Det svenska jordbruket befinner sig nu mitt i en svår omställning. Näringen ska avregleras och befrias från det snåriga ogenomträngliga regleringssystem som byggts upp under decennier. Produktionens omfattning ska anpassas till det inhemska behovet. Dessutom finns uttalade krav på ett jordbruk, som inte ger upphov till negativa miljöeffekter.
Det långsiktiga målet måste vara att vi ska ha ett inhemskt jordbruk som är ekologiskt anpassat. Ett jordbruk som baseras på de på plats givna resurserna. Drivmedel och övrig energi liksom kväve ska inte behöva transporteras långt bort ifrån och tas från jordens ändliga resurser. Det gäller därför att nu stå emot kraven på ett ensidigt avskaffande av det svenska gränsskyddet och på en kraftigt ökad import av basvaror.
För att få ett jordbruk med bättre ekologisk anpassning måste vi dels få till stånd omfattande förändringar inom det konventionella jordbruket, dels få en fortsatt övergång till ekologiskt lantbruk (alternativ odling).
Länge var efterfrågan större än tillgången och det var lätt att finna avsättning för det ekologiska lantbrukets produkter. Men nu står vi vid ett vägskäl. Nu gäller det om det ekologiska lantbruket ska kunna ta steget från en relativt liten ''nisch''-produktion till att bli en bas i livsmedelsförsörjningen.
Det finns en växande efterfrågan inte bara på spannmål för humankonsumtion utan också på mjölk och kött. Fortfarande är det dock mycket svårt att finna dessa produkter i vanliga livsmedelsaffärer. Om de över huvud taget finns, så finns de bara sporadiskt. De är dåligt exponerade och den därav följande låga omsättningen kan leda till att produkterna blir liggande för länge. Samtidigt som det finns en stor efterfrågan så finns det på vissa produkter ett överskott. För en fortsatt framgångsrik utveckling är det helt nödvändigt att komma till rätta med de här störningarna så att konsumenternas efterfrågan kan möta producenternas utbud.
I årets budgetproposition föreslår regeringen vissa ökade medel för kontroll och marknadsföring av det ekologiska lantbrukets produkter. Det är bra och innebär ett erkännande av våra krav till förra årets budgetproposition, vilka tyvärr då avvisades. Stödet hade behövts redan innevarande år. För många jordbruksföretag är situationen nu mycket svår.
De belopp som regeringen anvisar är dock helt otillräckliga. Nu behövs det ett kraftfullt agerande, som måste komma snabbt.
Det behövs på central nivå en samordnande grupp, som ser till att informationsmaterial arbetas fram. För detta ändamål inrättas tre tjänster vid statens jordbruksverk.
Dessutom bör för en period av tre år medel motsvarande nio tjänster som butikskonsulenter anvisas. För att få kedjan från producent till konsument att fungera behövs det konsulenter som kan bevaka hanteringen av KRAV-märkta produkter i butikerna och hjälpa till att arbeta fram fungerande rutiner. Dessa konsulenter bör ta sin utgångspunkt i de ekologiska odlarnas försäljningsorganisationer.
Konsulenterna kan också arbeta med projekt i syfte att arbeta upp direkta kanaler mellan producenter och konsumenter. En lokal odlare kan t ex sälja sina produkter via en ekonomisk förening eller en fackförening till konsumenterna. Nya former för livsmedelshandel kan växa fram utanför de etablerade monopolens ramar.
Utöver stöd till projektanställningar behövs också stöd till tryckt informationsmaterial. Sammanlagt kan dessa insatser kostnadsberäknas till 6 miljoner kronor/år i dagens penningvärde.
Det är väl använda pengar för samhället. De kommer att bidra till en livsmedelsförsörjning som är i konsumenternas intresse och till ett jordbruk, som bevarar landskapet öppet även i skogs- och mellanbygder och vars miljöeffekter är i högsta grad positiva.
Konsumentpriserna på ekologiskt odlad spannmål är avsevärt högre än de på konventionellt odlad spannmål. Det beror inte på att priserna till odlaren är så mycket högre. Det beror på att hanteringen av de små volymerna är kostsamma, samt i viss mån på att ekologiskt odlad spannmål fortfarande av grossister och detaljister betraktas som en exklusiv produkt som man kan ta ut högre pris för. Det behövs alltså en skärpt prisövervakning när det gäller det ekologiska lantbrukets produkter. Men dessutom borde förmalningsavgifterna på detta spannmål tas bort. Därmed ges det ekologiskt odlade spannmålet en rimlig chans att komma upp i volym, varefter merkostnaderna upphör.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av tre nya tjänster för arbete med information kring och marknadsföring av det ekologiska lantbrukets (s.k. alternativodlade) produkter,
2. att riksdagen till marknadsföringsåtgärder för ekologiskt lantbruk för budgetåret 1991/92 anvisar 6
000
000 kr.,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om slopande av förmalningsavgift på kontrollerad ekologisk spannmål.
pStockholm den 25 januari 1991 Annika Åhnberg (v) Rolf L Nilson (v) Viola Claesson (v) Jan Strömdahl (v) Bengt Hurtig (v) Jan-Olof Ragnarsson (v) Alexander Chrisopoulos (v)