Bakgrund
I syfte att minska spannmålsöverskottet infördes under 1987 ett trädesprogram. Detta ersattes 1988--1990 av ett omställningsprogram (Omställning 90), där en ersättning utgick till areal som överfördes från prisreglerade grödor till annan användning eller lämnades obrukad. I samband med omläggning till den nya jordbrukspolitiken utbetalas under åren 1990--1992 ett inkomststöd till prisreglerad areal samt till arealen i tidigare nämnda omställningsprogram.
Av miljöskäl krävdes att omställningsarealen skulle vara besådd varför jordbrukarna i informationen uppmanades till insådd av t.ex. vallfrö. Vallproduktionen fick skördas och någon begränsning av användningsområdena fanns inte. En vallareal kunde t.ex. användas som betesmark för produktion av slaktdjur, produktion av hö eller ensilage. Den skördade grönmassan kunde även användas för torkning av grönpellets.
Konsekvenserna av ovanstående stödformer är att vallodlingen har olika ekonomiska förutsättningar beroende av när odlingen etablerades. Vallproduktion som startades eller utvidgades inom ramen för omställningsprogrammet 1988--1990 har en konkurrensfördel jämfört med en tidigare etablerad vallodling. Största stödet erhåller denna areal under 1990, då såväl omställningsbidrag (ca 1 600 kr./ha i genomsnitt) och inkomststöd (ca 1 100 kr./ha i genomsnitt) utgår. Under 1991 och 1992 utgår endast inkomststöd med i genomsnitt 900 kr./ha resp. 700 kr./ha.
Konsekvenserna för hetluftstorkningen av vallfoder
Omfattningen av hetluftstorkningen av vallfoder till grönpellets ökade snabbt under senare delen av 1980-talet. Enligt Svensk grönfodertorkförening har volymutvecklingen varit följande:
1986 10 387 ton 1987 11 560 ton 1988 14 647 ton 1989 19 938 ton
De olika valltorkarna har olika volymutveckling över åren. En av torkarna startade så sent som 1988. Införandet av Omställning 90 (fr.o.m. 1988) torde starkt ha bidragit till den ökade produktionen.
De olika torkanläggningarna har haft varierande möjligheter att utnyttja vallproduktion med omställnings- och inkomststöd. Detta sammanhänger med torkanläggningarnas kapacitetsutnyttjande i början av omställningsperioden samt möjligheterna att investera i ny produktionskapacitet.
Möjligheterna till utbyte av råvaruleverantörer är vanligen små. Detta sammanhänger med att flera anläggningar drivs som ekonomiska föreningar med en etablerad odlarkår.
Den snabba produktionsökningen av grönpellets har inneburit en prispress på marknaden. De tidigt etablerade torkanläggningarna med små möjligheter att använda råvara som subventioneras med omställnings- eller inkomststöd hotas därför att slås ut. Som exempel kan nämnas att det sammantagna stöd som betalats ut under 1990 vid normalavkastning motsvarat en subvention som i praktiken varit klart större än det pris torkarna normalt kan betala odlarna. Dessa förhållanden har lett till en ohållbar konkurrenssituation på marknaden.
Det kan noteras att produktionen av grönpellets är omfattande inom EG vilket bl.a. sammanhänger med att generella stöd utgår till alla företag i branschen. Följden blir att de svenska odlare som saknar stöd befinner sig i en svår situation på grund av bristande konkurrensneutralitet även i ett internationellt perspektiv.
Åtgärder för att skapa konkurrensneutralitet
Frågan om den bristande konkurrensneutraliteten togs upp redan i slutet av 1989 av en av de större torkanläggningarna som drivs i form av ekonomiska föreningar. Som krav framfördes att birag inte skulle lämnas inom ramen för Omställning 90 för vall som används för tillverkning av grönpellets. Denna begäran avslogs av jordbruksnämnden (JN) i maj 1990. JN avvisade vidare ett förslag att temporärt stödja den icke subventionerade arealen. JN:s beslut överklagades till regeringen som dock avslog överklagan i december 1990.
I samband med regeringens prövning av ärendet har näringsfrihetsombudsmannen (NO) har tagit upp frågan. NO skall enligt sin instruktion uppmärksamma sammhällsåtgärder som får olämpliga konkurrensbegränsande effekter och verka för att inslag som onödigtvis begränsar konkurrensen undviks. NO konstaterar att många etablerade vallodlare -- med långvarig erfarenhet och hög effektivitet -- drabbas av en snedvridande konkurrenseffekt som bidragen åstadkommer då de utgår till en del men inte till alla. Detta kan innebära att de drabbade odlarna får bestående konkurrensnackdelar och helt enkelt får sluta med verksamheten. NO anser i sitt yttrande i ärendet att den snedvridning som uppstått på marknaden för grönpellets behöver rättas till.
För att skapa konkurrensneutralitet mellan olika odlare och olika torkanläggningar bör ett selektivt och temporärt stöd utbetalas avseende skördeåren 1990--92. Stödet bör baseras på de volymer grönfoder som torkades före införandet av Omställning 90, dvs. 1987 års volymer. Ersättningen bör av administrativa skäl utgå till torkanläggningarna och den bör konstrueras så att den motsvarar utbetalade omställningsbidrag (1990) och inkomststöd (1990--92). Skälet till att även 1990 års produktion bör omfattas är att frågan aktualiserades redan under 1989. Myndigheternas handläggning av ärendet har därefter varit långsam och regeringsbeslutet fattades först i december 1990.
Finansieringen av det selektiva stödet bör ske via de medel som avsatts för inkomststöd m.m. inom ramen för 1990 års jordbrukspolitiska beslut.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till valltorkföretag vars odlare ej erhållit omställningsbidrag och inkomststöd.
Stockholm den 25 januari 1991 Karl Erik Olsson (c) Sven Eric Lorentzon (m) Bengt Rosén (fp) Annika Åhnberg (v) Marianne Samuelsson (mp)