Hushållningssällskapeen är landets äldsta organisation på jordbruksområdet. Det första bildades redan 1791 på Gotland, medan övriga kom till under första hälften av 1800-talet. Det låg i samhällets intresse att, ekonomiskt och socialt, förbättra förhållandena på landsbygden, där ju större delen av landets befolkning bodde på den tiden, sysselsatta i jordbruket och dess binäringar. Med statligt stöd bygggde hushållningssällskapen efter hand upp en omfattande utvecklings-, försöks- och rådgivningsverksamhet. Så småningom startades också utbildning vid det som senare blev dagens lantbruks-, trädgårds- och lanthushållsskolor.
Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien blev alltifrån sin tillkomst 1811 tillsynsmyndighet för hushållningssällskapen, en uppgift som 1890 överfördes till den då nyinrättade Lantbruksstyrelsen.
Vissa av hushållningssällskapens uppgifter överfördes 1948 till de nyinrättade lantbruksnämnderna och 1967 överfördes den statligt finansierade delen av rådgivnings- och serviceverksamheten från hushållningssällskapen till lantbruksnämnderna. Hushållningssällskapen fick samtidigt uppgiften att svara för en kontaktfunktion mellan lantbruksnämnderna och näringsutövarna. I den senare har bl.a. hushållningssällskapens medlemstidskrifter spelat en stor roll. Hushållningssällskapen fick vidare behålla sin tjänstebrevsrätt i denna funktion.
I riksdagens beslut rörande nämnda omorganisation sades vidare att hushållningssällskap som efter den 1 januari 1968 önskar kvarstå som offentligrättsligt organ skall ha stadgar som fastställts av Kungl. Maj:t eller av myndighet som Kungl. Maj:t bestämmer. Uppgiften att fastställa hushållningssällskapens stadgar delegerades till lantbruksstyrelsen. Denna uppgift åvilar alltjämt Lantbruksstyrelsen.
I utredningsbetänkandet ''Den nya centrala jordbruksmyndigheten'' (SOU 1990:87) sägs att ''Det finns enligt vår mening inte någon anledning att jorbruksverket beslutar om sällskapens stadgar eller i övrigt engagerar sig i deras sätt att bedriva sin verksamhet. Bemyndigandet från 1967 bör därför inte föras över till jordbruksverket. Vi har inte heller haft anledning att pröva frågan --
--
-- om något annat organ bör fastställa sällskapens stadgar''. Av bilaga 11 till budgetpropositionen (Jordbruksdepartementet, s. 24) framgår att departementschefen ''delar utredningens bedömning att den nya myndigheten inte bör besluta om hushållningssällskapens stadgar eller i övrigt engagera sig i deras sätt att bedriva sin verksamhet''. Däremot tar departementschefen inte upp frågan om huruvida något annat organ bör fastställa sällskapets stadgar.
Hushållningssällskapen har under hela sin existens genom sin offentligrättsliga ställning ansetts, och anses fortfarande, som en organisation utan särintressen och vars objektivitet och obundenhet inte satts ifråga. Den offentligrättsliga ställningen har också lett till hushållningssällskapens omfattande uppdragsverksamhet åt bl.a. Sveriges Lantbruksuniversitet och Statens Utsädeskontroll och samarbete med kommuner, landsting, länsstyrelser och utvecklingsfonder. Ett samarbete som hushållningssällskapen för sin del är beredda att utveckla vidare.
Mot bakgrund härav anser vi det utomordentligt angeläget att hushållningssällskapen får behålla sin offentligrättsliga ställning och att regeringen även i fortsättningen delegerar uppgiften till statlig myndighet att fastställa sällskapens stadgar. Vi förordar att denna uppgift i första hand överförs från lantbruksstyrelsen till den nya myndigheten Statens Jordbruksverk. Om så av något skäl inte anses lämpligt förordar vi att uppgiften delegeras till länsstyrelserna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att hushållningssällskapens stadgar även fortsättningsvis efter begäran bör få fastställas av regeringen eller myndighet som regeringen bestämmer.
Stockholm den 25 januari 1991 Karl Erik Olsson (c) Stina Gustavsson (c)