utan möjlighet för det enskilda företaget att själv bära kostnaderna för denna verksamhet. Trädgårdsföretagen är små och spridda över landet. Trädgårdsnäringen saknar också ett kooperativt förädlingsled som finns i jordbruksnäringen. Detta sammantaget gör att trädgårdsnäringen har svårt att själv stå för forsknings- och försöksverksamheten.
Samma situation gäller för den statliga rådgivningen till den yrkesmässiga trädgårdsodlingen. Även här är företagen för små för att själva kunna bära en egen rådgivning. Många odlingsinriktningar är också så begränsade att de inte heller kollektivt har möjlighet att bära en full rådgivningskostnad. För dessa branscher är det statliga engagemanget en förutsättning för den fortsatta odlingen. Under senare år har en ökande andel av kostnaden för den statliga rådgivningen förts över på företagen själva genom att konsultationer debiteras dessa.
Genom ett beslut av riksdagen hösten 1989 har lantbruksnämnderna överförts till länsstyrelserna och den statliga rådgivningen för den yrkesmässiga trädgårdsodlingen fått nya huvudmannaskap. Den samordning av rådgivningen på riksplanet som tidigare skedde genom lantbruksstyrelsens ledning och som innebar att trädgårdsföretagen, oavsett geografisk belägenhet och produktionsinriktning, hade tillgång till rådgivningshjälp riskeras. Trädgårdsrådgivning finns ej vid alla länsstyrelser. Detta gör att en rikstäckande rådgivning ej klaras längre.
Den av oss föreslagna utredningen om trädgårdsnäringen bör se över rådgivningen och även pröva om man med statsstöd kan överföra rådgivningen i näringens egen regi. Betydande samordningsfördelar skulle därvid kunna uppnås med den rådgivning som inom näringen byggts upp som komplement till den statliga rådgivningen.
Växthusodlingens energikostnader
Riksdagens beslut om nya miljöavgifter och skatt på energi innebär avsevärda kostnadsökningar för vissa delar av den svenska växthusodlingen. För växthusföretag som utnyttjar kol som energikälla ökar företagets energikostnad genom skatteoch avgiftsomläggningen med ca 50 %. Skatteuttaget ökar i detta fall med ca 350 %. I företag som utnyttjar tung eldningsolja ökar skatteuttaget med drygt 50 % och i företag med naturgasuppvärmning med drygt 100 %. I samtliga här angivna fall har hänsyn tagits till den 85- procentiga skattereduktion som redan tidigare gällt för växthusodlingen.
Odling av trädgårdsprodukter i växthus betraktas som en s.k. energiintensiv produktion. För vissa odlingar utgör energikostnaden ända upp till 25 % av den totala produktionskostnaden. Till följd härav och av det förhållandet att många konkurrentländer starkt subventionerar energianvändningen inom växthusodlingen har den svenska odlingen en konkurrensnackdel.
Det är därför angeläget att lägga om energiförsörjningen även för trädgårdsnäringen. Forsknings- och utvecklingsarbete måste inriktas på att finna nya former för bl.a. uppvärmning av växthus.
Importkontroll
Från centerpartiets sida har vi under flera år till riksdagen påtalat det otillfredsställande förhållandet att import tillåts av trädgårdsprodukter som är behandlade med i Sverige icke tillåtna medel.
Sverige bedriver ett mycket aktivt arbete för att reducera användningen av kemikalier i trädgårdsproduktionen liksom inom jordbruksproduktionen. Sverige intar också internationellt en plats i frontlinjen för detta viktiga miljöarbete.
Såvitt vi också kunnat följa utvecklingen inom trädgårdsodlingen har näringen hittills på ett positivt sätt deltagit och engagerat sig i denna förändring. Det är emellertid uppenbart att detta krävt både investeringar och utökade manuella resursinsatser till ökade kostnader, vilka inte ännu drabbat våra konkurrentländer.
Vi anser att import av produkter som odlats på ett i Sverige förbjudet sätt skall förbjudas.
Vi har i en annan motion utvecklat vår syn på kontrollen av livsmedel.
Anslagsfrågor
Regeringen föreslår i budgetpropositionen att anslaget om bidrag till trädgårdsnäringens rationalisering skrivs ned med 2,9 milj.kr. till 5 milj.kr. som ett led i det allmänna besparingsarbetet. Ramen för rationaliseringsbidraget föreslås bli 4,3 milj.kr. och ramen för främjande av trädgårdsnäringen 0,7 milj.kr.
Mot bakgrund av den aktuella situationen som vi ovan redovisat för trädgårdsnäringen kommer behovet av dessa bidragsmedel alltjämt att vara stort vilket också framhållits från lantbruksstyrelsens sida. Vi föreslår därför ramen 5,8 milj.kr. och att för främjande av trädgårdsnäringen därav anvisas en oförändrad ram om 1,2 milj.kr.
Behovet av bidragsmedel framgent bör liksom situationen för näringen allmänt prövas i det utredningssammanhang vi ovan förordat.
Med hänvisning till vad som anförts i motionen hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tillsätta en parlamentarisk utredning för att utforma en ny trädgårdsnäringspolitik i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att skapa likvärdiga konkurrensvillkor för den svenska trädgårdsodlingen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om problemen med energikostnader för trädgårdsnäringen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbud mot import av trädgårdsprodukter som odlats på ett i Sverige ej tillåtet sätt,
5. att riksdagen till B 16, Bidrag till trädgårdsnäringens rationalisering m.m. för budgetåret 1991/92 anvisar 2 milj.kr. utöver vad regeringen har föreslagit eller således 7 milj.kr.
Stockholm den 25 januari 1991 Lennart Brunander (c) Karin Starrin (c) Stina Gustavsson (c) Sven-Olof Petersson (c) Marianne Jönsson (c) Göran Engström (c) Birgitta Hambraeus (c) Karl Erik Olsson (c)